Widget Recent Post No.

Μια φυλή μέλισσας με ασύγκριτη ανάπτυξη και τεράστια συλλογή μελιού: Πως θα την αποκτήσουμε;Όλοι οι μελισσοκόμοι ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη φυλή βασίλισσας, που αυτή θα μας επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη με υψηλή απόδοση μελιού, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάζει χαμηλή επιθετικότητα, μικρή τάση για σμήνουργία, καθόλου λεηλασία και θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά. Όπως έχουμε πεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις, τα γονίδια της βασίλισσας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο για όλα όσα συμβαίνουν στη κυψέλη, απο τις ασθένειες μέχρι τη συλλογή πρόπολης μελιού γύρης.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια εισροή από ξένες φυλές, μελισσοκόμοι και βασιλοτρόφοι απο όλη την Ελλάδα έφεραν απο το εξωτερικό άλλες φυλές με αποτέλεσμα να νοθεύσουμε και να χάσουμε τις δικές μας αυτόχθονες - ντόπιες φυλές. Φυσικά όσοι μελισσοκόμοι ή βασιλοτρόφοι δοκίμασαν και έφεραν βασίλισσες απο το εξωτερικό, είδαν οτι αυτές χάθηκαν μέσα σε μικρό διάστημα, και οι παραφυάδες που έκαναν απο αυτές ήταν μεν της ξένης φυλής, αλλά οι κηφήνες που κυριαρχούσαν ήταν οι ντόπιοι! Μετά απο δεκάδες εισαγωγές λοιπόν, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ιβρίδια μελισσών, δηλαδή διασταυρώσεις μεταξύ φυλών, και ουσιαστικά να χάσουμε την καθαρότητα και την αυθεντικότητα των ελληνικών μας φυλών.

Παρόλη την σοβαρότητα του θέματος τόσο τα ελληνικά πανεπιστήμια όσο και οι βασιλοτρόφοι αλλά κυρίως οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι συνεχίζουν μην δίνουν τη δέουσα σημασία στο διογκωμένο πρόβλημα και συνεχίζουν να καταστρέφουν την αγνότητα των ντόπιων φυλών που πλέον είναι άγνωστο αν μπορούν να σωθούν και αν έχουν χαθεί οριστικά. Οι μελισσοκόμοι συνεχίζουν να ζητούν απο τους βασιλοτρόφους ξένες φυλές, οι βασιλοτρόφοι έχοντας αυτή τη ζήτηση αναγκάζονται να τους εξυπηρετήσουν, και η ζημιά συνεχίζεται ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Στον τίτλο της σημερινής ανάρτησης έγραψα "Μια φυλή μέλισσας με ασύγκριτη ανάπτυξη και τεράστια συλλογή μελιού: Πως θα την αποκτήσουμε;". Μην περιμένετε να σας πω ότι είναι η ιταλική φυλή, ή η buckfast κλπ, εφόσον αν σας πω κάτι τέτοιο θα είναι ψέμα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η καλύτερη φυλή είναι η ντόπια, δηλαδή αυτή που έχει μάθει το περιβάλλον της, έχει προσαρμοστεί τέλεια στις περιβαλλοντικές συνθήκες, έχει μάθει να συλλέγει και να εκμεταλλεύεται όλα τα λουλούδια της Ελλάδας, έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις ασθένειες, εφόσον έχει καλύτερο αμυντικό, και όλα αυτά που συντελούν στη δημιουργία ενός σωστού μελισσιού. Για παράδειγμα η ιταλική φυλή μπορεί να είναι πολύ καλή στην ανάπτυξη, αλλά στη συλλογή μελιού υστερεί.

Στις μέρες μας τα μελίσσια έρχονται αντιμέτοπα με πάσης φύσεως ασθένειες ιούς, καταστροφικά έντομα, παράσιτα, φυτοφάρμακα, μεταλλαγμένα και πολλά άλλα. Όπως δείχνουν οι έρευνες τα μελίσσια που ξέρουν να αντιμετοπίζουν καλύτερα όλα αυτά τα προβλήματα είναι τα ντόπια. Σε πείραμα που είχε κάνει το Ινστιτούτο μελισσοκομίας στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι τα μελίσσια που επιβίωσαν χωρίς επεμβάσεις και θεραπείες βαρρόα ήταν τα ντόπια. Τυχαίο;

Ξέρω οτι λέγοντας όλα αυτά δεν σας δίνω τη λύση που περιμένατε. Δηλαδή πως θα βρείτε τη καλύτερη φυλή. Η αλήθεια όμως είναι ότι η λύση υπάρχει μέσα στο μελισσοκομείο σας. Κάνοντας επιλογή στη βασιλοτροφία και την αναπαραγωγή των μελισσιών σας, μπορείτε μόνοι σας να επιλέξετε το καλύτερο μελίσσι, δηλαδή αυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, συλλέγει πολύ μέλι κλπ. Έτσι μπορείτε να χτίσετε τη φυλή της επιλογή σας χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο τις αυτόχθονες φυλές, που ζούν εδώ και εκατομμύρια χρόνια στην Ελλάδα. Η ότι έχει απομείνει απο αυτές...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια