Widget Recent Post No.

Τέλος Σεπτεμβρίου, με το μυαλό στο χειμώνα.. Μερικά δικά μου, που έκανα....



Μπαίνοντας στη καρδιά του φθινοπώρου, πλέον γίνεται πολύ επιτακτική η ανάγκη, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με τι μελίσσια θα μπούμε στο χειμώνα. Η σκέψη ενός παλιού μελισσοκόμου, είναι τα μελίσσια να πάνε σε μια καλή ανθοφορία, να φτιάξουν γόνους, και για να αναπτυχθούν να χρειαστούν τα λιγότερα δυνατά έξοδα. Οι ρεικότοποι τώρα - πάνε πακέτο και οι κουμαριές - γεμίζουν με μελίσσια, και ο λογός δεν ειναι για να τρυγήσουν μέλι, αλλά τα μελίσσια να βρούν νέκταρ και γύρη για να μεγαλώσουν.

Ένας σωστός μελισσοκόμος τώρα σκέφτεται τους τρόπους που θα κάνει την 1η θεραπεία για τη νοζεμίαση, και για κάποιο νέο προτείνουμε να δώσει τροφή με νοζεβίτ έτοιμη απο το εμπόριο. Επίσης μπορεί να δώσει και τροφή με νοζεβίτ όπως έχουμε περιγράψει σε αρκετές αναρτήσεις τελευταία. Επειδή μπορεί να μη γνωρίζετε θα το πω περιληπτικά: Αγοράζουμε το νοζεβίτ, φτιάχνουμε το σιρόπι, και πίσω το μπουκαλάκι έχει αναλυτικές οδηγίες. Τις ακολουθούμε πιστά και όλα θα πάνε μια χαρά.

Στη φωτυό απο κάτω βλέπουμε μελίσσια που θεραπεύτηκαν απο τη βαρρόα με ταινίες οξαλικού οξέος, και ετοιμάζομαι να δώσω απο 1 κιλό γυρεόπιτα και 1.5 κιλό σιρόπι, και θεωρώ αυτό το χειρισμό ως το σημαντικότερο της εποχής. Εννοείτε πως μεσα στο σιρόπι βάζουμε κάτι θεραπευτικό για τη νοζεμίαση, έτσι ώστε να πετύχουμε διπλό σκοπό, δηλαδή θεραπεία και ανάπτυξη μαζί...



Εννοείτε οτι δεν πρέπει να βλέπουμε ίχνος βαρρόα αυτή τη περίοδο, και ότι έχουμε ήδη κάνει ενα καλό ξελάφρωμα το Καλοκαίρι. Αν δεν κάναμε πρέπει αμέσως να εφαρμόσουμε τώρα μια θεραπεία, και ο τρόπος που προτείνουμε είναι με ταινίες οξαλικού οξέος.

Αυξήση γόνων - Παραγωγή "ψωμωμένων" μελισσών
Το πιο σημαντικό απο όλα είναι τα μελίσσια να κάνουν ωραίους και καλούς γόνους. Για να το πετύχουμε αυτό πάμε τα μελίσσια σε ανθοφορία, εναλλακτικά δίνουμε γυρεόπιτα. Εννοείτε ότι θα χρειαστούν και κάποιες τροφές, ανάλογα με το τι συλλέγουν οι μέλισσες. Πχ ένας μελισσοκόμος στο ρείκι, πηγαίνει και βάζει απο 1 κιλό τροφή στα μελίσσια, αν δεί ότι η χρονιά δεν είναι απο τις πολύ καλές.

Απο τα πολύ δυνατά μας μελίσσια, θα προκύψουν αρκετοί γόνοι, με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και τα μικρότερα μας μελίσσια...



Το μυστικό πόυ λέω στους νέους συνέχεια, είναι να εξηγώ σε βάθος τι θέλουμε να πετύχουμε στα μελίσσια. Είναι οι μέλισσες που μεγαλώνουν την ωρα που μιλάμε αυτή τη στιγμή, να ταίζονται σωστά, όπως ορίζει η εποχή, και όταν εκκολάπτονται πάλι να υπάρχει υπερεπαρκεια σε τροφή. Νηστικά μελίσσια τώρα δεν κάνουν γόνους, αλλά και αυτοί που μεγαλώνουν δεν προκύπτουν απο αυτούς μέλισσες που θα ζήσουν μεγάλη περίοδο. Εμείς θέλουμε οι χειμερινές μέλισσες να ζήσουν όσο το δυνατό περισσότερο.

Εγώ για να ενισχύσω όλα τα μικρά μελίσσια, το σούρουπο με πολύ μεγάλη προσοχή, έδωσα σιροπάκι, 1 κιλό ανα μελίσσι, και δοσολογία για το σιρόπι 1.5 κιλό ζάχαρη σε 1 λίτρο νερό, και επιπλέον αγόρασα και βιταμίνες για να κάνω το σιρόπι πιο ποιοτικό. Σας τα λέω όσο πιο συνοπτικά μπορώ, πάντα με στόσο να φτιαχτούν τα δυνατότερα μελίσσια με υψηλές προοπτικές για το χειμώνα... Και να ξέρετε ότι όσο δουλέψετε τώρα θα το βρείτε μπροστά σας του χρόνου!!! Σε μέλι...




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια