Widget Recent Post No.

Πολύ σημαντικά μυστικά για τον τρύγο του μελιού στο τέλος του Καλοκαιριού



ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
*** Από την εμπειρία του Kostas Siatis .
Αν θες να τρυγήσεις τέλος Καλοκαιριού , μπορεις να παρεις σφραγισμενο και ανοιχτο μελι με την προϋποθεση οτι οταν τιναζεις το πλαισιο δεν σταζει φρεσκο μελι. Τα μελια που εχει το μελισσι ειναι καλοκαιρινα και εφοσον το καλοκαιρι εχει υψηλη θερμοκρασια και χαμηλη υγρασια , αυτο σημαινει οτι το μελι εχει αεριστει και εχει φυγει η επιπλεον υγρασια.
Όχι στο συχνό ανεβοκατέβασμα πλαισίων γιατί γίνονται πλαισια ανακατεμένα με μελι και γονο (και στη γονοφωλια και στο πατωμα).
Ο σωστος χρονος για να κανουμε τον τρυγο ειναι οταν τελειωνει η νομη και βλεπουμε να ανοιγουν οι σφραγισμενοι γονοι και να μπλοκαρουν τα πλαισια με μελι.
Τότε περιμενουμε 1-2 βδομαδες και μολις δουμε οτι δεν ερχεται αλλο μελι και δεν σταζουν τα πλαισια , τοτε παιρνουμε το μελι. Τρυγαμε τα πιο βαρια πλαισια και αφηνουμε 2-3 κιλα μελι συνολικα σε πλαισια που εχουν γονο , γυρη ή ειναι λιγο το μελι στο πλαισιο και δεν αξιζει να το παρουμε.



Μετα τον τρυγο βαζουμε 1-2 κιλα ζαχαρονερο ή 2 κιλα τροφη εφοσον εχει τελειωσει η νομη.
Το κυριοτερο ειναι να εχουμε παντα τα μελισσια σφιχτα , και να βαζουμε 1-2 πλαισια καθε φορα οταν τα μελισσια αναπτυσσονται και το τελευταίο πλαίσιο ειναι γεματο μελισσες. Αντίθετα, οταν δεν τα πατανε οι μελισσες στο τελευταίο πλαίσιο, αφαιρούμε ανάλογα
Βασικό : ΄΄Ο γονος γινεται μελι και το μελι γινεται γονος.΄΄


Δηλαδη πρωτα πρεπει να ανεβει η βασιλισσα να γεννησει το πατωμα να σφραγιστει ο γονος , να ανοιξει ο γονος και να μπλοκαριστει απο το μελι.
Αν αφησουμε πολυ καιρο το μελι μεσα , τοτε καποια στιγμη θα ξανανεβει η βασιλισσα στο πατωμα και θα γεννησει μεσα στα μελια και τοτε θα γινει το μελι παλι γονος.
Πρεπει να παρακολουθούμε πως λειτουργει το μελισσι και μετα να κανουμε χειρισμους για να εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα .
Όχι ασκοποι χειρισμοί που προσθετουν δουλεια σε εμάς και στο μελίσσι , χωρις νοημα και αποτελεσμα.
Kostas Siatis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια