Widget Recent Post No.

Συμφέρει να πάρω λίγες κυψέλες να βγάζω το δικό μου μέλι για το σπίτι: Πόσο μέλι βγάζει μια κυψέλη; Τι τιμή έχει ένα μελίσσι;



Πόσα μελίσσια πρέπει να πάρω για να εξασφαλίσω το μέλι για το σπίτι, αξίζει να μπω σε αυτή τη διαδικασία, συμφέρει να πάρω λίγα μελισσάκια μόνο και μόνο για να τρώω το δικό μου μέλι; Πόσο μέλι μπορεί να βγάλει μια κυψέλη; Σήμερα λοιπόν έχουμε να πούμε πολλά ενδιαφέρονται πράγματα αφιερωμένα στους ανθρώπους που έχουν δίψα να δημιουργήσουν τα δικά τους μελισσάκια προκειμένου να τρώνε τα δικά τους βιολογικά μελισσοκομικά προιόντα!!!

Επειδή επικρατεί μεγάλη μυστικοπάθεια πάνω σε αυτόν τον τομέα, ξέρω ότι αυτές τις πληροφορίες θα τις εκτιμήσετε πάρα πολύ και αυτός είναι ο σκοπός της σημερινής ανάρτησης. Να παροτρύνω και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη μέλισσα, επειδή όποιος ασχολήθηκε τη λάτρεψε! Το πρώτο και κυριότερο που μας έρχεται στο μυαλό, είναι το πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί κανείς και να μάθει τα βασικά για να μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα μελισσάκια. Το δεύτερο είναι το κόστος για το ξεκίνημα, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, και ως γνωστόν υπολογίζουμε και το 50λεπτο.

Το ξεκίνημα στη μελισσοκομία φίλες και φίλοι είναι εύκολο αρκεί να έχετε δίψα για μάθηση, έναν κοντινό μελισσοκόμο να σας διδάξει λίγα πράγματα, και κάποια χρήματα στην άκρη. Η εκπαίδευση δίπλα στον παλιό μελισσοκόμο δεν είναι δύσκολη, αρκεί να ψάξετε καλά γύρω σας και να προσφέρετε δωρεάν εργασία. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γνωστός η συγγενής. Όποιος έχει θέληση και επιμονή δεν πάει χαμένος. Αυτό σας το λέω εκ πείρας. Ακόμη και στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε ένα μελισσοκόμο να σας βοηθήσει, και υπάρχουν πάρα πολλοί γεμάτοι όρεξη να βοηθήσουν.

Υπάρχει ένα ερώτημα που έχω ακούσει άπειρες φορές να μου το κάνουν. Έχει κέρδος η μελισσοκομία; Αν δεν είχε κέρδος δεν θα υπήρχαν τόσες χιλιάδες μελισσοκόμοι. Αλλά το κέρδος δεν είναι τόσο εύκολο και γρήγορο όπως παρουσιάζετε απο πολλούς καιροσκόπους κατα διαστήματα. Η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται επιμονή, γνώση, αγάπη και το κυριότερο μια δεύτερη δουλειά να μπορεί να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες στα πρώτα χρόνια της μελισσοκομίας, αλλά και να καλύψει την οικονομική ζημιά μιας κακής χρονιάς. Για παράδειγμα μπορεί λόγω έντονων καιρικών φαινόμενον να μην βάλουν καθόλου μέλι τα μελίσσια για ένα χρόνο.

Ξεφεύγουμε όμως από το κύριο θέμα της σημερινής ανάρτησης. Συμφέρει να πάρω λίγα μελίσσια να βγάζω το δικό μου μέλι; Αν κάποιος κάτσει και βάλει χαρτί και μολύβι για να μετρήσει τα έξοδα, θα διαπιστώσει ότι δε συμφέρει. Όμως πιο χόμπι ρε παιδιά δεν έχει έξοδα; Γιατί όταν κάποιος ξεκινήσει τη μελισσοκομία για να βγάλει μέλι για το σπίτι, μόνο σαν χόμπυ μπορεί να το δει στην αρχή. Το μελίσσι έχει πολλές απαιτήσεις σαν οργανισμός αλλά και πολλά έξοδα.

Θα σας πω μερικά παραδείγματα. Το αρχικό κόστος για να αγοράσουμε τον βασικό εξοπλισμό είναι κάτω απο 50 ευρώ. Και περιλαμβάνει ένα καπνηστήρι, το οποίο φυσάμε τις μέλισσες με καπνό για να ηρεμούν. Το καλύτερο που κυκλοφορεί είναι του Παπαγιαννόπουλου. Κόστος περίπου 20 ευρώ. Πωλείται σε όλα σχεδόν τα μελισσοκομικά καταστήματα. Το δεύτερο είναι μια απλή μάσκα για το πρόσωπο. Δεν χρειάζεται να πάρετε ολόσωμη μάσκα. Μια απλή με 10 ευρώ εξυπηρετεί τέλεια. Και το τρίτο ένα ξέστρο, με το οποίο ξεκολλάμε τις κηρήθρες μέσα στο μελίσσι, ανοίγουμε το καπάκι κλπ. Κάνει περίπου 6 ευρώ.

Για να αγοράσετε ένα μελίσσι μπορείτε να πάρετε την Άνοιξη, όχι γεμάτη κυψέλη, αλλά μικρότερο μελίσσι με 5 πλαίσια πλυθησμό αντί για 10 που έχει μια μονή κυψέλη και κοστίζει περίπου 60-70 ευρώ το ένα. Υπάρχουν πάρα πολλοί μελισσοκόμοι που πουλάνε μελίσσια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε πολύ καλές τιμές. Ένας μελισσοκόμος που ξεκινάει τώρα καλό είναι να πάρει μόνο δύο κυψέλες και όχι παραπάνω, για να μπορέσει να μάθει απο αυτές και τα λάθη του να γίνουν μαθήματα. Είναι αδύνατο άλλωστε να μη γίνουν λάθη,

Συνήθως οι μελισσοκόμοι πουλάνε μελίσσια χωρίς κυψέλες και η τιμή που ανέφερα δεν περιλαμβάνει τη κυψέλη. Για μια κανονική κυψέλη η τιμή είναι περίπου στα 25 ευρώ και η προετοιμασία το βάψιμο κλπ θα πρέπει να γίνει απο εμάς τους ίδιους. Γι αυτό πριν αγοράσουμε μελίσσια ετοιμάζουμε απο πρίν αυτά τα πράγματα.

Πολλοί ρωτάνε πόσο μέλι βγάζει μια κυψέλη τον χρόνο; Αν ρωτήσετε ένα παλιό μελισσοκόμο με μεγάλη εμπειρία θα πεί γύρω στα 10 με 20 κιλά, για νομαδική μελισσοκομία, δηλαδή μεταφορές σε ανθοφορίες ανάλογα με την εποχή. Όπως καταλαβαίνουμε τα μελίσσια που δεν μετακινούνται ίσως μπορέσουν να έχουν ένα μέτριο τρύγο ο οποίος μπορεί να είναι και κάτω απο 10 κιλά για ένα μελίσσι. Γενικά πάντως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές κακές χρονιές που τα μελίσσια δεν παράγουν όπως τα παλαιότερα χρόνια. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ελπίζω οι σημερινές πληροφορίες να έγιναν χρήσιμες, και αν πραγματικά θέλετε περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη διαχείρηση της σελίδας. Υπάρχει καρτέλα για άμεση επικοινωνία πάνω δεξιά. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Στο blog μας δημοσιεύονται συνεχώς καινούργιες αναρτήσεις και σαν αρχείο υπάρχουν χιλιάδες αναρτήσεις. Όποιος έχει όρεξη για διάβασμα μπορεί να ξεκινήσει απο σήμερα!!!
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα »

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια