Widget Recent Post No.

Η επιθεώρηση του μελισσιού και τα πιο σημαντικά λάθη που γίνονταιΠολλοί νέοι μελισσοκόμοι βάζουν στο πρόγραμμά τους ότι κάθε Κυριακή πρέπει να πηγαίνουν για επιθεώρηση στα μελίσσια. Ανοίγουν την κυψέλη κοιτάζουν για μέλια, γύρες, γόνο, αρρώστιες, νερό, που είναι η βασίλισσα, μήπως να την σημαδέψουν για να την βρίσκουν πιο εύκολα, να προσθέσουν και πλαίσια και άλλα που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους.


ΛΑΘΟΣ!!!
Η επιθεώρηση δεν έχει στάνταρ μέρες. Οι πολλές επιθεωρήσεις καθυστερούν τα μελίσσια και τα αγριεύουν. Η μέλισσα έχει μνήμη για 10 μέρες περίπου. Στην επιθεώρηση σας βλέπει σαν εχθρό που ήρθατε να την ενοχλήσετε. Αν ξαναπάτε σε λιγότερο από 10 μέρες θα σας θυμάται. Και το πιθανότερο είναι να σας επιτεθεί πριν ακόμα ανοίξετε τις κυψέλες. Επίσης οι συχνές επιθεωρήσεις είναι ο κύριος λόγος απώλειας μελισσιών σε νέους μελισσοκόμους.

Την άνοιξη όταν υπάρχει η έκρηξη πληθυσμού η επιθεώρηση αναγκαστικά γίνεται τακτικά. Ο έλεγχος που γίνεται ανά περίπου 4-5 μέρες είναι για χώρο, συμπληρώνουμε πλαίσια ανάλογα με την ανάπτυξη. Όχι πάνω από 2 στα μικρά μελίσσια. Ή βάζουμε όροφο στα δυνατά. Για να μπει όροφος πρέπει οι μέλισσες να ξεχειλίζουν από την κυψέλη και να υπάρχουν τουλάχιστον 7 πλαίσια με γόνο. Ή τουλάχιστον 15 πλαίσια γόνο για τρίτο όροφο. Ψάχνουμε για κελιά σμηνουργίας. Χαλάμε με προσοχή όλα τα κελιά αν δεν θέλουμε να κόψουμε παραφυάδες. Αν μείνει έστω και ένα το χάσαμε το μελίσσι. Θα σμηνουργήσει και θα πάει αρκετά πίσω. Αν θέλουμε να κόψουμε παραφυάδες χωρίς να κάνουμε βασιλοτροφία χαλάμε βασιλοκέλια μέχρι να έχει 20 πλαίσια πληθυσμό. Ελέγχουμε τους γόνους. Ο γόνος πρέπει να είναι συμπαγής. Αν όχι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα με βαρρόα ή σηψιγονίες. Πιθανόν να χρειάζεται διεγερτική τροφοδοσία.

Το καλοκαίρι ειναι η εποχή των τρύγων. Η σμηνουργία έχει περάσει και οι επιθεωρήσεις μειώνονται. Κάθε τρεις βδομάδες καλά είναι. Όχι λιγότερο από δύο εβδομάδες αν περιμένετε για να σφραγίσουν κελιά και να τρυγίσετε. Τέλη Ιουλίου έως Αύγουστο ψάχνετε για γύρες. Μπορεί να χρειάζοντε γυρεόπιττα λόγω ξηρασίας.

Το φθινόπωρο μετά την ξηρασία του καλοκαιριού και την έλειψη κυρίως γύρης ακολουθούν καλές ανθοφορίες. Ανθίζει η ακονιζιά και αρχίζουν τα μελίσσια να αναπτύσοντε. Μπορεί να γίνει διεγερτική τροφοδοσία. Ακολουθεί το ρείκι για μέλια και προμήθειες για τον χειμώνα. Η επιθεώρηση γίνεται περίπου κάθε τρεις εβδομάδες. Ελέγχουμε κυρίως τροφές και γόνους.

Τον χειμώνα βάζουμε ζαχαροζύμαρα και ο έλεγχος γίνεται κάθε μήνα. Η θερμοκρασία για να γίνει επιθεώρηση πρέπει να είναι πάνω από 15 βαθμούς.

Στην επιθεώρηση τα μελίσσια αποσυντονίζονται και παίρνει χρόνο για να βρουν τους ρυθμούς τους. Σκεφτείτε ότι τους παιρνει μια βδομάδα για να προπολιάσουν και να κολλήσουν τα πλαίσια κι εσείς τους τα ξεκολλάτε. Γι αυτό η επιθεώρηση πρέπει να είναι σύντομη. Καπνίζουμε λίγο και ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς πολύ θόρυβο και απότομες κινήσεις. Βγάζουμε και βλέπουμε μόνο τα 2 τελευταία πλαίσια. Συνήθως το ένα έχει τροφές και το άλλο έχει γόνο.

 Αν δεν έχουν αρκετό πληθυσμό αφαιρούμε πλαίσιο-α. Τα μελίσσια πρέπει να είναι πάντα σφιχτά εκτός από την άνοιξη που δίνουμε ένα - δύο έξτρα πλαίσια. Σ' αυτά τα δύο πλαίσια μπορούμε να δούμε για τροφές και γόνο. Δεν χρειάζεται να σκαλίσουμε όλα τα πλαίσια εκτός αν είναι απαραίτητο. Απαραίτητο είναι αν πρέπει για κάποιο λόγο να βρούμε την βασίλισσα, αν θέλουμε να βγάλουμε γόνο και να τον προσθέσουμε σε άλλα πιο αδύναμα, αν χρειαζόμαστε ανοικτό γόνο για βασιλοτροφία ή δημιουργία παραφυάδων αν υπάρχει υποψία για αρρώστιες. Στα 2 πλαίσια που βγάλαμε βλέπουμε αν έχουν μέλια και γύρες και αν υπάρχει σωστός γόνος. 

Ο σωστός γόνος απλώνεται σε σχεδόν όλα τα κελιά και δεν είναι διάσπαρτος. Αν αυτά τα 2 πλαίσια είναι εντάξει η κυψέλη πάει καλά και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Στις διόροφες ή τριόροφες βλέπουμε 2 πλαίσια από κάθε όροφο. Με τα χρόνια και την πείρα που θα αποκτήσετε μόνο με ένα άνοιγμα θα καταλαβαίνετε αν όλα μέσα στην κυψέλη είναι εντάξει. 

ΠΗΓΗ melissokomiarodou.blogspot.gr,   από Φώτης Καστρουνής

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Μια ανθοφορια κρατα περιπου 3 με 4 εβδομαδες αν κανεις επιθεωρηση καθε 3 το εχασες το θεμα και το χειμωνα γιατι να κανεις επιθεωρηση καθε μηνα και να τα σκοτωνεις τα μελισσια τα εχεις προετιμασει πριν ττ κρυα και απλα μετα βαζεις μονο τροφες οταν θα εμανιστουν οι πρωτες γυρες τοτε θα κανεις την πρωτη επιθεωρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέος μελισσοκόμος.Επερυσιπηγαινα κάθε βδομαδα,από δύο μελίσσια τα έκανα 5,οτον Ιουνιο ηταν τα 3 διοροφα.Εφετος ακολουθώντας το παραπάνω πρόγραμμα, αραιές επισκεψεις για να μην ενοχλούνται τα μελίσσια ,έφτασα να έχω αυτήν την στιγμή 3 και το ένα ακροβατεί.Μια κεροσκορος ,μια σμηνουργια,επιδρομή σερσεκια και πάνε τα μελίσσια μου.Δεν ξέρω τι κάνατε παλαιότερα,τώρα αν δεν εισαι από πάνω .....μελισσάκια αντιο.Ο παλαιός κοντά μου με Καμιά 20ρια που έκανε αραιές επισκέψεις,σε 5 μέρες έχασε τα 17-18.Του κόλλησαν κάποια ασθενεια και γειά σας.Αν δεν πήγαινα συχνα,θα είχαν κόλληση και τα δικά μου .Όποτε καλυτερα ενοχλημένος κεπιθετικα μελίσσια, παρα, στην ησυχία τους αρρωστα η καθόλου μελίσσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το ανοιγμα κ ελεγχο των μελισσιων 7 με 10 μερες ειναι καλα...εγω τα μελισσια μου τα ανοιγω και τα ελεγχω σχεδον παντα χωρις καπνιστηρι.το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να μην κανεις αποτομες κινησεις δημιουργωντας θορυβο και να εχεις υπομονη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!