Widget Recent Post No.

7 συμβουλές πριν πάτε στα Σεμινάρια Μελισσοκομίας



Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι έχουν πέσει θύματα των σεμιναρίων για αρχάριους που έχουν γίνει η νέα μόδα της μελισσοκομίας τα τελευταία χρόνια! Πληρώνοντας ένα σωρό λεφτά, σπαταλούν κάθε τους οικονομία νομίζοντας πως επενδύουν σε γνώσεις. Όμως οι «γύπες» της μελισσοκομίας παραμονεύουν και είναι έτοιμοι να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε οποιαδήποτε ανυποψίαστο αρχάριο μελισσοκόμο. Οπότε πολύ προσοχή τα νέα παιδιά!


Σεμινάρια Μελισσοκομίας για αρχάριους κυκλοφορούν πλέον αρκετά, κυρίως στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο υπάρχει πλήθος πληροφοριών, διαφορετικών τιμών, και πολλών υποσχέσεων. Να λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε σωστά.

1. Στη μελισσοκομία, τίποτα δεν γίνεται γρήγορα, όλα πρέπει να πάρουν το χρόνο τους.Μην ξεγελαστείτε από σεμινάρια που διαρκούν μόνο 2-3 συναντήσεις, ή πολλές φορές και μία (!). Υπάρχουν εταιρείες που σε ένα μονοήμερο πρόγραμμα παραθέτουν την ύλη ενός ολόκληρου χρόνου!  Οι σωστές εκπαιδεύσεις διαρκούν τουλάχιστον 1 μήνα, με πολλές επισκέψεις στα μελίσσια. Με τα υπερ-σύντομα αυτά σεμινάρια, είτε δεν θα συνεχίσετε γιατί δεν θα σας αγγίξει το αντικείμενο, είτε εάν συνεχίσετε, θα πρέπει να κάνετε ένα πιο ολοκληρωμένο σεμινάριο για να ξεκινήσετε.

2. Στην ιστοσελίδα σεμιναρίων που θα επισκεφθείτε, δείτε αν υπάρχουν φωτογραφίες των σεμιναρίων, καθώς επίσης και τα ονόματα και βιογραφικά των εκπαιδευτών. Είναι κρίμα να ξοδέψετε χρήματα σε άγνωστα ιδρύματα, που δεν έχουν καν φυσική έδρα, αποτελούμενοι από άπειρους εκπαιδευτές. Οι περισσότερες εταιρείες, δεν αναφέρουν καν ... ποιοί είναι οι εκπαιδευτές.

3. Τα σεμινάρια δεν μπορούν να διεξαχθούν σωστά μετά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν η μέρα ο καιρός αλλάζει, τα μελίσσια είναι πολύ μικρά με ελάχιστο γόνο, και οι συνθήκες για επιθεώρηση όλο και πιο αντίξοες. Μιας και πλέον μπαίνει ο Οκτώβρης, καλύτερα ειναι να μελετήσετε κάποια βιβλία και να ξεκινήσετε την άνοιξη με πρακτική και σεμινάρια, ώστε να δείτε την πλήρη ανάπτυξη του μελισσιού, προσθήκη κηρηθρών, πατωμάτων, πολλαπλασιασμό, βασιλοτροφία.

4. Ζητήστε να μάθετε πόσες επισκέψεις γίνονται στα μελισσοκομεία, πόσα άτομα θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο μαζί με εσάς και αν θα έχετε από την αρχή την δική σας κυψέλη. Είναι εντυπωσιακό να βλέπετε τον δάσκαλο να δουλεύει στα μελίσσια, αλλά πιο χρήσιμο θα ήταν να έχετε το χρόνο και τη σωστή καθοδήγηση να επιθεωρήσετε μόνοι σας τα μελίσσια.

5. Μην κάνετε το λάθος να προεξοφλήσετε όλο το ποσό του σεμιναρίου πριν καν να ξεκινήσετε. Δώστε μία μικρή προκαταβολή αν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο, και ζητήστε να βρεθείτε τουλάχιστον μία φορά στα μελίσσια πριν εξοφλήσετε το ποσό του σεμιναρίου. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα πρακτικά μαθήματα γίνονται σε 4-5 κυψέλες, πολύ μακριά από το χώρο θεωρητικών μαθημάτων, με πολλούς ακόμα μαθητές και χωρίς ενεργή συμμετοχή σας.

6. Ενημερωθείτε για τους εκπαιδευτές και τα σεμινάρια σε σελίδες δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως του Συλλόγου Κηφήνας, σύλλογος Νομού Κερκύρας και πολλοί άλλοι. Ρωτήστε άλλους και δείτε σχετικά σχόλια

7. Ρωτήστε πρώτα έναν φίλο-γνωστό σας που πήγε ήδη σε σεμινάρια. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να μάθετε τα πράγματα από πρώτο χέρι. Ζητήστε λεπτομέρειες και εντυπώσεις, καθώς και αν υπήρξε υποστήριξη μετά τα σεμινάρια, κάτι που σίγουρα θα σας χρειαστεί.

Καλή επιτυχία στην επιλογή σας

Πηγή: kypseli.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια