Widget Recent Post No.

Ενα δυναμικό ξεκίνημα για πολλά πολλά μελίσσια...



Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν, γιατί μερικά μελίσσια μας έμειναν τόσο μικρά, με τόσο λίγο πλυθησμό. Γιατί υπήρξαν τόσες απώλειες φέτος; Δυστυχώς φίλοι μου, είμαι αρκετά στεναχωρημένος. διότι για εμένα ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά Φέτος. Δεν έζησα ποτέ μου τέτοια καταστροφή, απο τόσες πολλές μεριές. Αποφεύγω πάντα να σας μιλάω για τα προβλήματα,... Ποτέ δε μου άρεσε μέσα στη σελίδα να μιλάω για τέτοια θέματα, πάντα μου άρεσε σαν άνθρωπος να υπερτονίζω την θετική πλευρά, και αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αυτό έπρεπε να το λύσω εγώ και κανένας άλλος...

Φέτος είναι μια πολύ άσχημη χρονιά, και ήδη τα πρώτα δείγματα άρχησαν να φαίνονται απο το φθινόπωρο! Δηλητηρίαση! Μια δηλητηρίαση αποδεκάτισε τα μελίσσια, και άρχισαν να χάνονται βασίλισσες, και δε ξέρω τι συνέβη τότε, αλλά μετά υπήρξαν πολλές απώλειες. Πάνω σε αυτό το θέμα έχω κάνει τεράστια προσπάθεια. Έχω προσπαθήσει να μαθευτεί αυτό το πρόβλημα, το έχω κοινοποιήσει τόσες πολλές φορές, όμως κανένας δεν ακούσει. Και κανένας δε σέβεται τον κόπο του άλλου. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε έστω και λίγο τη νοοτροπία σε αυτό το κόσμο που ζούμε.

Αφού τα καημένα τα μελισσάκια ταλαιπορήθηκαν απο το πρώτο χτύπημα, μετά για πρώτη φορά στα χρονικά, άρχισαν να υπάρχουν απώλειες λόγω νοζεμίασης. Ένα απο τα 3 μελισσοκομεία, επλήγησε απο νοζεμίαση και ο λόγος ήταν, ότι ένας μελισσοκόμος δίπλα διέσπειρε την ασθένεια, εφόσον τρυγούσε σε ανοιχτή αποθήκη και παρατούσε τα πατώματα δίπλα για να λεηλατηθούν. Ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος που τρυγούσε το πεύκο, μετέδωσε την ασθένεια χωρίς αυτό να είναι σίγουρο. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι το κοπάδι που βρισκόταν εκεί, κατακερματίστηκε. Δεν έχω ξανα δεί τέτοιο πράγμα στη ζωή μου... Δόξα το θεό, πήρα δραστικά μέτρα και φρόντισα να μην επηρεαστούν τα άλλα μελισσοκομεία που ηταν πολύ απομακρυσμένα.

Μετά μέσα στο χειμώνα ξεκίνησαν καταρακτώδη βροχές, που προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές εδώ στο αγρίνιο. Πολλές κυψέλες και πλαίσια να φανταστείτε τις βρήκα στο ρέμα, το οποίο φούσκωσε λόγω των βροχών και βγήκε σε μεριά που κανείς δε το περίμενε. Τα μελίσσια λόγω της έντονης υγρασίας και του νερού, είχαν πρόβλημα.

Δυστυχώς πολλά απο αυτά τα προβλήματα, έγιναν ενώ έλειπα και ήμουν πολύ μακριά. Τόσο άσχημα γεγονότα και τόσο σύντομα μεταξύ τους, δεν είχα ξανα ζήσει. Δυστυχώς όμως συνέβησαν, και το παρελθόν είναι παρελθόν. Και πλέον μένει να κοιτάξουμε το μέλλον, διότι αυτό είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε!

Φέτος θα γίνει όπως κάθε χρόνο η μεταφορά στη Πορτοκαλιά και στον Έλατο, επίσης θα κοπούν πολλές παραφυάδες και θα δημιουργηθούν πολλές βασίλισσες. Έχω μάθει στη ζωή μου να μη το βάζω κάτω, και έτσι ξεκινάει ένα δυναμικό ξεκίνημα φέτος! Φυσικά για όλα αυτά τα προβλήματα που είχα με βοήθησαν πολλύ οι φίλοι και οι συνάδελφοι μου, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για όλη τους τη βοήθεια.

Και καθώς θα δουλεύουμε τα μελίσσια, θα τα πολλαπλασιάζουμε, θα σας "πάρουμε μαζί μας" για να τα δείτε όλα απο κοντά με κάθε λεπτομέρεια...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια