Widget Recent Post No.

Μεγάλη ανατροπή στη καταπολέμηση της βαρρόα: Οξαλικό οξύ & γλυκερίνη σε ταινίες! Αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη απο 95%Μια ανατρεπτική έρευνα γίνετε πλέον γνωστή, που ίσως αλλάξει οριστικά τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα στη μελισσοκομία για τη καταπολέμηση της Βαρρόα. Όπως γνωρίζετε πριν λίγα χρόνια, ερευνητές στην αργεντινή, ανακάλυψαν τη χρήση του οξαλικού οξέος με τη χρήση ταινιών και γλυκερίνης, αντί για ενστάλλαξη που γνωρίζαμε έως σήμερα. Η έρευνες αυτές στο εξωτερικό έγιναν γνωστές παγκοσμίως, έτσι και οι Έλληνες ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν τους δικούς τους πειραματισμούς, προσαρμόζοντας τους στα Ελληνικά Δεδομένα.

Η έρευνα έγινε απο το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου δοκίμασαν την χρήση ταινιών οξαλικού οξέος με γλυκερίνη και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το πανεπιστήμιο πειραματίστηκε πάνω στη συνταγή, την αποτελεσματικότητα, και όλα αυτά που μπορούν να κάνουν τη μέθοδο αυτή επαναστατική απέναντι στη καταπολέμηση της βαρρόα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τη μέθοδο μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα...
Σαν πρώτο και βασικότερο που τονίζουν οι Έλληνες ερευνητές της μεθόδου αυτής, είναι ή ΠΛΗΡΗΣ διάλυση του οξαλικού οξέος μέσα στη γλυκερίνη. Αν δεν διαλυθεί το οξαλικό οξύ ΠΛΗΡΩΣ τότε η αποτελεσματικότητα δεν είναι καλή. Για να πετύχουμε ΠΛΗΡΗ διάλυση του μείγματος, πρέπει να το θερμάνουμε σε μπέν μαρί για 45λεπτά περίπου σε 70 βαθμούς. Δεν μας νοιάζει πόσο χρόνο θα πάρει. Μόνη προυπόθεση το μείγμα να γίνει πλήρως ΔΙΑΦΑΝΟ. Δεν θέλουμε να έχει ίχνος απο θολούρα, δείγμα που σημαίνει ότι το οξαλικό οξύ δεν έχει διαλυθεί σωστά.Η συνταγή που προτείνει το ΑΠΘ για να φτιάξουμε το μείγμα είναι η εξής:
100ml ΝΕΡΟ +
130ml ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ +
120γρ ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ (διένυδρο)
Και θέρμανση στους 70οC για 45 λεπτά
Απαραίτηση προυπόθεση: Θερμαίνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει τελείως διάφανο. Το τελικό χρώμα που θα πρέπει να πάρει το μείγμα είναι υπο-κίτρινο, όπως πχ το χρώμα του σιροπιού.
Μειωνέκτημα: Το μείγμα μετά απο 24 ώρες, κρυσταλλώνει - πήζει. Ωστόσο μπορούμε να το διατηρήσουμε για 3 μήνες χωρίς πρόβλημα. Για να το επαναχρησιμοποιήσουμε, απλώς το θερμαίνουμε για να λιώσει. Οι ταινίες που θα φτιάξουμε πρέπει να γίνουν στο διάστημα που το μείγμα είναι ρευστό, έτσι ώστε όλο το υγρό να απορροφηθεί απο τις ταινίες.

Ήξερες ότι... Η χρήση οξαλικού οξέος με γλυκερίνη, καταφέρνει αποτελεσματικότητα 95% σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν απο το πανεπιστήμιο. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ αποτελεσματική και με παρουσία γόνου.

Σύμφωνα με τα πειράματα του πανεπιστημίου, ο λόγος που χρησιμοποίησαν νερό στο μείγμα, είναι γιατί χωρίς νερό ήταν πολύ δύσκολη η διάλυση του οξαλικού οξέος, πράγμα που έκανε τη θεραπεία πολύ χρονοβόρα.

Στην αρχή των πειραμάτων χρησιμοποίησαν κομμάτια χαρτονιού εμποτισμένα με το μείγμα, αλλά δημιουργήθηκαν προβλήματα. Οι μέλισσες θρυμμάτισαν και διέλυσαν τις ταινίες μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Συνεπώς η θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική, εφόσον οι ταινίες είχαν καταστραφεί. Υπό κανονικές συνθήκες οι ταινίες ρίχνουν βαρρόα έως και 40 μέρες μετά...

Έτσι οι ερευνητές κατέληξαν να χρησιμοποιήσουν Wettex, το οποίο παρουσίασε πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα. Συγκεκριμένα Κόβουμε Wettex σε διαστάσεις 45cm μήκος, 3cm πλάτος και σε ένα δοχειάκι εμποτίζουμε τις ταινίες που φτιάξαμε. Το μείγμα...
100ml ΝΕΡΟ +
130ml ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ +
120γρ ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ
Φτάνει για να φτιάξουμε 13 ταινίες με τις παραπάνω διαστάσεις

Φωτό αρχείου απο Ορεινή Μέλισσα. Σας δείχνουμε πως πρέπει να δείχνουν οι ταινίες που θα φτιάξουμε. Στη συγκεκριμένη μέθοδο χρειάζεται να κόψουμε τις ταινίες σε διαστάσεις 45cm x 3cm και όχι λιγότερο, έτσι ώστε να τις διπλώσουμε για να περάσει και στις δύο πλευρές του πλαισίου


Τις ταινίες τις τοποθετούμε σε ένα 10άρι μελίσσι ώς εξής:
Στη θέση 2, 4, 6, 8 όπως φαίνετε και στη φωτογραφία.
Για ένα 5άρι μελίσσι χρησιμοποιούμε 2 ταινίες αντί για 4.To vettex έχει μήκος 45 cm οπότε φτάνει η κάθε ταινία για να περάσει και απο τις δύο πλευρές του πλαισίου αν τη διπλώσουμε. Επειδή υπάρχει δυσκολία στη τοποθέτηση της κάθε ταινίας, πρέπει να αφήνουμε κάποιο κενό πρώτα ανάμεσα απο τα πλαίσια, για να γίνει γρήγορα η δουλειά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για την εφαρμογή της θεραπείας λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Προσοχή κατά τη θέρμανση διότι παράγονται αναθυμιάσεις. Φοράμε πλαστικά γάντια για να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα το μείγμα

Συμπέρασμα της μεθόδου...
Παρατηρείτε μέγιστη αποτελεσματικότητα άνω του 95%
Δεν παρατηρήθηκε καμία αρνητική επίδραση στις μέλισσες.
Τα αποτελέσματα που έχει το πανεπιστήμιο είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμα, και όπως αναφέρετε απο τους ίδιους τους επιστήμονες, υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά, για να διαπιστωθούν οι πιθανές επιπτώσεις στο ξεχειμώνιασμα και την επόμενη Άνοιξη.
Επίσης σε δείγματα μελισσοκόμων μετά την εφαρμογή της μεθόδου δε παρατηρήθηκε καθόλου νοζεμίαση, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι οι ταινίες θεραπεύουν και αυτή την ασθένεια.

Χρυσή συμβουλή: Η καλύτερη περίοδος για να εφαρμόσουμε τη θεραπεία είναι το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τότε που τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο. Αν εφαρμόσουμε τη μέθοδο άλλη περίοδο, θα έχουμε πάλι αρκετά καλά αποτελέσματα, όχι όμως όπως χωρίς τον γόνο.

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και εμείς αυτή τη μέθοδο, στα μελίσσια που έχει στη κατοχή της η Ορεινή Μέλισσα. Θεωρούμε πως με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι μια 100% βιολογική θεραπεία και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματική. Ψάχνοντας τρόπους να παράγουμε όλο και πιο ποιοτικά προϊόντα, η μέθοδος αυτή αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική και ταυτόχρονα οικονομική λύση. Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τη μέθοδο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο δικά μας μελίσσια, με κάθε λεπτομέρεια...

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

 1. γνωριζουμε ποσες εφαρμογες μπορουμε να κανουμε μεσα σε 1 χρονο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δωστε λεπτομερειες για περισσοτερες απο 13 ταινιες.πχ 100 ταινιες.θα γινει διαφανο αν αυξησουμε τα υλικα κοντα στο κιλο το καθενα?ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω πως μια μεσα στο χειμωνα και μια το καλοκαιρι ειναι καλά
  χωρις κανενα προβλημα

  Για το μείγμα, επειδή δεν το εχουμε φτιαξει ακομα εμείς, καλό είναι να ρωτήσεις το ΑΠΘ ο ίδιος
  Προσωπικά πάντως νομίζω δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με παραπάνω ποσότητες. Ισως χρειαστεί παραπάνω χρονος για να διαλυθεί πλήρως. Προσοχή στις αναθυμιάσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχω κάνει θεραπεία με οξαλικό οξύ πριν δύο μήνες, με ενσταλαξη. Μπορώ να κάνω ξανά τον Ιανουάριο με οξαλικό και γλυκερίνη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. παρακαλώ το οξαλικό οξύ πόσο τις 100% καθαρότητας είναι ??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν ξέρεις η γλυκερίνη έχει κάποια σχέσει με την βαρόα ,γιατί μπαινει στο μίγμα και δεν διαλύουμε το οξαλικό σε σκέτο νερό με στις ταινίες
  και μια άλλη ερώτηση, εφόσον κρυσταλλώνει το μίγμα σε 24 ώρες εξακολουθεί να δρά στην κυψέλη και για πόσο χρονικό διάστημα.
  ευχαριστώ για την φιλιξενία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το πανεπιστήμιο δεν αναφέρεται στο άνυδρο οξ. οξυ αλλά στο διένυδρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλημέρα,το Πανεπιστήμιο έχει κάνει κάποια ανακοίνωση η δημοσίευση?Που μπορούμε να την βρούμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλημερα. Οσο αναφορα την γλυκερινη, χρησιμοποιουμε τη φυτικη-βρωσιμη ή την φαρμακευτικη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Απο που μπορουμε να προμηθευτουμε τη γλυκερίνη. Και πως τη ζηταμε? αν δεν εχει καποιο καταστημα μελισοκομικο. Εχει το φαρμακειο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Για πόσο χρονικό διάστημα αφήνουμε τις λωρίδες στην κυψέλη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. καλησπερα σας! εγω εκανα αυτο με την γλυκερινη και το οξυ. δεν ειδα καλα αποτελεσματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Την 11.10.2019 χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά ταινίες οξαλικού οξέος σε στιπόχαρτα χωρίς την χρήση νερού στη συνταγή. Τις κάναμε εμείς τις ταινίες σε μπεν μαρί. Ενστάλαξη δεν κάναμε ποτέ. Ήταν πολύ διαυγές το διάλυμα του οξέος στη γλυκερίνη. Μέχρι σήμερα 26.11.2019 δεν παρατηρήσαμε καμιά απολύτως παρενέργεια στις μέλισσες και στο γόνο. Πιθανή επίδραση στις βασίλισσες δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Επειδή βλέπουμε Βαρρόα στα μελίσσια δεν μπορούμε να πούμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη. Περιμένουμε να ξεγονέψουν τα μελίσσια και να κάνουμε την θεριστική βολή με το τακ τικ για αποτελεσματικότηα κοντά στο 100%.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!