Widget Recent Post No.

Πλαστικές κυψέλες ANEL: Τι μας δείχνουν τα μελίσσια



Ήταν τελικά μια άριστη επιλογή για τα μελίσσια μας. Τα πλεονεκτήματα άπειρα γι αυτό αποφάσισαμε σιγά σιγά να αντικαταστήσουμε όλες τις ξύλινες και να βάλουμε πλαστικές απο την ANEL! Ήδη οι περισσότερες είναι πλαστικές και έγιναν οι πιο παραγωγικές μας κυψέλες! Στις πλαστικές κυψέλες αναπτύχθηκαν τα πιο μεγάλα - δυνατά μελίσσια, όπου ακόμη και το Αύγουστο παρέμεναν διόροφα!
Θέλω σήμερα μετά απο τόσους μήνες δοκιμής να αναφέρω τα πλεονεκτήματα που με οδήγησαν στην επιλογή τους, και που έχω παρατηρήσει ο ίδιος στα μελίσσια μου.

Τα μελίσσια διατηρούν περισσότερο γόνο, και αναπτύσσονται ταχύτατα! Τις εποχές που τροφοδοτούμε για ανάπτυξη ή δίνει κάποια ανθοφορία η βασίλισσα και η ωοτοκία της αυξάνεται περισσότερο απο ότι στις ξύλινες. Η έκταση του γόνου νωρίς την άνοιξη είναι αισθητά μεγαλύτερη!

Ιδανικές για νομαδική μελισσοκομία! Είναι πιο ελαφριές και έχουν ειδικά χερούλια για εύκολη μεταφορά χωρίς πολύ κούραση. Παρόμοιες λαβές στις ξύλινες κυψέλες πρέπει να τις πληρώσουμε extra για να τις βάλουμε. Επίσης λόγω του καλού αερισμού τους και της μόνωσης τα μελίσσια είναι σχεδόν αδύνατο να ζεσταθούν στο δρόμο ακόμη και μετά απο πολλές ώρες ταξίδι.

Παραγωγή περισσότερου μελιού και γύρης! Είναι φυσικό ότι όταν διατηρούμε δυνατά μελισσοσμήνη παίρνουμε και περισσότερο μέλι. Η κυψέλη όμως αυτή διαθέτει και ένα προηγμένο σύστημα για παραγωγή γύρης. Ειδικά πορτάκια και θήκες τοποθετούνται εξωτερικά της κυψέλης και γεμίζουν γύρη γρήγορα!

ΔΕΝ βαζούν νερό και δεν κρατούν υγρασία! Πολλοί μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στα μελίσσια τους εφόσον τις ξύλινες πρέπει να τις έχουμε γυρισμένες προς τα εμπρός για να μην γίνει λίμνη μέσα! Με τις πλαστικές αυτό γίνεται παρελθόν. Επίσης όταν βρέχει το καπάκι της ANEL είναι έτσι σχεδιασμένο που διώχνει το νερό έξω απο την κυψέλη και όχι μέσα. Όσον αφορά το θέμα υγρασία που είναι και το σημαντικότερο για τα μελίσσια στις πλαστικές δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και αυτό σας το λέω εκ πείρας! Εννοείτε χωρίς κηρόπανο διότι αυτό είναι που συγκρατεί το νερό.

Καλύτερη καταπολέμηση βαρρόα και ασθενειών! Λόγω του καλού αερισμού (καλά αεριζόμενος πάτος, θήρες στο καπάκι, πλάγιες εισόδους κατά παραγγελία) το μελίσσι καταπολεμά καλύτερα τη βαρρόα αλλά και ασθένειες όπως η ασκοσφαίρωση ή η νοζεμίαση. Ο καλός αερισμός είναι το μυστικό για πολλές ασθένειες.

Διαχείμαση σε μέρη με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες! Λόγω της ενισχυμένης μόνωσης που διατηρούν στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους βοηθούν στην ομοιόσταση (διατήρησης θερμοκρασίας) των μελισσών. Η μελισσόσφαιρα γίνεται σε καλύτερο περιβάλλον με περισσότερη ζεστασιά. Σε μέρη που έχει κρύο προτείνετε να μένουν κλειστές οι θήρες αερισμού έτσι ώστε να μην δημιουργείτε ρεύμα αέρα στη κυψέλη.

Υψηλή αντοχή σε βάρη και κακουχίες χωρίς καμία συντήρηση! Διατηρώ πλαστικές κυψέλες εδώ και 3.5 χρόνια περίπου και οι κυψέλες φαίνονται λες και τις αγόρασα χθές. Φαντάζομαι με δικές μου εκτιμήσεις οτι η αντοχή τους ξεπερνουν τα 20 χρόνια σίγουρα, εφόσον τα υλικά είναι πρώτης ποιότητας. Παράδειγμα είναι ο πάτος της ANEL που κυκλοφορεί τόσα χρόνια και το πλαστικό μένει αναλοίωτο στο χρόνο δεκαετίες τώρα.

Σήμερα φωτογράφισα τα μελίσσια μου. Δείτε και μόνοι σας πως είναι τα μελίσσια διότι τα λόγια είναι περιττά!






















Τηλέφωνο επικοινωνίας για παραγγελίες στο 210-2771180.
Δείτε το προιον πατώντας τον σύνδεσμο http://www.anel.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια