Widget Recent Post No.

Επιθεώρηση μελισσιών χωρίς άνοιγμα της κυψέλης: Μυστικά που λίγοι γνωρίζουνΣήμερα θα ασχοληθούμε με μια άλλη, διαφορετική από εκείνη που γνωρίζουμε, επιθεώρηση μελισσών. Πρόκειται για την επιθεώρηση κατά την οποία δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουμε τη κυψέλη, αφού αυτή πραγματοποιείται ...με τις αισθήσεις μας. Αναφερόμαστε στην «επιθεώρηση των αισθήσεων», όπως αποφασίσαμε να βαπτίσουμε αυτή την εκδοχή της επιθεώρησης των μελισσιών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από αρκετά χρόνια, σε μια συζήτηση που είχαμε με κάποιον παλαίμαχο μελισσοκόμο, όταν η κουβέντα πήγε στο θέμα των επιθεωρήσεων, μας είπε πως αυτός άνοιγε τα μελίσσια του πολύ σπάνια! «Όποτε ήθελα να πάρω μέλι», μας είχε δηλώσει με καμάρι και είχε συνεχίσει «δεν καταλαβαίνω εσάς τους νέους γιατί πάτε και τα σκαλίζεται συνέχεια!».

Στο προηγούμενο άρθρο μας, για την επιθεώρηση των μελισσιών, κάναμε μια εκτενή παρουσίαση αυτής έτσι όπως γίνεται με τον κλασικό τρόπο, σύμφωνα με τον οποίον, το άνοιγμα του καπακιού είναι απαραίτητο. Στο ίδιο αυτό άρθρο μας, είχαμε τονίσαμε πόσο ενοχλητική -  και μερικές φορές ακόμα και επικίνδυνη  - μπορεί να αποδειχθεί μια τέτοια άστοχη επιθεώρηση, για τα μελίσσια μας.

Έτσι λοιπόν θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε μια αναφορά και σε αυτή τη μορφή επιθεώρησης που ακούγεται κάπως «υπερβατική»  αλλά που όμως υπάρχουν και σήμερα πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι που την εφαρμόζουν συστηματικά. Εξ άλλου όλοι μας λίγο-πολύ θα έχουμε ακούσει τη φράση «εγώ με μια ματιά καταλαβαίνω πως πάνε τα μελίσσια μου!», που λένε κάποιοι έμπειροι, παλιοί κυρίως, μελισσοκόμοι.

Μετά την εκτενή αυτή εισαγωγή, ας προχωρήσουμε στη παρουσίαση της «επιθεώρησης των αισθήσεων».

Στηρίζεται κυρίως στην παρατήρηση και δίνει ασφαλή αποτελέσματα, όταν γίνεται σε ώρες και σε καιρικές συνθήκες που, κατά τεκμήριο, οι μέλισσες μπορούν να δουλέψουν.

Πλησιάζουμε την κυψέλη που επιθυμούμε να επιθεωρήσουμε και καθόμαστε στο πλάι της σε απόσταση όχι μεγαλύτερη του ενός μέτρου, για να έχουμε καλή οπτική επαφή με την είσοδο της. Παρατηρούμε με προσοχή τις εργάτριες που πηγαινοέρχονται και προχωράμε στη πρώτη μας διαπίστωση που είναι, αν υπάρχουν εργάτριες που επιστρέφοντας κουβαλάνε γύρη. 

Εφ όσον βεβαιωθούμε πως γίνεται αυτό, προσπαθούμε να τις ποσοστοποιήσουμε, δηλαδή να μετρήσουμε πόσες εργάτριες από αυτές που επιστρέφοντας  κουβαλάνε γύρη και πόσες δεν κουβαλάνε. Στη συνέχεια, αφού τελειώσουμε με τη προηγούμενη δουλειά, παρατηρούμε με προσοχή το χρώμα που έχει η γύρη που κουβαλάνε οι μέλισσες αυτές. 

Τελειώνοντας και με αυτή την παρατήρηση, στρέφουμε την προσοχή μας στις μέλισσες που επιστρέφουν στην κυψέλη χωρίς γύρη στα πόδια. Επικεντρωνόμαστε στον τρόπο που αυτές προσγειώνονται πάνω στη σανίδα πτήσης της κυψέλης και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν έρχονται φορτωμένες με νέκταρ ή επιστρέφουν... με «άδεια χέρια».

 Η σωστή διαπίστωση αυτής της λεπτομέρειας μπορεί να φαίνεται βουνό για κάποιο νέο μελισσοκόμο, μα αν προσπαθήσει, θα δει πως έπειτα από μερικές παρατηρήσεις, αυτό τελικά είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση. 

Εκείνο που θα μπορούσαμε να του πούμε για αρχή, είναι πως οι φορτωμένες με νέκταρ εργάτριες επιστρέφουν με φούρια στην κυψέλη, προσγειώνονται μπαϊλντισμένες πάνω στην σανίδα πτήσης και χώνονται, κουτρουβαλίζοντας μερικές φορές κατ ευθείαν μέσα στη κυψέλη. Αντίθετα όσε δεν κουβαλάνε φορτίο είναι πιο χαλαρές, δεν δείχνουν να βιάζονται και φαίνονται ξεκούραστες και άνετες – αφήστε που μερικές φορές κόβουν  βόλτες γύρω από την είσοδο πριν να προσγειωθούν.

Αφού, με βάση τα προηγούμενα, διαπιστώσουμε πως υπάρχουν μέλισσες που κουβαλάνε νέκταρ, κάνουμε καταμέτρηση αυτών. Συγκεκριμένα μετράμε πόσες μέλισσες γυρίζουν στην κυψέλη στη διάρκεια ενός λεπτού. 

Στη συνέχεια στρέφουμε τη προσοχή μας στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από την κυψέλη. Παρατηρούμε αν υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών μελισσών -μεγαλύτερος απ αυτόν που συνήθως συναντάμε. 

Παρατηρούμε αν υπάρχουν μέλισσες στο έδαφος ή στη γύρω βλάστηση που να έχουν παράξενη συμπεριφορά ή ακανόνιστη εμφάνιση. Ακόμα παρατηρούμε με προσοχή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σανίδα πτήσης. 

Αν έχει νεκρές μέλισσες, αν έχει υπολείμματα τροφών τροφοδοσίας(στερεών), αν έχει ενδείξεις ακαθαρσιών η αν παρουσιάζει κάτι άλλο που μας φαίνεται περίεργο και ύποπτο.

Αφού έχουμε τελειώσει με όλα αυτά, έχουμε ολοκληρώσει την οπτική επιθεώρηση του μελισσιού και συνεχίζουμε με τις άλλες μας αισθήσεις.

Πλησιάζουμε την κυψέλη από το πίσω μέρος, σκύβουμε και παίρνουμε μια δυο βαθιές εισπνοές, πλησιάζοντας τη μύτη μας στα ανοίγματα αερισμού του καπακιού. Η μυρωδιά που αναδύει το μελίσσι πρέπει να είναι ευχάριστη και να θυμίζει κάτι  μεταξύ κεριού και μελιού.

Κατόπιν ακουμπάμε το αφτί μας πάνω στο καπάκι και χτυπάμε με τα δυο μας χέρια τις πλαϊνές πλευρές της κυψέλης αφουγκραζόμενοι την απάντηση του μελισσιού. 

Αν ακούσουμε το χαρακτηριστικό του «κλάμα», απλά επιβεβαιώνουμε την ορφάνια του, την οποία θα έχουμε ήδη υποψιαστεί αν στην προηγούμενη οπτική μας παρατήρηση έχουμε διαπιστώσει πως δεν υπήρχαν γυροσυλλέκτριες εργάτριες.

Απομακρυνόμαστε από την κυψέλη και καθόμαστε κάπου να κάνουμε μια επισκόπηση όλων αυτών που παρατηρήσαμε και που με την σειρά που σας παραθέτουμε πιο πάνω μας δείχνουν τα εξής:

Αν υπάρχουν  γυροσυλλέκτριες μέλισσες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και γόνος μέσα στο μελίσσι. Συνήθως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους, σε σχέση με τις άλλες που κουβαλάνε νέκταρ, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του γόνου. Το χρώμα της γύρης μας βοηθάει να προσδιορίσουμε και το φυτό από το οποίο προέρχεται. 

Αυτή, πέρα από μια γενική πληροφόρηση, μπορεί να αποδειχτεί και ιδιαίτερα χρήσιμη αν θέλουμε να κάνουμε τρύγο μιας ανθοφορίας, αμέσως μόλις ξεκινήσει μια άλλη (περίπτωση ερείκης-κουμαριάς). 

Αν οι νεκταροσυλλέκτριες μέλισσες ξεπερνάνε τις τριάντα το λεπτό, τότε το μελίσσι εργάζεται παραγωγικά, που σημαίνει πως συλλέγει και αποθηκεύει μέλι, περισσότερο από τις διατροφικές του ανάγκες.

Αν διαπιστώσουμε μέλισσες, έξω από την κυψέλη, να σούρνονται, να προσπαθούν να πετάξουν και να μην τα καταφέρνουν, να έχουν πρησμένη κοιλιά η να εμφανίζουν κάποια σωματική αναπηρία, τότε σίγουρα τα πράγματα μέσα στην κυψέλη δεν πάνε καλά, και η υπόθεση χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, με άνοιγμα αυτής και εξέταση όλων των πλαισίων για πιθανές ασθένειες. 

Το ίδιο ισχύει και αν η σανίδα πτήσης εμφανίζει σημάδια περιττωμάτων ή έχει κάποια άλλη περίεργη εμφάνιση. Τα υπολείμματα στερεάς τροφής, υποδεικνύουν πως το ζυμάρι, με το οποίο τροφοδοτήσαμε τα μελίσσια μας, δεν έγινε απόλυτα αποδεκτό ή καταναλώσιμο απ αυτά. 

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτού του τύπου η επιθεώρηση θα μας βοηθήσει μεν να περιορίσουμε τα, χωρίς λόγο, ανοίγματα της κυψέλης –αν έχουμε να κάνουμε χειρισμούς, το άνοιγμα είναι μονόδρομος- αλλά θα αρχίσει να γίνεται αξιόπιστο έπειτα από πολλές ώρες παρατήρησης, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους.

Μια καλή λύση γι αυτούς, θα ήταν να κάνουν την επιθεώρηση με τον κλασικό τρόπο –άνοιγμα κυψέλης – σε ένα-δυο μελίσσια τους και στην συνέχεια παρατηρώντας τα αυτά εξωτερικά, όπως περιγράφουμε πιο πάνω, να μπορούν να σχηματίσουν μια άποψη για την εσωτερική  τους κατάσταση σε σχέση με την διαπιστώσεις που θα έχουν κάνει από την εξωτερική τους – μέσω αισθήσεων- παρατήρηση.

Με το τρόπο αυτό θα έχουν ένα μέτρο σύγκρισης και θα μπορούν να συνεχίσουν με τα υπόλοιπα μελίσσια τους, εφαρμόζοντας μόνο τον εύκολο τρόπο της επιθεώρησης των αισθήσεων, με αρκετά ασφαλή αποτελέσματα.

Τέλος συζήτησης

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

 1. αυτα προυποθετουν δεκαετιες εμπειριας και παλι δε μπορεις να βγαλεις ασφαλη συμπερασματα γιατι εχεις εικονα μονο της συγκεκριμενης μερας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ Δημήτρη,
  Έχει δίκιο! Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία! Αλλά οι νέοι μελισσοκόμοι, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν.
  Αν πρόσεξες σε δυο τρία σημεία τονίζω ότι αυτή είναι μια καλή εναλλακτική λύση έναντι των συχνών-άσκοπων επιθεωρήσεων που συνήθως κάνουν.. από περιέργεια ή υπερβάλλοντα ζήλο.
  Κάτω από αυτό λοιπόν το πρίσμα, το ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη ασφάλεια των συμπερασμάτων,αλλά η απόκτηση εμπειρίας από τους νέους μας,
  Φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μανόλη ένα εχω να σου πώ , το άρθρο σου είναι καταπληκτικό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χάρη μου και εγώ έχω ένα να σου πω.
  Με εμπνέουν όσοι θέλουν να μάθουν και όσο μας διαβάζουν τόσο περισσότερο θα εμπνέομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έσπασες τα κοντέρ με την σημερινή σου ανάρτηση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πολλές φορές επισκέπτομαι το μελισσοκομείο μου κανοντας μόνο εξωτερικη παρατηρηση και πραγματικα ωφελεί πάρα πολύ. Όμως εχω να σημειώσω καποια πραγματα:

  1. Το κλαμα μελισσων θελει καποια εμπειρία να το ξεχωριζεις.
  2. Οι ορφανές κυψέλες μαζεύουν κι αυτες γύρες και δεν αποτελουν σαφή ενδειξη ορφάνιας.
  3. Απο εποχη σε εποχη είναι διαφορετικα τα πραγματα. Την ανοιξη πρέπει συχνά να γινονται επιθεωρήσεις στα μελίσσια, να δίνεις χώρο για γέννα, να προσθετεις τελάρα για χτισιμο εκει που πρέπει. Αλλιώς αν δεν ρίξεις δουλειά, τότε ούτε τελαρα θα χτίσεις όσα πρέπει, ούτε αναπτυξη σωστη θα εχει το μελισσι, μπορεί να εχεις και παρα πολύ σμηνουργία οπότε μεγάλες απώλειες.

  Οπότε οι νέοι ας μη νονμίζουν πως θα παρουν μελίσσια και θα τα επιθεωρούν δυο φορές το χρόνο. Θελει δουλειά σκληρή, ειδικά καποιες εποχές τακτικη επιθεωρηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπητέ ανώνυμε 11:31μ.μ.
  Νομίζω πως για το 1 σε καλύπτω με τα περί εμπειρίας που αναφέρω σε πιο πάνω σχόλιο μου.
  Για το 2 γράφω:
  «Αν ακούσουμε το χαρακτηριστικό του «κλάμα», απλά επιβεβαιώνουμε την ορφάνια του, την οποία θα έχουμε ήδη υποψιαστεί αν στην προηγούμενη οπτική μας παρατήρηση έχουμε διαπιστώσει πως δεν υπήρχαν γυροσυλλέκτριες εργάτριες.»
  Δεν αναφέρω τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι ορφανές, αλλά το τι ενδεχομένως (υποψιαστεί)μπορεί να σημαίνει η μη συλλογή γύρης!!!!
  Για το 3 γράφω:
  «Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτού του τύπου η επιθεώρηση θα μας βοηθήσει μεν να περιορίσουμε τα, χωρίς λόγο, ανοίγματα της κυψέλης –αν έχουμε να κάνουμε χειρισμούς, το άνοιγμα είναι μονόδρομος- αλλά θα αρχίσει να γίνεται αξιόπιστο έπειτα από πολλές ώρες παρατήρησης, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους»
  Με αυτό που γράφω στη πρόταση ανάμεσα στις παύλες, εννοώ όλα αυτά που αναφέρεις.
  Τέλος, σε αυτό που λες όχι μόνο συμφωνώ μαζί σου, αλλά υπερθεματίζω, επί πλέον, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε άρθρο μου, τονίζοντας πως η μελισσοκομία θέλει σκληρή δουλεία!!!
  Υ.Γ.
  Ίσως να είσαι κάποιος καινούργιος αναγνώστης και γιαυτό ίσως δεν γνωρίζεις πως πάγια ταχτική μου είναι να μην συνομιλώ με «ανώνυμους».
  Θα ήθελα λοιπόν να σε παρακαλέσω, την επόμενη φορά που θα σχολιάσεις κάποιο δικό μου άρθρο να χρησιμοποιήσεις έστω κάποιο ψευδώνυμο, αν έχεις σοβαρούς λόγους που σε αναγκάζουν να μη θέλεις να φανεί το πραγματικό σου όνομα. Με το τρόπο αυτό θα μπορεί, η όποια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας, να έχει κάποια αναφορά και κάποια συνέχεια.
  Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου,
  Φιλικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ακόμη και οι νέοι μελισσοκόμοι ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι μελίσσια που τα αφήσαμε αρκετό καιρό χωρίς επιθεωρήσεις προόδευσαν παραπάνω από ότι περιμέναμε (εκτός την περίοδο σμηνουργίας). Πιστεύω ότι η παρατήρηση είναι παρατήρηση και η δουλειά είναι δουλειά. Η σχέση αυτών των δυο με τον μελισσοκόμο κάνουν και την διαφορά. Κάποιοι το έχουν καταλάβει φαίνεται γι'αυτό και όλοι οι μελισσοκόμοι δεν είναι ίδιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κε Δερματη,
  θα ηθελα κ εγω να προστεθω στην ατελειωτη λιστα αυτων που σας ευχαριστουν κ εποφελουνται απο την ανεκτιμητης αξιας προσφορα γνωσεων, εμπειριων κ ηθους που κανετε απο αυτο εδω το βημα. Η αγαπη για τις μελισσες κ η καθοδηγηση απο εσας,δυστυχως κ απο λιγους ακομα, κανει εμας τους νεους να θελουμε να γινουμε καλυτεροι.. Σας ευχαριστω πολυ, συνεχιστε ετσι. Φιλικα Γιαννης Τριπολη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αγαπητέ Τάσο,
  Είναι όπως τα λες φίλε μου.

  Αγαπητέ Γιάννη,
  Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

  Να είστε πάντα καλά.
  Φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πραγματικά πολυ καλο το άρθρο κε Δερμάτη. Αν υπηρχε δυνατότητα να μπει και like στα αρθρα...θα περνατε παρα πολλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλησπέρα Κύριε Δερμάτη,
  συγχαρητήρια για το άρθρο σας , είναι εξαιρετικό.
  Θα ήθελα με αφορμή την συζήτηση για τις ορφανές αν μαζεύουν γύρη να επιβεβαιώσω και γω ότι ορφανό μελίσσι ενδέχεται να μαζεύει, σε μικρότερο λογικά ποσοστό,γύρη, αναλόγως με τις ημέρες ορφάνιας που έχουν περάσει.
  Ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος κανόνας που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο , και αν ένα ορφανό μελίσσι με πολύ πληθυσμό μαζεύει και νέκταρ.Σας παραθέτω κάτι που έχω ακούσει από παλιό μελισσοκόμο ότι ορφανεύοντας μελίσσι τεχνητά (στην ουσία παίρνοντας για λίγες μέρες το τελάρο με την βασίλισσα από την μητρική κυψέλη), τότε το μελίσσι αυτό έχει καλύτερη απόδοση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν έχω ουδεμία διάθεση για παραπληροφόρηση προς τους νεότερους, αυτό δεν το έχω επιβεβαιώσει ιδίοις όμασι, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Απλά θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποια άποψη επί του θέματος.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλησπέρα Κύριε Δερμάτη,
  συγχαρητήρια για το άρθρο σας , είναι εξαιρετικό.
  Θα ήθελα με αφορμή την συζήτηση για τις ορφανές αν μαζεύουν γύρη να επιβεβαιώσω και γω ότι ορφανό μελίσσι ενδέχεται να μαζεύει, σε μικρότερο λογικά ποσοστό,γύρη, αναλόγως με τις ημέρες ορφάνιας που έχουν περάσει.
  Ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος κανόνας που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο , και αν ένα ορφανό μελίσσι με πολύ πληθυσμό μαζεύει και νέκταρ.Σας παραθέτω κάτι που έχω ακούσει από παλιό μελισσοκόμο ότι ορφανεύοντας μελίσσι τεχνητά (στην ουσία παίρνοντας για λίγες μέρες το τελάρο με την βασίλισσα από την μητρική κυψέλη), τότε το μελίσσι αυτό έχει καλύτερη απόδοση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν έχω ουδεμία διάθεση για παραπληροφόρηση προς τους νεότερους, αυτό δεν το έχω επιβεβαιώσει ιδίοις όμασι, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Απλά θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποια άποψη επί του θέματος.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αγαπητέ Νίκο,
  Κατ αρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
  Πράγματι κα΄ποιες φορές ακόμα και τα ορφανά μελίσσια μαζεύουν γύρη. Το πότε, το πόσο και το γιατί όμως δεν το γνωρίζουμε...
  Σχετικά με αυτό που αναφέρεις πράγματι σαν ορφανέψει ένα μελίσσι οι μέλισσες συλλέγουν περισσότερο, μα αυτό οφείλεται στο ότι όταν σφραγιστουν τα κελία, απελευθερόνονται περισσότερες εργάτριες για συλλογή.
  Φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γειά σας. Το κλάμα που λέτε είναι το έντονο βουητό από τα φτερά τους πού είναι στιγμιαία ή είναι κάτι ποιο έντονο σε διάρκεια. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!