Widget Recent Post No.

ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΠΛΗΞΕΙ! Πως 3 μελισσάκια έγιναν 11 δυνατά μελίσσια, σε δυο μόνο μήνες!

Σας δημοσιεύουμε το ιστορικό και τις φωτογραφίες, όπου περιγράφεται πως τρία πολύ μέτρια μελίσσια, σε δυο μόλις μήνες, έγιναν έντεκα και μάλιστα τα τέσσερα διώροφα!  Η μαρτυρία γίνεται από έναν συνάδελφο, νέο μελισσοκόμο, σας την παρουσιάζουμε αυτούσια χωρίς δικά μας σχόλια και αφήνουμε εσάς να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματά!

Αγαπητέ κύριε Δερμάτη,
Διάβασα χτες για την κλήρωση των ενεργειακών κυψελών σας, που όπως γράφετε θα επαναλαμβάνετε κάθε τόσο. Θέλω να σας συγχαρώ για αυτή σας την απόφαση που θα κάνει χαρούμενους πολλούς νέους μελισσοκόμους και να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια που μας δίνετε.   
Η ιδέα σας να δοκιμάσουν την κυψέλη σας όσο περισσότεροι συνάδελφοι γίνεται και αυτοί όλοι να ενημερώνουν τους υπόλοιπους για τα καταπληκτικά αποτελέσματα της, είναι πολύ έξυπνη και με το τρόπο αυτό θα βοηθήσει πολλούς μελισσοκόμους. 
Εν τω μεταξύ εγώ θα ήθελα να πω δημόσια την μέχρι σήμερα δική μου εμπειρία από την χρήση των ενεργειακών κυψελών. Και επειδή οι φωτογραφίες λένε πολύ περισσότερα από τα πολλά λόγια, σας στέλνω κάποιες φωτογραφίες του μικρού μου μελισσοκομείου με λίγα σχόλια από κάτω.

Είμαι νέος μελισσοκόμος και δεν έχω την εμπειρία που έχουν οι παλαιότεροι, μα έχω διαβάσει πολλά βιβλία για την μελισσοκομία και έχω παρακολουθήσει και σεμινάρια. Πουθενά όμως δεν έχω διαβάσει ούτε έχω ακούσει πως κομμένα μελίσσια με δυο πλαίσια γόνου και με τρία μέλισσες ή μικρές παραφυάδες όπως ήταν οι δικές μου, προλαβαίνουν να δεκαρίσουν και να ζητήσουν πάτωμα σε λιγότερο από ένα μήνα και μάλιστα να κτίσουν και 4-5 άκτιστα πλαίσια που τους έβαλα, ακόμα και αν τους δόσεις μια έτοιμη βασίλισσα! 

Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα που είχα σε όλα τα μελίσσια μου, οφείλεται  ασφαλώς στην έξτρα ενέργεια που τους προσφέρει η ενεργειακή κυψέλη. Και να σκεφτούμε πως η φετινή άνοιξη δεν ήταν και από τις καλύτερες.
Το γεγονός αυτό με έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα και θα ήθελα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία και με άλλους συναδέλφους μελισσοκόμους και να ακούσω και τις δικές τους απόψεις πάνω σε αυτό.

Παρακαλώ να  δημοσιεύσετε αυτές τις φωτογραφίες που σας στέλνω μαζί με τα σχόλια που τις συνοδεύουν από κάτω, για να τις δουν  οι αναγνώστες σας και να πληροφορηθούν για την μεγάλη βοήθεια που δίνουν οι ενεργειακές κυψέλες στην ανάπτυξη των μελισσιών.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Νίκος Αλιβέρι

Ξεχειμώνιασα τρία πολύ μέτρια μελίσσια σε απλές κυψέλες. Πριν από δυο μήνες περίπου, μόλις απέκτησα τις τρεις πρώτες ενεργειακές κυψέλες μου και τις έχω βάψει και συναρμολογήσει  για να κάνω μετάγγιση τα τρία μελίσσια που έχω. 
Όταν όμως πήγα να κάνω τη μετάγγιση βρήκα σε ένα απ αυτά βασιλικά κελιά και αποφάσισα να το χωρίσω στα δυο. Όμως είχα μόνο μια ενεργειακή κυψέλη διαθέσιμη και έτσι έβαλα το ένα σε αυτή και το άλλο σε μια παλιά ξύλινη που είχα. 

Αυτό που έβαλα στην ενεργειακή τελικά μου σμηνούργισε γιατί προφανώς είχε την μάνα. Να σημειώσω πως αυτό που έβαλα στην ενεργειακή κυψέλη και που σμηνούργισε, αν και απέμεινε με μια χούφτα μέλισσες, σήμερα κοντεύει να δεκαρίσει και σύντομα θα ζητήσει πάτωμα. 
Το άλλο μισό που έβαλα σε παλιά κυψέλη αν και δεν σμηνούργισε και είχε πιο πολλές μέλισσες, πάει πολύ πιο αργά και δεν νομίζω πως θα καταφέρει να γίνει παραγωγικό εγκαίρως μέχρι το θυμάρι.

Την επόμενη ημέρα που έκανα τον χωρισμό έπιασα το μικρό αφεσμό που ήταν μόνο ένα πλαίσιο μέλισσες και τον έβαλα σε μια ενεργειακή κυψέλη όπως γράφω πιο πάνω και τον προστάτευσα με τα δυο μονωμένα πλαίσια της κυψέλης από την βορινή του πλευρά, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

 
Εδώ έχω τοποθετήσει την κυψέλη με ένα παλιό καπάκι πριν προμηθευτώ τα νέα καπάκια μεικτού τύπου. 

Τη μεγάλη Πέμπτη παρέλαβα 6 βασίλισσες και είπα να κάνω αύξηση του μελισσοκομείου μου, λόγο κακοκαιρίας έκοψα τα μελίσσια την Κυριακή του Πάσχα  και το μεσημέρι έβαλα τις βασίλισσες στις παραφυάδες. 

Από τα δύο αρχικά μελίσσια έκανα 6 νέες παραφυάδες, να σημειώσουμε ότι το ένα ήταν 10 άρι το άλλο ήταν 8 άρι γιατί του είχα πάρει πλαίσια για να βοηθήσω τον αφεσμό.  

Οι έξι παραφυάδες σε ενεργειακές κυψέλες με τα νέα καπάκια μεικτού τύπου ΠΡΟΜΕΛΙΣ. Τις τοποθέτησα σε διάταξη φάλαγγας στις θέσεις που είχαν οι μάνες και αυτές τις έχω απομακρύνει σε άλλη θέση για να μοιραστούν όλες οι εξωτερικές τους μέλισσες στις παραφυάδες.

  
Όλα τα μελίσσια και οι μανάδες φούντωσαν πολύ γρήγορα και πριν περάσει καλά καλά ένας μήνας ζήτησαν πάτωμα πολλά από αυτά, έτσι πήρα άλλα τέσσερα ενεργειακά πατώματα τα οποία προετοίμασα κατάλληλα, βάφοντας με μαύρη μπογιά την μια πλαϊνή πλευρά, όπως αναφέρουν οι οδηγίες της ενεργειακής κυψέλης.

Εδώ βλέπουμε τις δύο μάνες στη νέα τους θέση όπου η μία έχει ζητήσει πάτωμα από της 03/05/2015 (σε 21 μέρες!) ενώ η άλλη (ήταν το 8άρι) πήρε πάτωμα λίγες μέρες αργότερα.

Εκτός  όμως από τις μάνες ζήτησαν πάτωμα και οι δύο από τις 6 παραφυάδες που τους έβαλα βασίλισσες όπως προαναφέρω, σε λιγότερο από ένα μήνα από την δημιουργία τους!
Τελικά ξεκίνησα στην αρχή της άνοιξης με 3 μέτρια μελίσσια και σήμερα έχω 11 μελίσσια όπου τα τέσσερα  είναι ήδη διώροφα και είμαι βέβαιος πως και τα υπόλοιπα θα έχουν την ίδια θεαματική εξέληξη μέχρι να αρχίσει το θυμάρι.   
Τα αποτελέσματα νομίζω πως μιλάνε από μόνα τους αφού όλα αυτά έγιναν σε δυο περίπου μήνες και μάλιστα σε μια άνοιξη με πολλές βροχές και κρύα που δυσκόλευαν την ανάπτυξη των μελισσιών.


 Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Δηλαδη παραφυαδα 3 πλαισιων εγνε δεκαρι σε 1 μηνα? δεν βγαινουν τα νουμερα ρε παιδια
    ειπαμε καλες οι κυψελες αλλα δεν γεννανε μελισσες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Γιώργο,
    Σου απαντάω εγώ με βάση τη δική μου εμπειρία, γιατί ο Νίκος που μας έστειλε την επιστολή δεν απάντησε ακόμα. Ίσως δεν διάβασε το σχόλιό σου ή δεν βρήκε το χρόνο....
    Σου απαντώ λοιπόν πως αν βάλουμε έτοιμη μάνα, ε τότε φίλε μου ναι τα νούμερα βγαίνουν.
    Κάνε λοιπόν τους υπολογισμούς σου.
    Ξεκινάει με 3 πλαίσια μέλισσες και 2 πλαίσια γόνου.
    Μια καλή και νέα μάνα σε μια ενεργειακή κυψέλη φτάνει στο μέγιστο της απόδοσής της (1,800- 2,000 αυγά/ημέρα).
    Στην αρχή πάει πιο σιγά λόγω περιορισμένων εργατριών, μα καθώς καθημερινά βγαίνουν νέες μέλισσες απ τα δυο πλαίσια γόνου, η μάνα ανεβάζει συνεχώς τις γέννες της. Από την άλλη μεριά αυτή την εποχή οι εργάτριες ζουν περισσότερο χρόνο από τις καλοκαιρινές, ιδιαίτερα μια τέτοιας παραφυάδας που γίνονται σχεδόν όλες εσωτερικές λόγω αναγκών, άρα όσες γεννιούνται αυξάνουν συνεχώς τον πληθυσμό. Αν τα βάλεις κάτω θα δεις πως σε 20 μέρες η παραφυάδα θα έχει πάνω από 7 πλαίσια μέλισσες και τουλάχιστον 5 πλαίσια γόνο. Τις υπόλοιπες δέκα μέρες γίνεται η έκριξη!Η παραφυάδα αυτή μπορεί να βρεθεί με πάνω από 10 πλαίσια μέλισσες καιπάνω από 7 γόνο!
    Αυτή είναι η υπεροχή της ενεργειακής κυψέλης και αυτά τα αποτελέσματά της, όσο καταπληκτικό και αν ακούγεται!
    Φιλικά
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Δερματη
    το σχολιο μου το εκανα καλοπροεραιτα διαβασω το μπλογκ και εχει πολυ χρησιμα αρθρα αλλα συνεχιζω να αμφισβητω το αποτελεσμα καθως οπως γραφει εχτισαν και 4-5πλαισια ! περσι ειχα εξαιρετικη παραφυαδα 4 πλαισιων και με σιροπι εγινε δεκαρι σε 2 μηνες αφου εχτισε 5 πλαισια μεσα στο καλοκαιρι μονο και μονο το χτισιμο θα το καθυστερουσε αν ειχε ετοιμα πλαισια ισως αλλα μου φαινεται εξαιρετικα απιθανο να γινει τη στγμη που σταδιακα αυξανει η γεννα και θελει και 21 μερες να γεννηθει η μελισσα . Δεν επιμενω παραπανω μακαρι να εχω λαθος και να αναπτυσσονται τα μελισσακια και εγω το χαιρομαι και α δοκιμασω καποια στιγμη τη κυψελη υπαρχει στο κιατο κοντα αντιπροσωπος?
    Φιλικα και με διαθεση να μαθω ακομα περισσοτερα για τον ερωτα της μελισσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Γιώργο,
    Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σου. Δεν μπορώ να σου πω τίποτα περισσότερο γιατί η περιγραφή δεν είναι δική μου. Πάντως με σωστή τροφοδότηση και αυτό μπορεί να συμβεί στην ενεργειακή κυψέλη.
    Σχετικά με αντιπρόσωπο όχι δεν έχουμε αντιπροσώπους, αλλά στέλνουμε εμείς σε όλη την Ελλάδα.
    Πάντως κάνε μια αίτηση να συμμετάσχεις στην κλήρωση που κάνουμε... που ξέρεις μπορεί να φανείς τυχερός...
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όμως γίνεται, χτίζουν πλαίσια πολύ γρήγορα, εσύ έχεις κοινή κυψέλη και τι τροφή έδινες και πολλά άλλα…. Όπως θα δεις έχω γράψει ότι έχω ακριβώς δύο μελίσσια δίπλα το ένα με ενεργειακή και το άλλο με κοινή κυψέλη, το δεύτερο είναι σχεδόν στάσιμο μπροστά στο πρώτο.
    Φιλικά,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!