Widget Recent Post No.

Χάνω τα μελίσσια μου: Δεν αναπτύσσονται, κάνουν σκόρπιο γόνο: Πως θα μεγαλώσουν γρήγορα;
ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ
Αυτό το μελίσσι είχε 9 πλαίσια πληθυσμό και το άνοιξα χθες για τάισμα και επιθεώρηση. Προς μεγάλη μου λύπη το βρήκα εγκατελειμμένο.  Έιχε αρχίσει λεηλασία από άλλες μέλισσες, σφήκες και ξεκίναγε και η επίθεση από κηρόσκορο πάνω στις κηρήθρες. Το είχα ξανά ταΐσει πριν 15 μέρες με ζυμάρι χωρίς να το επιθεωρήσω και δεν είδα κάτι ανησυχητικό. Βρήκα πολλά βασιλικά κελιά ανοιγμένα, μήπως σμηνούργησε τέτοια εποχή; Επίσης οι διπλανές κυψέλες είχαν νεκρές μέλισσες στην είσοδο, και εκτός αυτού ένα απο τα δύο μελίσσια έμεινε με 2 πλαισιάκια πλυθησμό και με ελάχιστο σκόρπιο γόνο. Το Σεπτέμβρη έκανα ξελάφρωμα με φύλλα ακονιζιάς, Τι μπορεί να συμβαίνει;ς


Παρακάτω δίνονται αναλυτικά απαντήσεις από έμπειρους μελισσοκόμους.
Σχολιάζει μελισσοκόμος...
Συνάδελφε έκανες το μεγάλο λάθος. Πρόκειται για μια καθαρή περίπτωση εγκατάλλειψης της κυψέλης. Τα μελίσσια είναι βαριά προσβεβλημένα απο βαρρόα. Μιλάμε για πολύ βαρρόα. Είσαι σοβαρός, έκανες θεραπεία με ακονιζιά, και είχες τόσο σοβαρό πρόβλημα; Αυτή την εποχή είναι πολύ συχνό να χάνονται μελίσσια απο τη βαρρόα. Δεν υπάρχει γόνος και η βαρρόα βγαίνει όλη πάνω στις μέλισσες. Οι μέλισσες τρελαίνονται και κουνάνε το πανί, φεύγουν οριστικά. Πρέπει άμεσα να κάνεις θεραπεία και μάλιστα με κάτι πολύ δραστικό. Μετά απο τη θεραπεία ταίσε κατευθείαν για να προλάβουν να ρίξουν γόνους και να μπορέσουν να ξεχειμωνιάσουν. Ένα τέτοιο λάθος σαν το δικό σου μπορεί να κοστίσει την ζωή δεκάδων μελισσιών. Έτσι χάνουν οι νέοι τα μελίσσια τους. Δεν θέλω να σε πικράνω, αλλά πρέπει να καταλάβεις τη σοβαρότητα του προβλήματος, η βαρρόα δεν παίζει.

Σχολιάζει μελισσοκόμος...
Παιδιά δίπλα έχει μικρότερα μελίσσια που δεν δέχτηκαν επίθεση, οπότε την λεηλασία την αποκλείω. Αμερικάνικη σήψη δεν είναι, γιατί το μελίσσι αναπτύσσεται κανονικά και δεν εκκολάπτεται ο γόνος. Μέσα δεν βρήκε παρά ελάχιστο γόνο και αυτός σκεπασμένος. Να πω εδώ ότι στη περιοχή τα μελίσσια κρατάνε γόνου και αν είναι 9 πλαίσια έπρεπε να έχει μέσα τουλάχιστον 3-4 γόνους, οπότε πιστεύω ότι το μελίσσι είχε βαρρόα σε μεγάλη έκταση, η μάνα δεν γέννησε ώστε να υπάρχει  γόνος φρέσκος, δηλαδή ετόιμαζε την εγκατάλλειψη, και μόλις βγήκε και ο τελευταίος γόνος το μελίσσι την έκανε. Συμπέρασμα Εγκατάλλειψη λόγω βαρρόα.

Σχολιάζει μελισσοκόμος...
Όσος γόνος και να υπάρχει το σεπτέμβρη η βαρρόα κάνει πάρτυ παντού μέσα στη κυψέλη. Στα μέσα αυγούστου και μετά το τρύγο, τότε δηλαδή που έχει λιγότερο γόνο το μελίσσι κάνε αντιμετώπιση της βαρρόα με κάποιο σκεύασμα για να σκοτωθεί όλη η βαρρόα που είναι εκτός κελιών του γόνου. Μόνο το χειμώνα δεν φτάνει θεραπεία αδερφέ. Θα σε πάρει η μπάλα με τη βαρρόα και τα μελίσσια θα νοσήσουν απο βαριέα αρρώστιε. Η γνώμη μου είναι τη περίοδο απο τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο να κάνεις αντιμετώπιση με ένα φάρμακο που θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 -25 μέρες και θα λύσεις το πρόβλημα, αφού πιάνεις τον κύκλο της γέννας.

Σχολιάζει μελισσοκόμος...
Με λίγο ξελάφτωμα τον Αύγουστο δεν θα είχες πρόβλημα. Πρόσεχε και τα άλλα μελισσάκια που έχεις εκεί γύρω γιατι η βαρρόα μεταδίδεται και στα άλλα μελίσσια. Βρες ένα καλό φάρμακο και κάνε θεραπεία σε όλα μαζί, και άστο μέσα τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Όταν λέω φάρμακο μην ασχοληθεία καθόλου με οξαλικά και θυμόλες, τα μελισσάκια σου είναι ήδη βασανισμένα απο την πολύ βαρρόα.

Σχολιάζει μελισσοκόμος...
Το μελίσσι είχε φουντώσει από βαρρόα, και εσύ Σεπτέμβριο του έκανες ακονιζιά; Τι αποτέλεσμα να έχει κάτι τέτοιο με την βαρρόα να έχει επεκταθεί επί πάνω από μισό χρόνο; Εγώ προσωπικά, θα έκανα τ****κ, παρότι είμαι υπέρ τών καθαρών θεραπειών. Αλλά όπως θα είναι η κατάστασή τους τώρα, θέλει δραστικά μέτρα, και επί 20 μέρες τουλάχιστον. Και μετά, όταν ξεγονιάσουν θα έκανα και οξαλικό. Αυτή την στιγμή είναι η κατάσταση sos. Μια καλή λύση στην περίπτωσή σου είναι και το φορμικό οξύ, αλλά είναι δύσκολο στον χειρισμό του.

Το ΑΠΘ απαντάει στην εξής ερώτηση: Μεγάλο πρόβλημα εφέτος από την βαρρόα. Στην αρχή δεν φαινόταν αλλά ξαφνικά γέμισαν τα μελίσσια μου και εμφανίστηκαν μέλισσες χωρίς φτερά. Τι να κάνω;
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε από αρκετούς μελισσοκόμους εφέτος. Σύμφωνα και με ξένους επιστήμονες, η βαρρόα για κάποιους λόγους προκαλεί μεγαλύτερες ζημιές στα μελίσσια. Τα μελίσσια εγκαταλείπουν την κυψέλη ή καταρρέουν με μικρότερο αριθμό βαρρόα από ότι σε προηγούμενα έτη.

Αντιμετωπίστε την βαρρόα με ένα από τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Προσοχή στο Απιστάν το οποίο δεν είναι αποτελεσματικό λόγω ανθεκτικότητας της βαρρόα. Την ίδια συμπεριφορά  πιθανό να δείξει και το Βαϊ-Βαρόλ. Αποφύγετε τα μη εγκεκριμένα σκευάσματα. Από τα «βιολογικά μέσα», αποτελεσματικά και ασφαλή είναι το γαλακτικό και το οξαλικό οξύ τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων που πειραματίστηκαν μ’ αυτά.  Το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. μελετά την αποτελεσματικότητα, τοξικότητα και τα υπολείμματα που αφήνουν  4 σκευάσματα με θυμόλη και θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες την ερχόμενη Άνοιξη.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. βαλε τακτικ και σωθηκες. εαν δεν βρισκεις τακτικ βαλε μποβιτραζ το ιδιο ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!