Widget Recent Post No.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Εξετάσεις θα δίνουν οι αγρότες πριν ραντίσουν τα χωράφια τους!



Την Πέμπτη 18 Ιουνίου ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) ο πρώτος κύκλος εξετάσεων για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων. Με αφορμή το γεγονός ο Ινστιτούτο διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο Υφυπουργός, κ.

Παναγιώτης Σγουρίδης, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμαρχος Κηφισιάς, Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ.α.). Οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 12 περίπου το μεσημέρι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι εκπαιδεύσεις και οι εξετάσεις για το πιστοποιητικό διεξάγονται σε όλη τη χώρα και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περίπου 3.000 άτομα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΓΕ Δρ. Αθανάσιος Σαπουνάς πραγματοποίησε παρουσίαση των δράσεων και του ρόλου του Ινστιτούτου τονίζοντας ότι μόνο το 2015 το ΙΓΕ θα έχει 1.000 εκπαιδευόμενους. Επιπλέον, έκανε λόγο για τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων αλλά και για τα ερευνητικά προγράμματα. Επίσης, τόνισε ότι το Ινστιτούτο έχει ήδη διαμορφώσει το στρατηγικό του πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ θα στηρίζει το ΙΓΕ και στόχος είναι να αναδειχθεί ως βασικός φορέας έρευνας και εκπαίδευσης. «Το ΙΓΕ έχει τις προϋποθέσεις για εξειδικευμένη παροχή γνώσεων στον αγροτικό τομέα. Παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε εμείς προσπαθούμε μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα προκειμένου να παράξουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και μέσα από μια προστιθέμενη άξια η γεωργία να γίνει ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά. Οι τομείς έρευνα, καινοτομία εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικοί και γι’ αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία».

Και πρόσθεσε: «Άκουσα τον Πρόεδρο να αναφέρεται σε ένα 5ετές στρατηγικό σχέδιο για το ΙΓΕ. Αυτό το σχέδιο θα στηριχθεί από το ΥπΑΑΤ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να ανταποκριθούμε».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης συμπλήρωσε: «το ΥπΑΑΤ έχει μια τεράστια κληρονομιά σε εγκαταστάσεις και γη. Εκτός αυτού έχει και μια άυλη κληρονομιά που έχει να κάνει με την ιστορία και κάποια πολιτιστικά στοιχεία. Ένα μέρος της ιστορίας του είναι το κτήμα Συγγρού με τα 1.000 στρέμματα που κληροδότησε στο Υπουργείο η Ιφιγένεια Συγγρού με την προϋπόθεση να εκπαιδεύει καλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους. Αυτό γίνεται πράξη με τις δράσεις του Ινστιτούτο φέρνοντας σε επαφή τους αστούς με τη γη».

Και συμπλήρωσε: «στην Ελλάδα της κρίσης εμείς οι πολίτες θα δώσουμε τη λύση. Δεν περιμένουμε από κανένα ξένο να μας δώσει λύσεις. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από την γη και τις ομορφιές της. Να αποκτήσουμε ξανά διατροφική αυτάρκεια. Να τυποποιήσουμε και να προβάλουμε την υψηλή διατροφική αξία που έχουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αναδιάρθρωση της νοοτροπίας των παραγωγών οι οποίοι αντί να “κυνηγούν” τις επιδοτήσεις θα πρέπει να “κυνηγούν”».

Τέλος ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, που παρευρέθηκε στην εκδήλωσε ανέφερε: «Πρέπει όλη η τοπική κοινωνία με την καθοδήγηση του ΙΓΕ να συνεργαστεί διότι πλέον μόνο με συνέργιες μπορούμε να πάμε μπροστά. Αυτό ο χώρος πρέπει να διαφυλαχτεί αλλά να αποκτήσει και νέα προοπτική. Ο δήμος θα είναι στην διάθεση του Ινστιτούτου για οποιαδήποτε συνεργασία και βοήθεια».
 ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια