Widget Recent Post No.

Πόσα τελάρα γόνο και πόσα πλυθησμό να εχουν τα μελίσσια που θα αγοράσω



Πολλοί μελισσοκόμοι πέφτουν θύμα απάτης και κυρίως οι νέοι που δεν έχουν ιδέα από μελίσσια και βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα. Σήμερα η Ορεινή Μέλισσα θα δώσει σημαντικές πληροφορίες προκειμένου να γίνει η αγορά μελισσιών με ασφάλεια χωρίς προβλήματα. Στο σημερινό θέμα θα αναλύσουμε τον τρόπο επιλογής. Δηλαδή ποιος είναι ο αριθμός των τελάρων - πλαισίων που αγοράζουμε το μελίσσι και φυσικά πόσους γόνους πρέπει να έχει.

Ο γόνος είναι η αντανάκλαση της υγείας του μελισσιού. Στον γόνο θα δούμε αν η βασίλισσα είναι καλή, και αν το μελίσσι αξίζει να το αγοράσουμε. Ο γόνος του μελισσιού πρέπει να είναι συμπαγής, σφαιρικός, χωρίς να έχει κενά στο εσωτερικό του. Δηλαδή να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα σφραρισμένος. Αν το μελίσσι είναι άρρωστο, η βασιλισσα δεν είναι καλη, ο γόνος έχει πολλά κενά στο εσωτερικό του. Φαίνεται σαν σουροτήρι. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Μπορεί οι προνύμφες που γέννήθηκαν να ψώφησαν απο αρρώστια ή αλλιώς να έχει πρόβλημα η βασίλισσα. Όπως και να έχει εμείς τεστάρουμε να δούμε αν έχει συμπαγή γόνο!

Για να επιλέξουμε πόσα πλαίσια μελίσσι θα αγοράσουμε εξαρτάται από τις ανάγκες μας. Αν πχ θέλουμε να αγοράσουμε ένα παραγωγικό μελίσσι που να βγάλει μέλι στην ίδια χρονιά, τότε πρέπει να πάρουμε ένα μεγάλο μελίσσι διόροφο, το οποίο κοστίζει έως και 200 ευρώ περίπου.

Συνήθως οι μελισσοκόμοι που ξεκινούν όμως, δεν μπορούν να πάρουν ένα τόσο μεγάλο μελίσι γιατι δεν μπορούν να το διαχειριστούν σωστά αλλά και επειδή είναι ακριβό. Το συνηθισμένο λοιπόν είναι να αγοράζουν παραφυάδες, δηλαδή καινούργια μελισσάκια φετινής παραγωγής, με 3-5 πλαίσια πλυθησμό (τελάρα). Παραφυάδα 3 πλαισίων μπορούμε να αγοράσουμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Τότε και μόνο τότε μπορούμε να αγοράσουμε τόσο μικρή παραφυάδα. Η παραφυάδα των 3 πλαισίων έχει περιθώριο αν αναπτυχθεί μέχρι το ξεχειμώνιασμα. Η παραφυάδα 3 πλαισίων πρέπει οπωσδήποτε να έχει 1-2 πλαίσια γόνο. Μια καλή βασίλισσα και ένα μελίσσι που είναι θρεμμένο σωστά έχει 2 πλαίσια.

Το φθινόπωρο αγοράζουμε παραφυάδες με 5 πλαίσια. Ξέρετε ειδικά σε περιοχές που κάνει κρύο το μελίσσι δεν μπορεί να ξεχειμωνιάσει με λιγότερο πλυθησμό. Η παραφυάδα των 5 πλαισίων έχει 3 πλαίσια γόνο περίπου. Όταν αγοράζουμε τα μελίσσια, πέρα όλων των άλλων προσέχουμε τα κεριά να μην είναι μαύρα! Θέλουμε καινούργια κεριά τα οποιά να μην είναι πάνω απο 1-2 χρονών.

Επίσης μην ξεχάσω να αναφέρω οτι οι παραφυάδες της μιας χρονιάς γίνονται παραγωγικές την επόμενη. Η βασίλισσα εξάλλου γίνεται υπερπαραγωγική σε γέννα μετά τους πρώτους 4-5 μήνες της ζωής της και αφού ξεχειμωνιάσει για να πάρει δυνάμεις!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια