Widget Recent Post No.

Βροχή στα πεύκα: Βοηθάει ή όχι



Το πεύκο είναι από τις πιο δυνατές μελιτοφορίες της Ελλάδας. Δίνει τόσο πολύ μέλι, που ένα δάσος μπορεί να θρέψει με ικανοποιητικά αποτελέσματα δεκάδες χιλιάδες μελίσσια! Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει αυτό, είναι τα πεύκα να είναι εμβολιασμένα, δηλαδή να έχουν το εντομάκι που βγάζει το μέλι και ονομάζεται εργάτης. Για να καταλάβουμε αν τα πεύκα είναι εμβολιασμένα αρκεί να δούμε τη λεγόμενη "βαμβακάδα" η οποία είναι η φωλιά που πλέκει ο εργάτης. Απο εκεί καρφώνεται ένα δάσος ότι έχει ήδη εργάτη. Δείτε την βαμβακάδα στην Εικόνα 1. Επίσης για να δώσει μέλι ένα δάσος πεύκου, δεν αρκεί μόνο ο εργάτης, πρέπει να είναι σε παραθαλάσσιο μέρος, η εναλλακτικά να έχει πολύ αυξημένη υγρασία. Η υγρασία είναι απαραίτητη για να πάρουμε μέλι.


Το ερώτημα που έχουμε όμως σήμερα είναι αν η βροχή επηρεάζει την μελιτοέκκριση του πεύκου. Και αν υπάρχει όντως κάποια επιρροή είναι θετική ή αρνητική; Θα πάρουμε περισσότερο μέλι η λιγότερο τελικά; Σύμφωνα με την εμπειρία, ο πεύκος τρελαίνετε στο μέλι, όταν βρέξει, πόσο μάλλον αν η βροχή ήταν ποτιστική, δεν δεν έφερε ταυτόχρονα κρύο και αέριδες. Όταν τα δέντρα ποτιστούν και μετά αρχίσει πάλι η ζέστη, είναι ότι καλύτερο για να αποδώσουν μέλι.

Ο εργάτης του πεύκου δεν είναι απροστάτευτος στα καιρικά φαινόμενα. Έχει πλέξει ειδικό άσπρο κουκούλι, τη βαμβακάδα, για τέτοιες περιστάσεις. Μόλις βρέξει κρύβεται και δεν παθαίνει απολύτως τίποτα. Εκτός αν έχουμε τεράστια πτώση της θερμοκρασίας, τότε ναι δεν μπορεί να παραχθεί μέλι, γιατί ο εργάτης χρειάζεται ζέστη για να ρουφά τους χυμούς από το δέντρο και να τους μετατρέπει σε μέλι. Ο εργάτης εντελώς ενημερωτικά, δίνει το περισσότερο μέλι, απο τον Αύγουστο Έως και τον Οκτώμβριο, με ένα κενό ανάμεσα 21 ημέρες περίπου. Δίνει και τις άλλες εποχές μέλι, απλώς είναι πολύ λιγότερο και αμελιτέο για τους μελισσοκόμους.

Όσον αφορά τη βροχή σίγουρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή παραγωγή μελιού. Όμως δεν παύει να είναι και ένας απο τους σημαντικότερους. Για παράδειγμα έχουμε 100 μελίσσια στην Εύβοια, και η μελισσοκομική ζυγαριά δείχνει ότι τα μελίσσια βάζουν 600 γραμμάρια το καθε ένα ανα ημέρα, μέλι πεύκου. Αν γίνει μια δυνατή βροχή, ποτίσει καλά το δάσος, και την επόμενη μέρα έχει κανονικά ήλιο, η παραγωγή θα αυξηθεί και τα μελίσσια μπορεί να βάλουν 1000 γραμμάρια τη μέρα. Συνήθως η πρώτη εβδομάδα μετά τη βροχή είναι πολύ επηρεασμένη, και τα μελίσσια βάζουν περισσότερο μέλι.

Όπως είχε γράψει και ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Χαράλαμπος Βαχλιώτης στην ομάδα του melissocosmou στο facebook:  Ένας παλιός και έμπειρος πευκάς από Χαλκιδική μου είχε πει κάπου εκεί στο 1992 μη τη φοβάστε την βροχή στα πεύκα έχουν το μέλι στην μασχάλη, βρέχει και δουλεύουν. Πολλά πευκοδάση όπως είναι της Χαλκιδικής και τις Εύβοιας αλλά και άλλα τοπικής σημασίας έχουν μαζί με το πεύκο γυρεοδοτικα φυτά όπως ρείκια, αρκουδοβατο και ακονiζια που μπορούν να μείνουν μελίσσια και να γονέψουν εκεί εκμεταλλευόμενα όλο το δεύτερο βάρεμα..!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια