Widget Recent Post No.

Επανάσταση: Έρχεται μεγάλη ανατροπή στο τρόπο που δουλεύουμε τα μελίσσια...



Έρχεται μια πραγματική επανάσταση για την Ελληνική Μελισσοκομία, μέσω της οποίας θα ανατραπούν πολλά δεδομένα για τον τρόπο που δουλεύαμε μέχρι σήμερα τα μελίσσια. Θα έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο καθίσταται πολλές φορές να κρατάτε σημειώσεις από το κάθε μελίσσι όταν είμαστε μέσα στον ήλιο, μέσα στο μελισσοκομείο. Την μια φορά δεν βρίσκουμε το τετράδιο, την άλλη χάνουμε τον στυλό και πάει λέγοντας. Άλλοι μελισσοκόμοι κρατάνε τα δεδομένα στο καπάκι της κυψέλης, γράφωντας με κάποιο μαρκαδόρο, η μαρκάροντας με μια πέτρα, πχ αυτή η κυψέλη που έχει τη πέτρα είναι ορφανή κλπ. Γενικά όλοι μελισσοκόμος πρέπει να κρατάμε σημειώσεις για πολλούς λόγους και εκεί στηρίζεται η σημερινή Ανάρτηση!

Η επανάσταση έρχεται από τρεις Έλληνες, τον Νότη Παπασουλιώτη, τον Αλέξανδρο Γκουσιάρη και τον Νάσος Κατσαμάνη σε συνεργασία με τον τμήμα μελισσοκομίας του ΑΠΘ οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πιο επαναστατική μελισσοκομική "εφαρμογή" για κινητά, η οποία κρατάει σημειώσεις για τα μελίσσια - χωρίς να γράφουμε - ακούγωντας μόνη της τη φωνή του μελισσοκόμου. Όταν ο μελισσοκόμος κρατάει ξέστρα καπνιστήρια και κάνει γρήγορες επιθεωρήσεις, το κινητό που βρίσκετε στη τσέπη, κάνει ερωτήσεις και ο μελισσοκόμος απαντάει. Το κινητό γράφει τις απαντήσεις και καταγράφει δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια αναλύει και αποθηκεύει για κάθε μελίσσι χωριστά, έχοντας πλήρη εικόνα για ολόκληρο το πανεπιστήμιο! Η εφαρμογή ονομάζεται BEENOTES και αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγους μήνες πριν δημοσιευτεί σε όλους τους μελισσοκόμους.

Η ομάδα του beenotes φέρνει μια πραγματική επανάσταση!!
Ο Νότης Παπασουλιώτης απο την ομάδα του Beenotes γράφει στην Ορεινή Μέλισσα...
Η ιδέα για την εφαρμογή beenotes γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια περίπου. Ο καθηγητής μελισσοκομίας  Ανδρέας Θρασυβούλου και δάσκαλος μου στο Πανεπιστήμιο (πριν από περίπου 25 χρόνια), είδε  τη δύναμη της και μου σύστησε τον Αλέξανδρο Γκουσιάρη. 
Με τον Αλέξανδρο η θεωρία δηλαδή η αρχική ιδέα συνάντησε την πράξη δηλαδή την πολύχρονη εμπειρία πάνω στη μελισσοκομία. Την ομάδα στήριξε ένας καλός φίλος με σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας και τέλος προστέθηκε σε αυτην ο Νάσος Κατσαμάνης ειδικός στην τεχνολογία αναγνώρισης φωνής. Μαζί όλοι στήσαμε τη Beenotes το Νοέμβριο του 2014 και αυτές τις μέρες βλέπετε την πρώτη  έκδοση του προϊόντος μας.

Η ιδέα είναι απλή και λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα. Ο μελισσοκόμος μπορεί να καταγράψει με λεπτομέρεια όλα  τα χρήσιμα  στοιχεία ανάπτυξης των μελισσιών κατά τη διάρκεια της  επιθεώρησης χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του και το κινητό του. Ούτε χαρτιά ούτε μολύβια, μαρκαδόροι κιμωλίες, κεριά, μέλια κλπ.

Η εφαρμογή ρωτάει τις κατάλληλες ερωτήσεις και ο χρήστης τις απαντάει καθώς δουλεύει στις κυψέλες του. Το σύστημα καταλαβαίνει τις απαντήσεις και τις σώζει στο τηλέφωνο. Δε χρειάζεται  ούτε σύνδεση με το internet ούτε καν sim κάρτα. Αν για  κάποιο λόγο  μια κουβέντα  δεν αναγνωριστεί σωστά τότε ο χρήστης λέει  ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και το λάθος σημειώνεται.

Στη συνέχεια, όταν επιστρέψει στο σπίτι του, το τηλέφωνο συνδέεται αυτόματα στο διαδίκτυo και τα  δεδομένα, πατώντας το κουμπί συγχρονισμού, ανεβαίνουν στο cloud- στη βάση δεδομένων στην ιστοσελίδα μας (www.beenotes.com).

Ο μελισσοκόμος μπαίνει στο λογαριασμό που έχει ήδη ανοίξει και κοιτάζει τα αποτελέσματα της επιθεώρησης του. Μπορεί να δει κάθε κυψέλη που επιθεώρησε. Αν υπάρχει κάποιο λάθος στην αναγνώριση φαίνεται εύκολα στην οθόνη. Τότε μπορεί να ακούσει τι είπε ακριβώς -παίζοντας το  αντίστοιχο ηχητικό αρχείο (καλό !!!) -και  να διορθώσει με το χέρι το  λάθος. Έτσι  γρήγορα και χωρίς  κόπο ξέρει πως όλα τα στοιχεία του είναι σωστά.

Σκεφτείτε τώρα τις προοπτικές που ανοίγονται όταν λύνεται το θέμα της καταγραφής των δεδομένων!!! 

Γρήγορη αναγνώριση των προβληματικών βασιλισσών και αντικατάσταση, εύκολη επιλογή των καταλληλότερων μελισσιών για μεταφορά σε ανθοφορίες, τροφοδοσίες όταν πρέπει, έγκαιρη  προσθήκη  πλαισίων και ορόφων και άρα πρόληψη σμηνουργίας, άμεση  αναγνώριση και καταγραφή των ασθενειών.

Και βέβαια το σημαντικότερο γίνεται πλέον δυνατή η σωστή επιλογή του καλύτερου  σμήνους για βασιλοτροφία.  Και αυτά είναι η αρχή!!! Το εργαστήριο Μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη στηρίζει το επιστημονικό κομμάτι της δουλειάς μας. Έχουμε όλοι ενθουσιαστεί  που τα σχέδια γίνονται πλέον πραγματικότητα.

- Πηγαίνετε στο  site μας  και κάνετε εγγραφή. (www.beenotes.com)
- Μπαίνετε στην ιστοσελίδα μας και δημιουργείτε το μελισσοκομείο σας
- Αφού λάβετε το σχετικό  mail  από  τη beenotes, επισκέπτεστε το google play χρησιμοποιώντας το android κινητό σας, κατεβάζετε την εφαρμογή   και κάνετε εγκατάσταση. 
- Χρησιμοποιείτε τους  ίδιους κωδικούς στο app όπως και στην ιστοσελίδα.
Θέλουμε το εργαλείο που φτιάχνουμε να συντροφεύει το μελισσοκόμο από την αρχή της ενασχόλησης του με τις μέλισσες, από την εκπαίδευση του ακόμα, μέχρι την ωριμότητα του σαν  επαγγελματία με 500, 1000 ή 2000 κυψέλες.

Σε ερώτηση που θέσαμε στον Κύριο Ανδρέα Θρασυβούλου από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ λάβαμε την εξής απάντηση...
Λίγα λόγια για την εφαρμογή BEENOTES
Ειδικοί Έλληνες επιστήμονες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έχουν αναπτύξει λογισμικό αυτόματης καταγραφής των επιθεωρήσεων των μελισσών με την ονομασία «BEENOTES». Το λογισμικό ενσωματώνεται σε κινητό τηλέφωνο και βοηθά σημαντικά στην οργάνωση του μελισσοκόμου, στην καταγραφή των επιθεωρήσεων και την επεξεργασία των δεδομένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στηρίζεται στην αναγνώριση της φωνής και σε ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο απαντά ο μελισσοκόμος κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης σχετικά με την κατάσταση του μελισσιού, το γόνο, το πληθυσμό, τις τροφές, το ρυθμό ωοτοκίας της βασίλισσας και άλλες σχετικές ερωτήσεις. Ο μελισσοκόμος μ’ αυτό τον τρόπο απαλλάσσεται από την υποχρέωση να κρατά σημειώσεις ή ημερολόγιο επιθεώρησης  για κάθε μελίσσι ξεχωριστά. Τα στοιχεία τα μεταφέρει άμεσα στον υπολογιστή όπου τα αποθηκεύει.

Το πρόγραμμα του δίνει τη δυνατότητα να  επεξεργαστεί τα στοιχεία και να λάβει χρήσιμες πληροφορίες για την εικόνα των μελισσιών του, τις απαιτήσεις και την ανάπτυξη κάθε κυψέλης ξεχωριστά, την εκδήλωση της σμηνουργίας, την ανάγκη για προσθήκη πλαισίων ή ορόφου κλπ. Τον βοηθά επίσης να προγραμματίσει χειρισμούς όπως είναι η προσθήκη πατωμάτων, η πρόληψη της σμηνουργίας, οι θεραπευτικές επεμβάσεις, η επιλογή στην βασιλοτροφία και η βελτίωση του υλικού του. Το σύστημα δοκιμάζεται στην πρακτική του εφαρμογή από ομάδες μελισσοκόμων σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε όταν φτάσει στα χέρια του μελισσοκόμου να είναι άμεσα εφαρμόσιμο και αξιοποιήσιμο.
Α.Θρασυβούλου

Αναλυτικά με βίντεο ο τρόπος που δουλεύει η εφαρμογή στο μελισσοκομείο...

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Μόνο σε κινητά android κατεβαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλή δουλειά!!! Αλλά οι διαχειριστές θα έχουν μια μεγάλη βάση δεδομένων για όλα τα μελισσοκομεία και όλες τις νομες. Αν αυτές τις πληροφορίες δεν είναι προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες αυτό είναι άδικο. Αν όμως το σκεπτικό κατασκευαστών_διαχειριστών είναι η πρόσβαση όλων στην πληροφορία αυτό θα βοηθήσει το μελισσοκομο και την μελισσοκομία στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!