Widget Recent Post No.

Επιθεωρούσε τα μελίσσια, όταν ξαφνικά συνέβη κάτι πολύ παράξενο: Έκανε ένα τραγικό λάθος...



Ένας συνάδελφος μελισσοκόμος, καθώς επιθεωρούσε τις κυψέλες του, είδε κάτι πολύ παράξενο. Μια κυψέλη έβγαζε καπνό απο μόνη της, και όλες οι μέλισσες είχαν βγεί έξω. Όπως αποδείχτηκε μόλις πλησίασε και άνοιξε το καπάκι, είχε γίνει ένα τραγικό λάθος. Διαβάστε την εμπειρία του συναδέλφου, και να έχετε τα μάτια σας 14, να μην συμβεί σε κανέναν κάτι τέτοιο, διότι μπορεί να κοστίσει δεκάδες ζωές, σε μελίσσια και ανθρώπους...

Η εμπειρία ενός μελισσοκόμου...
Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με κάτι που μου έτυχε σήμερα.
Ξεκίνησα λοιπόν να κάνω επιθεώρηση σε μια από τις κυψέλες, καθώς τελείωσα και πήγα να σκεπάσω με το κηροπανο τα πλαίσια , απο απερισκεψία ,κάποιες κλωστές που είχαν ξεχειλωθεί και τις έκοψα καίγοντας τες .χωρίς να πάρω χαμπάρι οτι το κηρόπανο άρχισε να καίγεται έκλεισα το καπάκι και προχώρησα στα επόμενα.

Μετά από 10 λεπτά εφόσον ,είχαν βγει πολλές μέλισσες έξω από τη κυψέλη , πλησίασα και είδα τον καπνό . Με το που άνοιξα είδα ότι το κηροπανο είχε καεί μέχρι την μέση. Ξαφνικά όλες οι μέλισσες βγήκαν έξω από την Κυψέλη και καθόντουσαν από την εξωτερική πλευρά της κυψέλης με ανασηκωμένα τα φτερά και τις κοιλιές τους (κάνοντας αέρα προφανώς, για να διώξουν τον καπνό) .

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν υπήρξε πυρκαγιά, σιγοκαίγονταν το κηρόπανο.
Και καταλήγω: υπάρχει περίπτωση να σκότωσαν την βασίλισσα αν υπήρξε κάποιος ''συναγερμός'' στην προσπάθεια τους να την προστατέψουν;

Απάντηση...
Με το καπνηστήρι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή! Αν ήταν Καλοκαίρι, ίσως είχες προκαλέσει μια ζημιά που ούτε ο ίδιος θα μπορούσες να φανταστείς. Όχι μόνο θα καιγόταν το δάσος, αλλά τα δικά σου μελίσσια, πιθανόν των συναδέλφων μελισσοκόμων γύρω σου, ίσως και να έμπαιναν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και σπίτια. Στο λέω με όλη την καλή διάθεση, εγώ κάθε φορά που ανάβω καπνηστήρι, τρέμω μη και γίνει καμία τέτοια στραβή και προκαλέσω αθελά μου την απόλυτη καταστροφή. Μόλις τελείωσουμε τις εργασίες, έχουμε ένα κλειστό δοχείο στο οποίο τοποθετούμε αεροστεγώς το καπνηστήρι για να σβήσει η φωτιά. Δεν αδειάζουμε το περιεχόμενο με τις στάχτες και τα καρβουνάκια όπου βρούμε.

Τώρα ας επανέλθουμε στην ερώτηση σου. Το μελίσσι καθώς πάθαινε ασφυξία απο τον καπνό, βγήκε έξω. Το ίδιο θα συναίβενε αν κάπνιζες υπερβολικά για πολύ ώρα το μελίσσι. Οι μέλισσες όταν υπάρχει καπνός ψάχνουν δίοδο για να πάρουν οξυγόνο. Και ο ευκολότερος τρόπος είναι να βγούν έξω απο τη κυψέλη.

Σχετικά με τη βασίλισσα, πάνω στο πανικό τους οι μέλισσες μπορεί να τη σκοτώσουν καμιά φορά. Όπως μου είχε περιγράψει ένας επαγγελματίας βασιλοτρόφος, που ειδικεύεται πάνω στις βασίλισσες, μου είχε πεί επι λέξη "Πολλές φορές οι μέλισσες προσπαθώντας να προστατεύσουν την βασίσσα την τυλίγουν την σφίγγουν και πεθαίνει απο ασφυξία. Το κάνουν απο την υπερβολική αγάπη που τις έχουν. Όταν τινάζουμε ξένο πλυθησμό, αλλάζουμε θέση με τις κυψέλες μεταξύ τους, οι μέλισσες προσπαθόντας να προστατέψουν την βασίλισσα τους την κουλουριάζουν, και απο τον υπερβολικό κλοιό που κάνουν για να τη σώσουν αυτή σκάει.

Τώρα με τη φωτιά είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση και δεν νομίζω να συνέβη κάτι τέτοιο. Σίγουρα όταν το μελίσσι πανικοβληθεί και στρεσσαριστεί έτσι, μπορεί να μείνει ορφανό, αλλά δε νομίζω. Πιστεύω πως στην επόμενη επιθεώρηση που θα κάνεις το μελισσάκι αυτό θα είναι μια χαρά. Με λίγο καπνιστές τις κηρήθρες, χα χα... 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια