Widget Recent Post No.

Διέγερση μελισσιού, εκτοξεύστε τη γέννα της βασίλισσας με απλούς χειρισμούς!



Ένα θέμα που απασχολεί όλη την μελισσοκομική κοινότητα είναι η ανάπτυξη δυνατών μελισσοσμηνών που να είναι ικανά να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες μελιού όταν φυσικά υπάρχει και η ανάλογη ανθοφορία! Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε στα μελισσάκια μας την λεγόμενη "διέγερση", προκειμένου να αυξηθεί ο γόνος και ο πληθυσμός δηλαδή να δημιουργηθούν πολλές συλλέκτριες γεμάτες ενέργεια για δουλειά και συλλογή!

Θα έχουμε σίγουρα ακούσει για τις συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και τα σκευάσματα που υπόσχονται τρελές αποδόσεις. Είναι γνωστό όμως ότι πολλές φορές , το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει από κάτι πολύ απλό! Τόσο απλό που μας διαφεύγει πολλές φορές!

Οι περισσότεροι συνδέουμε το γεγονός ότι αν πληρώσουμε περισσότερα χρήματα, θα προσφέρουμε κάτι περισσότερο στα μελισσάκια μας! Μέγα λάθος!

Σχετικά με την τροφοδοσία των μελισσιών. Για να γίνεται σωστά, οικονομικά και ταυτόχρονα να εκτοξεύεται η γέννα της βασίλισσας! Φτιάχνουμε σιρόπι από ζάχαρη και νερό. Ναι μόνο αυτά! Για τους νέους μελισσοκόμους που θέλουν να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να προσθέσουν και λίγο μέλι για να προκύψει ένα ιμβερτοποιημένο σιρόπι! Το μέλι θα πρέπει να είναι βέβαια από δική μας παραγωγή δηλαδή να είμαστε σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένο από σπόρους ασθενειών κλπ!

Η εκτέλεση για την παρασκευή του σιροπιού έχει ως εξής. Πρώτα βράζουμε 2 λίτρο νερό , και στη συνέχεια αφού το βγάλουμε απο την φωτιά , ρίχνουμε 1 κιλό ζάχαρη. Ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει και ο τελευταίος κόκκος ζάχαρης. Και το σιρόπι μας είναι έτοιμο! Για μικρές παραφυάδες, και για χτίσιμο νέων κηρηθρών μπορούμε να κάνουμε διέγερση με σιρόπι 1:1 , δηλαδή ένα λίτρο νερό 1 κιλό ζάχαρη.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο , την ιμβερτοποίηση θα την ολοκληρώσουν οι μέλισσες μόνες τους με απόλυτη επιτυχία! Βάζοντας κάποιο ξινό διάλυμα μέσα στο μείγμα πχ λεμόνι δυσκολεύουμε την εργασία των μελισσών και κάνουμε την σύνθεση του σιροπιού λιγότερο αφομοιώσιμη!





Πόσο σιρόπι πρέπει να δίνω στα μελίσσια μου;

300-500 ml σιρόπι κάθε 3-4 μέρες θεωρώ πως είναι ιδανικό για να έχουμε αυξημένη γέννα και το σιρόπι να μην αποθηκεύεται στα πλαίσια. Αξίζει να αναφέρουμε πως η αναλογία 2:1 πλησιάζει το φυσικό νέκταρ και οι μέλισσες τροφοδοτούν με αυτό τον αναπτυσσόμενο γόνο!

Με ποιό τρόπο να τροφοδοτήσω τα μελίσσια μου;

Μια πολύ ωραία πατέντα για τροφοδοσία είναι με μπουκαλάκι νερού. Φτιάχνοντας αυτοσχέδιους μικρούς τροφοδότες , και κάνοντας μια μικρή τρυπούλα στην μέση της επιφάνειας , δημιουργούνται άριστες συνθήκες τροφοδοσίας χωρίς κίνδυνο λεηλασίας η αποθήκευσης στις κηρήθρες. Οι μέλισσες το πέρνουν αργά και ταίζουν τις προνύμφες τους! Περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη μέθοδο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Τροφοδοσία με μπουκάλι : Οδηγίες και βήματα αναλυτικά.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται για μελισσοκόμους που έχουν λίγα μελισσάκια μιας και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.  Άλλη μια μέθοδος που χρησιμοποιείτε κατά κόρον από τους μελισσοκόμους είναι με πιατάκι γλάστρας και πευκοβελόνες στο εσωτερικό - για να μην πνίγονται οι μέλισσες - το οποίο τοποθετείτε ακριβώς πάνω από τα πλαίσια. Είναι και αυτή μια πολύ οικονομική αποτελεσματική μέθοδος!

Πότε πρέπει να σταματήσω την τροφοδοσία στα μελίσσια μου;

30-40 Ημέρες πριν την ανθοφορία που στοχεύουμε να τρυγήσουμε μέλι! Προσέχουμε βέβαια κατά την διαδικασία της τροφοδοσίας να μην αποθηκεύεται το σιρόπι στην κυψέλη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια