Widget Recent Post No.

Σούπερ συνταγή για κηραλοιφή! Θεραπεύει τα πάντα απο εγκαύματα μέχρι δερματικές παθήσεις


ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
Άλλο ένα απίστευτο προϊών της μέλισσας είναι το κερί, το οποίο σε συνδυασμό με το αγνό λάδι ελιάς μπορεί να θεραπεύσει πραγματικά τα πάντα. Είναι η γνωστή σε όλους μας κεραλοιφή!Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν που κάνει για εγκαύματα, πόνους, τραυματισμούς και ένα σωρό άλλες παθήσεις του δέρματος. Φτιάχνεται κυρίως από μελισσοκόμους που έχουν στη διάθεσή τους τα αγνά προϊόντα της μέλισσας, όμως ακόμη και αν δεν έχετε δικό σας κερί μπορείτε να αγοράσετε και να την φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Πριν σας πούμε τη συνταγή ας μάθουμε λίγα χρήσιμα πράγματα.


Τι είναι το κερί και πως παράγεται;
Το κερί παράγεται από τους αδένες της μέλισσας που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιά. Για να παραχθεί ένα κιλό κερί οι μέλισσες καταναλώνουν περίπου 8 κιλά μέλι, αλλά επιπροσθέτως και πρωτεΐνες (γύρη) που τους δίνει πολύ δύναμη. Το φρέσκο κεράκι βγαίνει σαν λέπια μέσα από τη κοιλιά, και στην συνέχεια όλες μαζί σε συνεργασία το θερμαίνουν για να το πλάσουν και να κάνουν κηρήθρα. Μετά από τη χρήση το κερί αρχίζει να παίρνει πιο σκούρο χρώμα, και αυτό οφείλετε στη πρόπολη που είναι άλλο ένα θεραπευτικό προϊόν της κυψέλης.

ΕΙΚΟΝΑ: Μέλισσα βγάζει κερί από τους αδένες

Οι μελισσοκόμοι για να ξεχωρίσουν το κερί από τη πρόπολη, χρειάζεται να λιώσουν τις κηρήθρες, και υπάρχουν ειδικές πατέντες που χρησιμοποιούν με βάση τον ήλιο (ηλιακός κηροτήκτης). Τοποθετούν μέσα σε ένα τέτοιο τις κηρήθρες (που έχουν πρόπολη), και το κεράκι που βγαίνει από κάτω είναι κατακίτρινο γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες.

ΕΙΚΟΝΑ: Κερί που βγαίνει πεντακάθαρο και κατακίτρινο μέσα από τον ηλιακό κηροτήκτη


Η παρασκευή κηραλοιφής από τους μελισσοκόμους, είναι μια παράδοση που κρατιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και στο χωριό μου έχω ακούσει πολλές ιστορίες αλλά και θαυματουργές συνταγές. Ξέρετε σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για ενίσχυση μιας κεραλοιφής όπως αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, γερανιού, πεύκου κλπ κλπ. Οι μελισσοκόμοι όμως παλιά δεν είχαν τέτοιες επιλογές. Έβαζαν στη κεραλοιφή ρετσίνι από τα έλατα. Το ρετσίνι είναι μια ρητινώδης ουσία που παράγεται όταν τραυματίζεται το έλατο και οι ιδιότητες που έχει είναι πολλαπλές.

Ένας παλιός μελισσοκόμος στο χωριό μου είχε μια "παλιά" συνταγή, στην οποία έβαζε κερί, ελαιόλαδο, ρετσίνι απο τα έλατα, λίγο ασβέστη (καθαρό) και διάφορα άλλα βότανα και όπως υποστήριζε μπορούσε να σώσει ακόμα και από εγκαύματα τρίτου βαθμού. Μόλις άκουσα ασβέστη μου ήρθε πολύ παράξενο. Αλλά μετά άκουσα μια ιστορία που πραγματικά με συγκλόνισε.

Μια μέρα ένας γείτονας είχε πρόβλημα με το αμάξι του, και άνοιξε τη μηχανή για να το διορθώσει. Κάπου έκανε λάθος και εκτινάσσεται όλος ο καυτός ατμός στο πρόσωπο. (δεν φαντάζεστε το πόνο, και στο πρόσωπο μάλιστα). Τα εγκαύματα ήταν βαθιά και γρήγορα προχώρησαν σε πολύ άσχημη μορφή και πήγε στο νοσοκομείο. Ε λοιπόν εκείνος ο μελισσοκόμος που σας έλεγα ήταν πολύ κοντινός συγγενής με αυτόν τον γείτονα και του έδωσε τη μαγική κεραλοιφή να βάζει, με πρόγραμμα δύο φορές κάθε μέρα. Μετά από λίγο καιρό το δέρμα έπλασε νέους ιστούς. Είδα πρόσφατα αυτόν τον άνθρωπο και δε μπορούσα ποτέ να πιστέψω στα μάτια μου. Τέροια βελτίωση!

Όπως καταλαβαίνουμε η κεραλοιφή έχει απίστευτες ιδιότητε και αν σας ακούγεται αστείο μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας σε ένα απλό τραύμα η έγκαυμα.

Μια κηραλοιφή μπορεί κάποιος να την φτιάξει εύκολα στο σπίτι του. Τα υλικά που χρειάζονται είναι τρία:

  • Κερί Μέλισσας
  • Ελαιόλαδο
  • Αιθέριο έλαιο


Η σωστή αναλογία για μια καλή κεραλοιφή είναι σε 1 μέρος κερί να βάλουμε 7 μέρη ελαιόλαδο.
Δηλαδή για 50 γραμμάρια κερί χρειαζόμαστε 350 γραμμάρια λάδι. Όσον αφορά τα αιθέρια 20 σταγόνες αρκούν για 400 γραμμάρια κηραλοιφής.


ΕΙΚΟΝΑ: Κερί που λιώνουμε σε μπέν μαρί


Στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορεί κάποιος να βρει διάφορα αιθέρια έλαια. και το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες. Για παράδειγμα: Το αιθ. έλαιο πεύκου κάνει πολύ καλό στα εγκαύματα, χαμομήλι για ευαίσθητα δέρματα και μικρά παιδιά, λιβάνι το οποίο είναι ιδανικό για κουρασμένο δέρμα, γεράνι αντιφλεγμονώδες, εξαιρετικό στο ξηρό για κουρασμένο δέρμα που δρα εξισορροπητικά ανάμεσα στην λιπαρότητα και την ξηροδερμία, λεβάντα με εξαιρετικό άρωμα, χαλαρωτικό για το δέρμα, δεντρολίβανο Επίσης ευεργετικό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, ευκάλυπτος για ψύξεις κρυώματα, έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Και πολλά άλλα...

Η παρασκευή της κηραλοιφής έχει ως εξής. Βάζουμε το κερί να λιώσει μαζί με τα λάδια σε μπέν μαρί και αφού ομογενοποιηθεί περιμένουμε να χαμηλώσει η θερμοκρασία, για να ρίξουμε τα αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να εξατμιστούν οπότε μεγάλη προσοχή. Ρίχνουμε στα βαζάκια μας το μίγμα και αφού κρυώσει τελείως είναι έτοιμη η κεραλοιφή. Αν θέλουμε να πάρει πιο κρεμώδη υφή μπορούμε να χτυπήσουμε στο μπλέντερ για λίγα λεπτά. Επίσης αν δεν θέλουμε να βάλουμε αιθέρια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η κεραλοιφή και πάλι θα είναι θεραπευτική!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια