Widget Recent Post No.

Απαραίτητοι χειρισμοί για να μην αρρωσταίνουν ποτέ μελίσσια και μια επιτυχημένη μελισσοκομία!
Χειρισμοί και συμβουλές για επιτυχημένα δυνατά και υγιή μελίσσια που να μην αρρωσταίνουν ποτέ. Όσα αναφέρθηκαν σε μελισσοκομικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από την ΌΜΣΕ με ομιλήτριες την ερευνήτρια κ Φανή Χατζίνα και την κτηνίατρο κ Κατερίνα Καρατάσου. Το άρθρο γράφτηκε έπειτα από σημειώσεις που κρατήθηκαν από την Ορεινή Μέλισσα κατά τη παρακολούθηση του σεμιναρίου.
Χειρισμοί και συμβουλές:

- Προσπαθούμε να αντικαθιστούμε τα μαύρα πλαίσια , τα οποία φέρουν πληθώρα μικροβίων , υπολείμματα φυτοφαρμάκων , σπόρους ασθενειών κλπ , έως και το 1/3 κάθε χρόνο. Δηλαδή στην γονοφωλιά μας προσπαθούμε να αντικαθιστούμε τα 3 από τα 9 πλαίσια μια φορά το χρόνο τουλάχιστον. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αντικαθιστά και περισσότερα.

- Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρούς τους γονοθάλαμους των κυψελών μας και εικότερα τους πάτους. Απολυμαίνουμε διότι και εκεί δημιουργείτε εστία μικροβίων. Ωστόσο η κυρία Καρατάσου τόνισε πως αν διατηρούμε νέες κερήθρες , απολυμαίνουμε τις κυψέλες μας , έτσι αποκτά και μεγαλύτερη αξία το προϊόν μας.

- Ελέγχουμε τον γόνο των μελισσών μας κατά τις επιθεωρήσεις. Αν είναι διάσπαρτος είναι πολλές φορές η ένδειξη κάποιας ασθένειας - προβλήματος.

-Προσπαθούμε να διατηρούμε νεαρές και παραγωγικές βασίλισσες. Δημιουργούμε παραφυάδες με τα κατάλληλα γενετικά χαρακτηριστικά που εμείς επιθυμούμε.-Οι ντόπιες φυλές  βάση έρευνας που πραγματοποίησε η κ Φανή Χατζήνα είναι οι πιο παραγωγικές και ανθεκτικές. Πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα , όπου σε ένα μελισσοκομείο συγκεντρώθηκαν πολλές φυλές μελισσών και αποδείχθηκε ότι οι δικές μας μέλισσες ήταν οι πιο παραγωγικές. Σύλλεξαν το περισσότερο μέλι! Επίσης επιβίωσαν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και υπήρξαν ενδείξεις αντίστασης σε ασθένειες , βαρρόα κλπ.

- Φροντίζουμε να διατηρούμε δυνατά μελίσσια και όχι "πολλά". Είναι ευρέως γνωστό ότι τα δυνατά μελίσσια είναι και τα πιο παραγωγικά. Μάλιστα σε ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε , αν έχουμε δύο μελίσσια των 20.000 και 20.000 πληθυσμό θα μας δώσουν από 20 κιλά μέλι το καθένα. Αν όμως έχουμε ένα μελίσσι με 40.000 πληθυσμό , δεν θα μας δώσει 40 κιλά άλλα 60-80 κιλά. Δηλαδή η παραγωγικότητα αυξάνεται εκθετικά ανάλογα με τον πληθυσμό.

-Φάρμακα όπως η αμιτράζη (τακ-τικ) δείχνουν να έχουν νευροτοξικές ιδιότητες στις μέλισσες , όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα φυτοφάρμακα.

- Η θυμόλη δεν είναι τόσο αθώα όσο πολλοί υποστηρίζουν. Μάλιστα η κ Φανή Χατζήνα υποστήριξε βάση έρευνας που έχει πραγματοποιήσει στο πανεπιστήμιο ότι μειώνει δραματικά τον χρόνο ζωής των μελισσών , και δεν έχει κάποια ακαρεοκτόνο δράση. Στην αίθουσα αναφέρθηκε και μαρτυρία απο συνάδελφο ότι του στειρώθηκαν πολλές βασίλισσες (απο θυμόλη για θεραπεία κατά της βαρρόα) , αλλα αυτό όπως υποστήρηξε η κυρία Κατερίνα Καρατάσου μπορεί να συμβεί και από άλλους παράγοντες ή τις συνθήκες που έγινε η θεραπεία.

-Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε θυμόλη στο σιρόπι η στο ζυμάρι μας.

- Για την καταπολέμηση της βαρρόα χρησιμοποιούμε οξαλικό οξύ διένυδρο με δοσολογία 80 γραμμάρια σε σιρόπι 1660ml που φτιάχνουμε από 1 λίτρο νερό και 1 κιλό ζάχαρη για. Αν το οξύ μας είναι άνυδρο βάζουμε 60 γραμμάρια. Όσον αφορά την καθαρότητα αν είναι 71.6 η 99.9 δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι μόνο αν είναι διένυδρο η άνυδρο.

-Χρησιμοποιούμε το οξαλικό οξύ μόνο όταν τα μελίσσια μας δεν έχουν καθόλου γόνο , διότι μόνο τότε θα είναι αποτελεσματική η θεραπεία. Την άνοιξη αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σκευάσματα κατά της βαρρόα. Η κ Κατερίνα Καρατάσου προτείνει την βιοτεχνική μέθοδο με τα κηφηνοπλαίσια.

- Το μοναδικό σκεύασμα που μπορεί να σκοτώσει - στειρώσει τα βαρρόα και μέσα στο γόνο είναι το φορμικό οξύ αλλά ακόμα παραμένει άγνωστος ο τρόπος που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να έχουμε άλλα προβλήματα , μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικά διαβρωτικό οξύ.

- Φροντίζουμε τα μελίσσια μας να έχουν προμήθειες για τον χειμώνα. Αλλά πέρα από αυτό καλό θα είναι να έχουν και μία βανίλλια από επάνω η κάποια άλλη πηγή τροφής. Το μέλι αποτελεί την ιδανική πηγή τροφής για τις μέλισσες γι αυτό πάντα αφήνουμε τον χειμώνα και δεν το τρυγάμε.

- Οι μέλισσες που θα ξεχειμωνιάσουν , θα πρέπει να έχουν καλοταϊστεί από το προνυμφικό τους στάδιο με πολύ βασιλικό πολτό γύρη και μέλι. Αποδεδειγμένα οι μέλισσες που έχουν ανατραφεί καλά και σωστά , είναι πιο δυνατές , ζουν περισσότερο , και αποθηκεύουν λίπος στο σώμα τους έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα.

Αυτά και πολλά άλλα ειπώθηκαν στο σεμινάριο, ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια