Widget Recent Post No.

Το βάψιμο της κυψέλης: Μυστικά και συντήρηση του ξύλου για να μη σαπίζουν και να διαρκούν χρόνιαΣήμερα θα μιλήσουμε για το βάψιμο των κυψελών μας. Είναι μια διαδικασία  με την οποία δίνουμε αντοχή και χρόνο ζωής στο ξύλο. Ένα σωστό βάψιμο ίσως είναι ο βασικότερος παράγοντας για να κάνουμε την κατοικία των μελισσών μας ''αθάνατη'' και απροσπέλαστη από μύκητες, μικρόβια και υγρασία!!!!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κυψέλη είναι η κατοικία των μελισσών μας. Μέσα σε αυτό το κουτάκι οι μελισσούλες μας θα δουλεύουν 24 ωρες το 24 ωρο , θα φτιάχνουν μελάκι , θα μεγαλώνουν τον γόνο τους , θα φροντίζουν την βασίλισσα τους και θα αναπτυχθούν σχηματίζοντας μια μεγάλη κοινωνία.

 Για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει το περιβάλλον της κυψέλης να τους προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες , δηλαδή τη σωστή υγρασία , ήπιες θερμοκρασίες (μόνωση) και στεγανότητα (από νερά).Αν μια κυψέλη «μπάζει» νερό , η απορροφά υγρασία από τις βροχές, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν γρήγορα ασθένειες!

Πως μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά σε μια ξύλινη κυψέλη? Πως μπορούμε να κάνουμε το ξύλο να μην απορροφά υγρασία , και να αντέχει στον χρόνο? Μα φυσικά με προεργασία και δουλειά!

Ο σωστός και ο επιμελής μελισσοκόμος είναι αυτός που θα δώσει «Ζωή» στο ξύλο . Η τεχνική που  ακολουθούμε σήμερα οι περισσότεροι μελισσοκόμοι για την προστασία των ξύλινων κυψελών μας, έχει ως εξής. Πρώτα τις περνάμε  με  λινέλαιο (ένα - δυο χέρια) , έπειτα άν θέλουμε στοκάρουμε τις γωνίες τους , και τέλος τις περνάμε με μία κοινή λαδομπογιά - βαφή.

Ουσιαστικά, δηλαδή, προσπαθούμε να κάνουμε το ξύλο αδιάβροχο. Όλοι γνωρίζουμε πως ο χρόνος ζωής του εξαρτάται άμεσα από την υγρασία που θα απορροφήσει στο μέλλον. Αν δεν κάνουμε καλή δουλειά το ξύλο θα απορροφήσει νερό , και θα σαπίσει πολύ γρήγορα.

Θέλω να σας τονίσω πως η παραπάνω διαδικασία μπορεί να παρουσιάσει κάποια προβληματάκια οχι τοσο σε εμάς αλλά κυρίως στις μέλισσες. Γνωρίζω οτι οι περισσότεροι ακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Όμως αυτο δεν σημαίνει ότι αυτή διεκδικεί και το αλάθητο.

Πολλοι μελισσοκόμοι αγοράζουν λινέλαιο που περιέχει μέσα στεγνωτικό , συντηρητικό ξύλου κ.α χημικά τα οποία αφήνουν υπολείμματα στην κυψέλη. Επιπροσθέτως αγοράζουν κοινές λαδομπογιές οι οποίες μπορει να περιέχουν βαρέα μέταλλα (κάδμιο , υδράργυρο , χρώμιο κ.α) , ακρως επικινδυνα και καρκινογόνα για κάθε μορφή ζωης που έρχεται σε επαφή μαζί τους.

Δηλαδή με λίγα λόγια ειναι ακατάλληλα για τις μέλισσες. Ναι παιδιά αυτή ειναι η αλήθεια δυστυχώς. Λέγοντας σας όλα αυτά θέλω να καταλήξω στο εξής. Προσέχετε τι αγοράζετε και πριν πάρετε κάτι κοιτάξτε και μια ματια στην σύνθεση , δεν είναι τιποτα. Οι μελισσούλες μας ειναι το παν!!!

Οσον αφόρα την επιλογή του χρώματος σήμερα έχω να σας προτείνω κάτι , το οποίο σίγουρα θα σας ενθουσιάσει πάρα πολύ. Δεν σας κρύβω οτι διαρκώς ψάχνω νέα προιόντα , και στην σημερινή περίπτωση έχω μείνει κατι παραπάνω απο ευχαριστημένος.

 Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια βαφή  ειδική για κυψέλες , φιλική προς τις μέλισσες , η οποία έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει φανατικούς οπαδούς!!! Κυκλοφορεί απο την εταιρία TETRALUX , και η σχεδίαση της ειναι μελετημένη ειδικά για εμάς τους μελισσοκόμους.

Βαφοντας με αυτή τη μπογιά ειναι σαν να περνάμε και λινέλαιο μαζί! Εκπληκτικό? Δηλαδή μπορούμε να περάσουμε 1 χέρι απο αυτή τη μπογιά και είμαστε έτοιμοι!!! Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο!!! Η εταιρία δίνει εγγύηση αντοχής τουλάχιστον 5 χρόνια , ότι πρέπει για εμάς!!!

Ναι συνάδελφοι μια εταιρία κατασκευής χρωμάτων δημιούργησε μπογιές αποκλειστικά για μελισσοκόμους , σε σούπερ χρώματα μελετημένα για να τα βλέπουν εύκολα οι μελισσούλες μας!!!

Το όνομά της εταιρίας είναι TETRALUX. και διαθέτει τις μελισσοκομικές τις μπογιές στα πιο φιλικά προς τις μέλισσες χρώματα.

Τηλέφωνά επικοινωνίας: 2310796110 - 2310796278 (Θεσσαλονίκη)
Δείτε τα προιόντα: http://tetralux.gr/chromata-kipselwn/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια