Widget Recent Post No.

Πρόβλημα με μελίσσι χωρίς βασίλισσα, καθόλου γόνο και κανένα κελί αντικατάστασης...Όπως σας είχα πει τελειώνοντας την προηγούμενη ανάρτησή μου, σήμερα θα αναφερθώ σε ένα πρόβλημα που παρατήρησα σε μία από τις κυψέλες μου. Δεν θα το έκανα θέμα, αν δεν το είχα παρατηρήσει και σε μελίσσια που έχουν φίλοι μου μελισσοκόμοι. Την ανησυχία μου εντείνει το γεγονός ότι διάβασα γι' αυτό και στο τεύχος της "Μελισσοκομικής Επιθεώρησης".

Συγκεκριμένα, στην στήλη "Οι μελισσοκόμοι ρωτούν" του τεύχους που προανέφερα, ο μελισσοκόμος Θόδωρος Νίτης ρωτάει:

"Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε συναντήσει την περίπτωση όπου ενώ το μελίσσι είχε βασίλισσα και όλα πήγαιναν καλά ξαφνικά δεν έχει βασίλισσα, καθόλου γόνο και κανένα κελί σμηνουργίας ή αντικατάστασης. Κάνω κάπου λάθος; Στην περίπτωση που είναι σωστή η παρατήρηση μου, ποιο γεγονός οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;"

Η απάντηση που δίνεται στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι η παρακάτω:

"Η περίπτωση που αναφέρετε είναι περίεργη ιδιαίτερα από το σημείο που βασίλισσα και γόνος εξαφανίζονται. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε διότι υπάρχει ένα κενό σε αυτήν την παρατήρηση. Ακόμα και στην περίπτωση που βλέπατε σφραγισμένο γόνο και δεν παρατηρούσατε για αυγά, θεωρούσατε ότι έχετε βασίλισσα ενώ δεν είχατε, θα έπρεπε να σχηματιστεί κάποιο βασιλικό κελί αντικατάστασης ή ορφάνιας. Υπάρχει περίπτωση να είδατε σε κάποια φάση ένα τέτοιο κελί, να το θεωρήσατε σμηνουργίας, να το χαλάσατε και να απομακρύνατε κάθε πιθανότητα να βγάλει νέα βασίλισσα. Ίσως μια πιο προσεχτική ματιά στο ημερολόγιο του συγκεκριμένου μελισσιού να μας βοηθούσε περισσότερο."

Η απάντηση δείχνει ότι αυτό που περιγράφεται σαν πρόβλημα είναι περίεργο και μάλλον ο φίλος μελισσοκόμος θα έχει κάνει κάποιο λάθος. Γι' αυτό και ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες από το ημερολόγιο του συγκεκριμένου μελισσιού.


Δυστυχώς όμως το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπισα κι εγώ σε μία από τις κυψέλες μου καθώς και τρεις φίλοι σε δικές τους. Η αλήθεια είναι ότι όταν για πρώτη φορά μας το ανέφερε στην μελισσοκομική μας παρέα ο ένας από τους φίλους μου, η απάντηση που έδωσα ήταν παρόμοια με του περιοδικού. Κάποιο λάθος θα έκανε ο φίλος μου, κάτι θα του διέφυγε. Αυτό του είπα.

Σταδιακά όμως άρχισα να ανησυχώ, γιατί και οι υπόλοιποι φίλοι μελισσοκόμοι της παρέας μού είπαν ότι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα ήμουν παρών και έκανα κι εγώ επιθεώρηση σε κάποια από αυτά τα προβληματικά μελίσσια των φίλων μου.

Πριν 3 εβδομάδες συνέβη και σε ένα δικό μου μελίσσι. Κατά την επιθεώρηση παρατήρησα ότι δεν υπήρχε βασίλισσα, κανένα αυγό, καθόλου γόνος και κανένα κελί αντικατάστασης ή σμηνουργίας. Το μελίσσι συνέχιζε να δουλεύει και γέμιζε τα πλαίσια με μέλι, μια και δεν υπήρχε κατανάλωση από το γόνο που θα έπρεπε να τραφεί. Έκανα διπλό και τριπλό έλεγχο για να βεβαιωθώ και στη συνέχεια ένωσα το μελίσσι αυτό με ένα άλλο για να το σώσω.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό με ανησύχησε πάρα πολύ. Αν η βασίλισσα είχε πρόβλημα, γιατί το μελίσσι δεν την αντικατέστησε; Αν το μελίσσι ήθελε να αλλάξει βασίλισσα, θα έπρεπε να κάνουν κελιά αντικατάστασης. Τίποτε όμως από όλα αυτά. Η βασίλισσα σταμάτησε να γεννάει και εξαφανίστηκε (πέθανε; τη σκότωσαν;) και το μελίσσι σαν υπνωτισμένο δεν αντέδρασε στις 3 ημέρες που είχε περιθώριο για να κάνει βασιλικά κελιά αντικατάστασης με τα φρέσκα αυγά, αν υπήρχαν...

Δεν ξέρω αν το έχει αντιμετωπίσει κάποιος άλλος μελισσοκόμος και αν ξέρει τι συνέβη. Ήταν τυχαίο; Μήπως έχει να κάνει με κάποιο παράπλευρο σύμπτωμα του φαινομένου κατάρρευσης των μελισσιών; Κάναμε όλοι οι φίλοι και ο συνάδελφος που ρωτάει στο περιοδικό κάποιο λάθος χειρισμό; Φταίνε μήπως τα νέο-νικοτινοειδή φυτοφάρμακα;

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε εγώ και οι φίλοι μου ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι δεν είναι κάποιο νέο πρόβλημα με το οποίο σιγά - σιγά θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι στο μέλλον. Αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει κάτι πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα ήθελα να ακούσουμε την άποψή του και να μας διαφωτίσε

Καλησπέρα αντιμετωπίζω κι εγώ αυτό το πρόβλημα και σκέφτομαι να αγοράσω μια βασιλλισα και να τιν τοποθετήσω ανάμεσα στα πλαίσια πράττω σωστά η όχι ? (καινούριος στην μελισσοκομία).

Αν διαβάσεις και τα επόμενα posts που έχω κάνει θα δεις ότι το πρόβλημα σ' εμένα ήταν ότι τα μελίσσια ήταν άρρωστα με τη νέα νοζεμίαση, τη Nosema Ceranae. 

Αν τα μελίσσια σου είναι άρρωστα δεν θα καταφέρεις κάτι με το να αγοράσεις βασίλισσα και να την βάλεις μέσα. Καλύτερα να πάρεις ένα πλαίσιο με γόνο ημέρας από κάποιο άλλο μελίσσι σου και αφού το τινάξεις μέσα στην κυψέλη του για να μη έχει μέλισσες επάνω του, να το βάλεις στην κυψέλη που έχει το πρόβλημα και να περιμένεις να δεις αν θα φτιάξουν βασιλικά κελιά για να βγάλουν νέα βασίλισσα.

Αν δεν βγάλουν, ή υπάρχει κάπου βασίλισσα και δεν την έχεις βρει και θα αρχίσει να γεννάει σε λίγο οπότε όλα είναι μια χαρά, ή το μελίσσι είναι άρρωστο και έχει πρόβλημα, οπότε θα πρέπει να το πάρεις από την περιοχή που έχεις τα υπόλοιπα μελίσσια σου και να δεις αν θα ανακάμψει.

Αν ανακάμψει το επιστρέφεις αργότερα εκεί που έχεις και τα υπόλοιπα, αλλιώς θα πρέπει να απολυμάνεις τα πλαίσια αυτού το μελισσιού με οξικό οξύ, όπως γράφω στην τελευταία μου ανάρτηση, πριν τα χρησιμοποιήσεις στα υπόλοιπα μελίσσια σου, αλλιώς κινδυνεύεις να μεταδόσεις την ασθένεια.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά, αλλά ό,τι και να γίνει, θα πάρεις αρκετή εμπειρία για τα επόμενα βήματά σου στο συναρπαστικό κόσμο της μελισσοκομίας!


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Σε ένα μελίσσι μου συνυπήρχαν η μάνα και η κόρη της που θέλησε το μελίσσι να κάνει αλλαγή. Σε επόμενο έλεγχο που έκανα δεν υπήρχε καμιά μάνα στο μελίσσι, μηδέν ακάλυπτος γόνος και αυγά, κανένα βασιλικό κελί και κανένα σημάδι ότι το μελίσσι είναι ορφανό. Την νέα μάνα την βρήκα στα χόρτα μπροστά στην κυψέλη ενώ την παλιά σημαδεμένη δεν την βρήκα. Έβαλα γόνο από ένα πολύ καλό μελίσσι, πριν τρεις μέρες είδα ότι υπάρχει νέα μάνα και περιμένω να γεννήσει. Το μελίσσι είναι πολύ δυνατό. Δεν πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία και πανικός.Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε όλες τις παράξενες συμπεριφορές των μελισσιών. Καλό υπόλοιπο Φθινόπωρο και καλό Χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!