Widget Recent Post No.

Βρέθηκε ο θανάσιμος μύκητας που σκοτώνει τα βαρρόα : Νεα ανακάλυψη



Ένα νέο βιολογικό όπλο ανακάλυψαν στο τέξας της Αμερικής , το οποίο όπως αναφέρεται έρχεται να δώσει ένα τέλος στον μεγαλύτερο μελισσοκομικό εφιάλτη κάθε μελισσοκόμου. Πρόκειται για έναν παθογόνο μύκητα ο οποίος σκοτώνει αποκλειστικά και μόνο βαρρόα. Οπως αναφέρει ο εντομολόγος Walker A. Jones << Προσπαθήσαμε να βρούμε μια παθογένεια των βαρροα , και τα καταφέραμε>>


Ο μύκητας εξαπλώνεται πολύ γρήγορα , και οι μέλισσες τον εξαπλώνουν στην αποικία τους πολύ γρήγορα δίχως καν να το γνωρίζουν. Τα βαρροα που θα έρθουν σε επαφή με τον μύκητα θα ψοφήσουν μέσα σε 3-5 ήμερες , και η αποικία στην συνεχεία θα ειναι ελεύθερη απο το καταστροφικό αυτό ακάρι.

Όπως γνωρίζουμε τα βαρροα έχουν την τάση να αποκτούν μερική εως πλήρη ανοσία στις θεραπείες που τους κάνουμε , με αποτέλεσμα πολλά απο τα όπλα που είχε στο παρελθόν ο μελισσοκόμος πλέον να είναι τελείως άχρηστα. Σε κάθε θεραπεία που κάνουμε μόνο τα πιο δυνατά-ανθεκτικά βαρροα επιβιώνουν και έτσι ο εχθρός γίνεται ολο και πιο ανθεκτικός.




Μερικά εύστοχα ερωτήματα πάνω στην νεα ανακάλυψη ειναι '' μήπως ο μύκητας , επηρεάζει και τις μέλισσες εκτός από τα βαρροα?'' , ''μήπως επηρεάζει την ποιότητα του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας?'' , ''μήπως η βαρροα αποκτήσει και με αυτή τη θεραπεία ανοσία?''

Οι ερευνητές για να λύσουν πολλά απο αυτά τα ερωτήματα έκαναν δοκιμές πάνω σε μελίσσια βάζοντας ταινίες με ενσωματωμένους σπόρους απο αυτούς τους μύκητες. Όπως γνωρίζουμε οι μέλισσες έχουν την τάση να θέλουν να κάνουν ''κομματάκια'' και να αφαιρέσουν οτιδήποτε θεωρούν ξένο μέσα στην κυψέλη τους. Έτσι έκαναν και με αυτές τις ταινίες όμως αυτή τη φορά άθελα τους εξάπλωσαν και τους θανάσιμους για τα βαρροα μύκητες.

Βάση του πειράματος η εξάπλωση έγινε μέσα σε 5-10 λεπτά και όλα τα βαρροα εκτεθήκαν στον θανάσιμο παθογόνο μικροοργανισμό με αποτέλεσμα τα περισσότερα να ειναι νεκρά μεσα σε 3-5 ημέρες.

Οπως αναφέρεται τα βαρροα πάνω σε μια τέτοια καταπολέμηση ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν κάποια ανθεκτικότητα , μιας και αυτή η θεραπεία είναι τελείως διαφορετική. Επίσης αναφέρεται οτι η αποτελεσματικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή που μπορεί να συγκριθεί και να εξισωθεί με άλλες αποτελεσματικές θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα.

Να σημειωθεί οτι αυτός ο μύκητας δεν δρα  στον γόνο που ειναι σφραγισμένος παρα μόνο στις στις μέλισσες.

Ο μύκητας που ανακαλύφθηκε φέρει το όνομα Metarhizium anisopliae και δεν ειναι καθόλου απίθανο να κυκλοφορήσει μια μέρα και στην Ελλάδα σε ταινίες οπως γίνεται και με τα υπόλοιπα σκευάσματα!!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ο μύκητας Metarhizium anisopliae αναφέρθηκε ως σούπερ αποτελεσματικός εναντίον της βαρρόα το έτος 2002 στο περιοδικό Journal Invertebrate Pathology σελίδες 175-184. Εάν πράγματι βοηθούσε σήμερα 14 χρόνια μετά την μεγάλη αυτή ανακάλυψη δεν θα είχαμε καθόλου βαρόα. Προσγειωθείτε λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από αυτές τις εντυπωσιακές βόμβες που θέλουν να παρουσιάσουν μερικοί για να δικαιολογήσουν κάποια χρήματα μιας αποτυχημένης έρευνας. Κάτι δηλαδή σαν τον Ψευδοσκορπιό που ακόμα κυνηγά τη βαρρόα αλλά φυγοράρει στις πρώτες ειδήσεις των μπλοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!