Widget Recent Post No.

Διαδικασία εισαγωγής ώριμου βασιλοκελιού στο μελίσσιΣήμερα θα δώσουμε αναλυτικά οδηγίες πως να βάλετε ώριμο βασιλοκελί στα μελίσσια σας και να υπάρξει μεγάλη επιτυχία! Η διαδικασία ξεκινάει απο την στιγμή που θα αφαιρέσουμε το κελί απο τη βέργα. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ένα ειδικό κουτάκια να βάλουμε τα κελιά έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στις εξωτερικές θερμοκρασίες ούτε καν για λίγα λεπτά. Εκτός αν έχουμε σκοπό να κόψουμε λίγες παραφυάδες και τα βασιλοκελιά τα έχουμε δίπλα στα μελίσσια μας.
Την περισυλλογή των βασιλικών κελιών την κάνουμε πάντα μέρες που έχει καλό καιρό, έτσι ώστε να τις δεχτούν πιο εύκολα οι παραφυάδες η τα μελίσσια και να υπάρξει άριστη αποδοχή. Τυχών χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδιασμό με μικρά μελίσσια μπορούν να οδηγήσουν στην ψύξη της βασίλισσας, ειδικά αν αυτή δεν έχει ήδη περάσει στο στάδιο της νύμφης και είναι στο στάδιο της μεταμόρφωσης.

Οι μελισσοκόμοι επιλέγουν ένα κουτάκι με αφρολέξ και μικρές τρυπούλες προκειμένου να βάλουν εκεί τα βασιλοκελιά για να είναι μονωμένα απο την εξωτερική θερμοκρασία.

Στην συνέχεια για να στερεώσουμε τα κελιά μέσα στη κυψέλη και να κρατιέται πιο ζεστή η βασίλισσα αλλά να προστατευτεί και απο τυχών άλλη βασίλισσα που θα εκκολαφθεί νωρίτερα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Και στρίβουμε μετά για να δημιουργήσουμε ένα μακρουλό "εξόγκωμα" με το οποίο θα στηρίξουμε το κελί ανάμεσα απο τα πλαίσια. Μερικοί μελισσοκόμοι για να αυξήσουν την αποδοχή του κελιού το βουτάνε μια μέσα στο μέλι, και αφαιρούν ανοιχτούς γόνους απο την κυψέλη. Μόνοσ σφραγισμένοι γόνοι για να μην κυκλοφορούν φερομόνες απο ξένη βασίλισσα.

Σε γενικές γραμμές οι μέλισσες ποτέ δεν πειράζουν σφραγισμένα βασιλοκελιά. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε το αλουμινόχαρτο για να το προστατέψουμε απο τις μέλισσες. Η μόνη περίπτωση που οι μέλισσες πειράζουν τα βασιλοκελιά είναι όταν είναι ανοιχτά. Και τρώνε το βασιλικό πολτό, στον οποίο φυσικά έχουν μεγάλη αδυναμία!

Όταν τοποθετούμε το ώριμο βασιλικό κελί σφίγγουμε τα πλαίσια μεταξύ τους έτσι που να μην μένει ανοιχτός χώρος αλλά να μην τραυματίσουμε τη σφράγηση. Να ξέρετε οτι σε περίπτωση που χαλάσετε τη σφράγηση και η βασίλισσα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο δηλαδή στη μεταμόρφωση τελείωσε. Η βασίλισσα πέθανε!

Εξίσου σημαντικός είναι ο χρόνος που θα κάνουμε όλους τους χειρισμούς. Τα ώριμα βασιλοκελιά τα τοποθετούμε στις παραφυάδες την 10η ημέρα απο τον εμβολιασμό, και οι βασίλισσες θα σκάσουν την 13η ημέρα περίπου. Έπειτα απο 3 ημέρες λοιπόν κάνουμε πάλι ένα γρήγορο έλεγχο για να δούμε αν εκκολάφτηκαν όλες οι βασίλισσες. Αν κάτι πήγε στραβά κάνουμε κατευθείαν αντικατάσταση του κελιού. Επίσης κάτι άλλο που ξέχασα να αναφέρω. Τα κελιά σφραγίζουν - αν πήραμε νεαρό σκουλήκι - την 4η ημέρα!

Οι φωτογραφίες παρακάτω είναι απο τον μεγάλο βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο. Ως ένδειξη ευγνομωσύνης παραθέτω τη σελίδα του στο facebook που πήρα τις φωτογραφίες.
https://www.facebook.com/Μελισσοκομία-ΠάρνηθαςΠροσθέτουμε το βασιλικό κελί στο πιο ζεστό σημείο της κυψέλης ακριβώς εκεί που βρίσκεται ο περισσότερος γόνος 

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Θέλω να εισαγάγω βασιλικά κελιά όχι σε μικρές παραφυάδες 3 ή 4 πλαισίων, αλλά σε μεγάλες (8ή 10 πλαισίων), χωρίς να τις περιμένω μια εβδομάδα ώστε να μην έχουν ανοικτό γόνο. Προτείνετε παρακαλώ τον καλύτερο τρόπο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτος ο τροπος που διαβάσατε ειναι ο πιο αποτελεσματικος, εφοσον τα κελια ειναι ωριμα. Δηλαδή περίπου 10 ημερων απο τον εμβολιασμό. Με ανοιχτό γονο θα ειναι μικρότερο το ποσοστο επιτυχιας, παντα με σφραγισμενο εχουμε τα καλυτερα αποτελεσματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημερα σας
  Σας εύχομαι καλή χρονιά
  Ήθελα να ρωτήσω σε ένα βίντεο
  Στο οποίο πήρατε βασιλικά κελιά
  Από ορφανό μελίσσι ,τα οποία τα αφαιρέσετε με ένα κοφτακι.
  Τα βάλατε σε πλαίσιο με τεχνητά βασιλικά κελιά,τα τοποθετήσατε κάτω από τα τεχνητά κελιά.
  Σε πόσες μέρες θα βγει βασίλισσα μόλις πάρουμε αυτά τα κελιά από το συγκεκριμένο όργανο μελίσσι;
  Μπορούμε να τα βάλουμε κατευθείαν στο ορφανό η πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα;
  Ευχαριστώ για την υπομονή σας περιμένω απάντηση σας
  Δες αυτό το εμαιλ που σας έδωσα
  Καλή σας μερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!