Widget Recent Post No.

Κόψτε πολλά μελίσσια τώρα το φθινόπωρο: Νέα μέθοδος!!!Σήμερα θα σας πούμε μια πολύ απλή μέθοδο για παραγωγή παραφυάδων. Απευθύνεται κυρίως σε νέους μελισσοκόμους που έχουν μικρά μελίσσια και θέλουν να τα πολλαπλασιάσουν. Η μέθοδος αυτή δεν χρειάζεται ούτε μετακινήσεις αλλά ούτε και κάποιο ειδικό χειρισμό. Μπορούν να την εφαρμόσουν όλοι οι μελισσοκόμοι αρκεί να προσέξουν αυτά που θα πούμε παρακάτω. Το πρόβλημα των μετακινήσεων άλλωστε είναι γνωστό για πολλούς "στατικούς" μικιρούς μελισσοκόμους.


Έχουμε ένα δεκάρι μελίσσι. Και θέλουμε να κόψουμε δύο πεντάρια μελίσσια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε 5 πλαίσια με πλυθησμό ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ και να τα βάλουμε σε μια κυψέλη κάπου κοντά στα μελίσσια μας (οπου θέλουμε τη τοποθετούμε, αρκεί να έχει μπόλικο ήλιο, γιατί πλησιάζουν τα κρύα).
Τα πλαίσια που θα μετακινήσουμε θα πρέπει να έχουν ψημένο (σφραγισμένο) γόνο και λιγότερο ανοιχτό, γύρη αλλά και μέλι. Πχ αν η κυψέλη έχει δυο πλαίσια με γύρη πέρνουμε το ένα, αν έχει 4 γόνους πέρνουμε τους 2. Η κυψέλη που θα αφήσουμε χωρίς βασίλισσα θα φτιάξει δικά της βασιλικά κελιά. Την τροφοδοτούμε για να γίνουν καλές οι βασίλισσες, και αν δεν υπάρχει γύρη δίνουμε γυρεόπιτα. Προσέχουμε να της αφήσουμε φρέσκο γόνο ημέρας για να τα κάνει σωστά τα βασιλικά κελιά.

Το ορφανό μελίσσι μπορούμε να το τροφοδοτήσουμε για να κάνει ποιοτικά βασιλικά κελιά. Στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε και λίγο μέλι για να γίνουν ακόμη πιο ποιοτικές οι βασίλισσες. Αφού περάσουν 7 μέρες χαλάμε τα περισσότερα κελιά και κρατάμε τα 2-3 μεγαλύτερα!
Αυτομάτως μόλις κάνουμε τη μεταφορά η αρχική κυψέλη θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος απο τις συλλέκτριες ενώ πολύ λίγες θα ακολουθήσουν την βασίλισσα στη νέα κυψέλη. Αντιθέτως οι νέες εσωτερικές μέλισσες παραμάνες θα μείνουν μαζί με την βασίλισσα.

Αρκετοί μελισσοκόμοι για να μην χάσουν όλες τις συλλέκτριες πέρνουν μια χούφτα χόρτα και βουλώνουν την είσοδο (αφου είναι τοποθετημένο το ξύλινο πορτάκι). Οι μέλισσες θα μπορέσουν να απελευθεροθούν μετά απο 24 ώρες. Επίσης πριν πολλά χρόνια οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ουσίες όπως το νητρικό αμμώνιο για να προκαλέσουν απώλεια μνήμης στις συλλέκτριες. Οι ουσίες αυτές πλέον όμως "απαγορεύτηκαν" μιας και προκαλλούν άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα.
Οι μέλισσες θεωρείτο οτι θυμούνται την παλιά τους θέση έως τρείς μέρες. Συχνά όμως βλέπουμε συλλέκτριες να ψάχνουν για την παλιά τους θέση ακόμα και εβδομάδες μετά!

Αυτή τη μέθοδο καλό είναι να μην την εφαρμόζουμε τις περιόδους που μπορούμε να προκαλέσουμε λεηλασία για παράδειγμα μέσα στο Καλοκαίρι. Οι συλλέκτριες που θα γυρήσουν απο τα πλαίσια που πήραμε, θα μετατραπούν σε πληροφοροιοδότες που θα δώσουν συντεταγμένες μόλις φτάσουν πίσω, και θα γεμήσει ο τόπος λεηλάτριες! Εκτός αν είμαστε λίγο προσεκτικοί στις κινήσεις μας!

Επίσης δεν κλείνουμε ποτέ την είσοδο των μελισσών πάνω απο 24 ώρες. Στρεσσάρονται και ψωφάνε στον αγώνα τους να απελευθερωθούν. Οι στρεσσαρισμένες μέλισσες κάνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο "τσικ τσικ τσικ", και αυτό μας υποδουλώνει οτι έχουν ήδη "αγχωθεί".

Η μέθοδος αυτή δεν είναι 100% αποτελεσματική, αλλά αν κάποιος εφαρμόσει τα παραπάνω νομίζω οτι θα τα πάει πολύ καλά! Καλή επιτυχία εύχομαι, και να γεμήσετε όλες τις κυψέλες σας!Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

 1. Νέα μέθοδος;;;καλά μιλάμε είσαι πολύ μπροστά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η μελισσες δεν (ψοφανε) αλλα πεθαινουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάντα ταΐζουμε μέλι και γύρη όταν θέλουμε να βγάλουμε βασίλισσες.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε παιδιά γιατί τέτοια επιθετικότητα; Ο άνθρωπος μοιράστηκε κάποιες γνώσεις του που μπορεί - ίσως εσφαλμένα - να νομίζει ότι δεν τις γνωρίζουν πολλοί. Για ποιο λόγο κάποιος να του επιτεθεί ή να τον ειρωνευτεί; Νομίζω ότι ο τρόπος που θα έπρεπε κάποιος να αντιδράσει είναι ή να τον ευχαριστήσει για τον χρόνο που αφιέρωσε και μοιράστηκε με όλους αυτά που γνωρίζει ή να αδιαφορήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα.
  Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
  Μια απορια μόνο έχω και θα ήθελα την απάντηση σας καθώς είμαι λίγο άσχετος και πολύ πολύ νέος στο χώρο της μελισσοκομίας.
  Το φθινόπωρο που δεν υπάρχουν κηφήνες, πως θα γονιμοποιηθει η νέα βασίλισσα που θα βγάλει το ορφανό μελισσακια μας.
  Φιλικά
  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. αν η περιοχη όντως δεν εχει κηφηνες, η βασιλισσα πιθανώς να μην γονιμοποιηθει σωστα. Συνήθως όμως το φθινόπωρο υπαρχουν κηφήνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας.
  Όντως στην δική μου περιοχή το φθινόπωρο ΔΕΝ υπάρχουν κηφήνες καθώς, όλως περιέργως αν και γύρω γύρω υπάρχει καλή βλάστηση και ανθοφοριες ( Αυλώνα Αττικής) και οι πρόποδες της Πάρνηθας, δεν υπάρχουν μελισσοκομία.
  Ίσως κάτι να ξέρουν παραπάνω από μένα.
  Όπως και να έχει, ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις πληροφορίες.
  Φιλικα
  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!