Widget Recent Post No.

Η παραγωγή της γύρης και τα μυστικά της

Η γύρη είναι ένα σημαντικό extra εισόδημα για το μελισσοκόμο. Σύμφωνα με μελισσοκόμους που πουλάνε σε λαικές η γύρη έχει αυξήσει τις πωλήσεις της σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ παλαιότερα δε τη γνώριζε κανένας. Αυξάνει τα κέρδη του μελισσοκόμου, και πωλείται το βαζάκι του κιλού (500γρ χωράει) περίπου 10-15 ευρώ. Πωλείτει 20-30 ευρώ το κιλό. Μερικοί μελισσοκόμοι καταφέρνουν να τη πουλάνε και 40 ευρώ το κιλό. Η γύρη έχει αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της στα αθλούμενα άτομα, στα γυμναστήρια ,ενώ έχει γίνει και πολύ γνωστή ως φυσικό συμπλήρωμα. Αλλά σήμερα εμείς δε θα μιλήσουμε γι αυτά. Εμείς θα μιλήσουμε για τη παραγωγή της...
Η τοποθέτηση της παγίδας στα μελίσσια
Πρώτιστος σκοπός στην τοποθέτηση της παγίδας είναι να τη σφραγίσουμε ΤΕΛΕΙΩΣ μπροστά απο το μελίσσι, για να μη χανουμε τη παραγωγή. Πλέον έχουν βγει νέες παγίδες που κουμπώνουν πλήρως επάνω στη κυψέλη. Στις πλαστικές κυψέλες οι γυρεοπαγίδες είναι ακόμα πιο εύκολες και σίγουρες στη τοποθέτηση τους. Αν στη ξύλινη κυψέλη δε κουμπώνει καλά η παγίδα, τη στριμώχνουμε να κλείσει η μια μεριά, και το κενό που θα μείνει απο την άλλη το κλείνουμε με ότι βρούμε πχ σακουλάκι απο τροφή, χόρτα κλπ. Επίσης κουμπώνουμε και τις τρύπες που έχει για να βγαίνουν οι κηφήνες. Οι μέλισσες είναι πανέξυπνες. Γρήγορα θα ψάξουν να βρούν μια τρύπα για να περάσουν τη γύρη. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε χαραμάδα ανοιχτή, για να γεμίσουμε γύρη στις παγίδες.



Απόσταση απο το έδαφος...
Οι κυψέλες για να μπούν οι γυρεοπαγίδες, πρέπει να είναι σηκωμένες απο το έδαφος. Ότι βολεύει στο καθέ ένα.. Αρκεί να είναι ψηλά.

Αύξηση της παραγωγής...
Βάζουμε τις γυρεοπαγίδες σε δυνατά μελίσσια με πολύ γόνο. Ο γόνος που είναι ανοιχτός, φωνάζει στις μέλισσες μαζέψτε γύρη. Όσο μεγαλύτερη έκταση γόνου, τόσο πιο πολύ γύρη. Και όσο λείπει η γύρη, τόσος περισσότερος πλυθησμός επιστρατεύεται για συλλογή γύρης αποκλειστικά. Τη περίοδο που βάζουμε παγίδες έτσι και αλλιώς έχουμε πολλούς γόνους. Εμείς επιλέγουμε τα πιο γερά μελίσσια, με τους περισσότερους γόνους. Η καλύτερη περίοδος είναι Απρίλιος Μάιος. Τις άλλες περιόδους όπως καλοκαίρι - φθινόπωρο - χειμώνα η γύρη ειναι υποβαθμισμένη θρεπτικά. Μόνη εξαίρεση είναι το ρείκι σουσούρα το φθινόπωρο, για όσους μελισσοκόμους θέλουν φθινοπωρινή γύρη. Καλό είναι να μη μείνει η παγίδα πάνω απο μια εβδομάδα.



Σε όλα τα μελίσσια που βρίσκονται στην ίδια σειρά...
Βάζουμε σε όλα τα μελίσσια παγίδες, και όσο το δυνατόν να είναι όμοιόμορφα στο πλυθυσμό. Αν πχ βάλουμε σε 10 μελίσσια και ένα ενδιάμεσα το αφήσουμε χωρίς, όλες οι μέλισσες θα μπούν σε εκείνο και θα γίνει παραπλάνηση.
Τοποθετούμε


Η πρώτη μέρα...
Σύμφωνα με τις εμπειρίες και τις συμβουλές της πείρας επαγγελματία μελισσοκόμου δε χρειάζεται να περιμένουμε καμία μέρα για να κλείσουμε την είσοδο της γυρεοπαγίδας μας. Απλώς την τοποθετούμε και φεύγουμε. Το μυστικό είναι να πάμε απο το πρωί πριν πετάξουν οι μέλισσες, για να μην υπάρξει μεγάλος συνοστισμός. Έτσι και αλλιώς τη πρώτη μέρα θα υπάρξει μια λίγο ασφυκτική εικόνα, γι αυτό η παγίδα πρέπει να βγαίνει μετά το μεσημέρι. Εξάλλου οι μέλισσες φέρνουν γύρη το πρωί που έχει δροσιά.



Πότε παίρνουμε τη γύρη;
Πολλοί αφήνουν τις παγίδες 2-3 ημέρες οταν η απόσταση είναι μεγάλη. Τα μελίσσια όμως αδυνατίζουν έτσι, και καμία φορά μπορεί να πάθουν θερμοπληξία απο τη ζέστη πχ δε μπορούν να φέρουν νερό, συνοστισμός μελισσών κλπ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βγαίνει η παγίδα το μεσημέρι, έτσι να μπαίνει και μια ποσότητα στο μελίσσι. Έτσι και αλλιώς όμως το μελίσσι βάζει μια ποσότητα μέσα ακόμη και αν έχουμε φορεμένη τη παγίδα στη κυψέλη. Εγώ προσωπικά παίρνω τις κυψέλες και βάζω τις κυψέλες με το χάραμα. Καπνίζω μια βάζω τη παγίδα, και γίνεται τσάκα τσάκα σε όλα τα μελίσσια. Μόλις μεσημεριάσει βγαίνουν όπως μπήκαν όλες οι παγίδες. Έτσι γίνεται πιο αποδοτικά, και γρήγορα.



Πως επηρεάζεται το μελίσσι αν βάλουμε πολλές μέρες γυρεοπαγίδα
Μετά απο 10 μέρες περίπου συνεχόμενης συλλογής οι μέλισσες αρχίζουν να μη παράγουν. Είναι πολύ έξυπνες και εφευρετικές! Εφευρίσκουν τρόπους να περνάνε τη γύρη δίχως να τους τη κλέβει η παγίδα. Πχ βάζουν πρώτα το ένα πόδι και μετά το άλλο, συλλέγουν μικρότερα μπαλάκια για να χωράνε κλπ. Συνεπώς εμείς οι μελισσοκόμοι μπορούμε να βάζουμε τις παγίδες για λιγότερο απο 10 μέρες, και μετά να κάνουμε κενό άλλες τόσες μέρες για να πάρουν τα πάνω τους τα μελίσσια. Αν όμως αφιερώσουμε ορισμένα μελίσσια για παραγωγή γύρης μόνο, μπορούμε να γίνουμε πιο εντατικοί στη τοποθέτηση των παγίδων.


Δεν αφήνουμε τις γυρεοπαγίδες έξω το βράδυ
Δεν βάζουμε ΠΟΤΕ παγίδες αν πρόκειται να βρέξει
Μην ξεχνάμε ότι η γύρη είναι πολύ ευάλωτη στην υγρασία

Κατευθείαν μόλις βγάλουμε τη γύρη, την τοποθετούμε σε σακούλες τενεκέδες, κουβάδες, και τη βάζουμε κατευθείαν στη κατάψυξη. Είναι πολύ ευπαθές προιόν. Τα σκουπιδάκια που έχει μέσα, όπως κεράκια κλπ θα τα καθαρίσουμε το επόμενο διάστημα. Η γύρη σκληραίνει μέσα στη κατάψυξη έτσι μετά γίνεται εύκολα ο καθαρισμός της. Επίσης μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε, ότι τοποθετόντας τη παγίδα κατα διαστήματα, μαζεύονται λιγότερα σκουπιδάκια. Οι μέλισσες ότι καθαριότητα κάνουν στη κυψέλη, το βρίσκουμε μέσα στο συρτάρι της παγίδας μας.

Για τους χειρισμούς και τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η συλλογή της γύρης θα μιλήσουμε σε μια ξεχωριστή ανάρτηση, διότι και εκεί υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα! Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια