Widget Recent Post No.

Κόψιμο παραφυάδων με έτοιμες βασίλισσες, τοποθέτηση ζαχαρόπιτας, και ετοιμασία για το Χειμώνα!


Μέχρι και τον Σεπτέμβριο μπορούμε να κόψουμε παραφυάδες, και εξαρτάται εξολοκλήρου απο τη περιοχή. Μεγάλη προσοχή: Αν ένας μελισσοκόμος κόψει παραφυάδες αυτή την εποχή, κινδυνεύει αντί να αυξήσει τα μελίσσια του, να χάσει ακόμα περισσότερα.

Μια μικρή αύξηση στο μελισσοκομείο, ακόμη και το Σεπτέμβριο δεν βλάπτει αρκεί φυσικά να ξέρει κάποιος τι κάνει, πως το κάνει και το κυρίοτερο ΠΟΥ το κάνει. Η περιοχή είναι ο βασικότερος παράγοντας και καθορίζει όλους τους χειρισμούς του μελισσοκόμου. Το δικό μας μελισσοκομείο βρίσκεται στο Αγρίνιο, σε περιοχή με καλές θερμοκρασίες και λίγες απώλειες κάθε χρόνο. Σύμφωνα με όλους τους τοπικούς μελισσοκόμους στα μέρη μας ξεχειμωνιάζουν ακόμη και παραφυάδες των δύο πλαισίων (με ειδικούς χειρισμούς) οπότε οι έτοιμες βασίλισσες έφτασαν, και γεμίσαμε τριπλοκυψελίδια και πλαστικές κυψέλες με νέα μελίσσια!

Προτιμίσαμε τριπλοκυψελίδια και πλαστικές κυψέλες και όχι ξύλινες κυψέλες για να ζεσταίνονται καλύτερα τα μελίσσια λόγω μικρού χώρου (τριπλοκυψελίδιο) και μόνωσης (πλαστικές κυψέλες)

Οι μελισσοκόμοι αυτή την εποχή φροντίζουν να σχηματίζουν μελίσσια δυνατά και μεγάλα (10άρια τουλάχιστον) και όχι να τα αποδυναμώνουν κόβοντας παραφυάδες (που η επιβίωση τους είναι τελείως αμφίβολη). Ωστόσο ο κάθε μελισσοκόμος έχει το δικό του πρόγραμμα μελισσοκομικής εκμετάλλευσης και χειρίζεται τα μελίσσια όπως αυτόν τον συμφέρει περισσότερο.

Σε γενικές γραμμές αυτή την εποχή δεν μικραίνουμε τα μελίσσια ούτε κόβουμε παραφυάδες, αλλά αν κάποιος έχει πολύ δυνατά μελίσσια 20άρια και θέλει σόι και καλά να κάνει αύξηση, μπορεί να κόψει απο αυτά μια παραφυάδα των 5 πλαισίων, με τουλάχιστον 2-3 πλαίσια γόνο. Εννοείτε φυσικά με έτοιμη βασίλισσα που είναι και δύσκολο να βρει κανείς αυτή την εποχή.

Προσθέσαμε ζαχαροζύμαρο, και οι ανθοφορίες τριγύρω πηγαίνουν πολύ καλά. Δείτε αναλυτικά φωτογραφίες...

Γόνος σφραγισμένος

Ψάχνοντας για τη βασίλισσα...



Ετοιμασία του τριπλοκυψελιδίου...


Η βασίλισσα πριν μπεί στο μελίσσι...



Κόψιμο της τρύπας στο ζυμάρι...



Και προσθήκη στο μελίσσι...



Η πρώτη παραφυάδα στο τριπλοκυψελίδιο με δύο γόνους.



Η βασίλισσα μπαίνει με οδοντογλυφίδα ανάμεσα στις κηρήθρες για να ζεσταίνεται και να γίνεται γρήγορα αποδεκτή.




Κάπνισμα και επιθεώρηση μελισσιών...




Και όσα χρειάζονται τάισμα...






Ζυμάρι και μέσα στις παραφυάδες του τριπλοκυψελιδίου...





Τα μελίσσια φέρνουν πικρό μέλι κουμαριάς και ταΐζουν τον γόνο. Η βασίλισσα γεννά...






Γόνος ασφράγιστος. Όλα αυτά τα άσπρα που βλέπετε θα μεταμορφωθούν σε μέλισσες!





Ψημένος γόνος με μεγάλη έκταση απ άκρη σ άκρη!






Τις βασίλισσες τις προμηθευτήκαμε από το Βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο. Τηλ 6937217654

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια