Widget Recent Post No.

Η στρατηγική επίθεσης των μελισσών εναντι της γιγάντιας ιαπωνικής σφήκας (ΒΙΝΤΕΟ)



Αυτό το βίντεο συνάδελφοι κυκλοφορεί καιρό στο διαδίκτυο όμως , πολύ λίγοι ίσως έχουν καταλάβει την πραγματική στρατηγική που εφαρμόζουν οι μέλισσες. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ''ενέδρα'' και οχι η επίθεση κατά μέτωπο.

Μόλις ανιχνεύσει η γιγάντια σφήκα την θέση της κυψέλης , εναποθέτει φερομονες οι οποίες θα αναγνωριστούν απο τις υπόλοιπες του είδους της και ετσι η κοινωνία των μελισσών αργότερα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μια αλλά πολλές περισσότερες σφήκες. Οι μέλισσες όταν αντιληφθούν την γιγάντια σφήκα , εκκρίνουν φερομονες που ειδοποιούν όλη την κοινωνία ότι εχθρός ήρθε!!!!!

Οι  μέλισσες μέσα απο χιλιάδες χρονιά συμβίωσης με τις σφήκες ανέπτυξαν έναν πολύ περίπλοκο αμυντικό μηχανισμό. Δεν επιτιθονται στην σφήκα ανιχνευτή αλλά την ''κοροϊδεύουν'' και προσπαθούν να την ξεγελάσουν να μπει μέσα στην κυψέλη. Ξέρουν οτι εκεί εχουν το μεγάλο πλεονέκτημα!!! Οι ευρωπαϊκές μέλισσες δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Ετσι οταν η σφήκα ξεγελαστεί και περάσει μέσα στο ''στρατόπεδο'' των μελισσών τότε αρχίζει το γλέντι. Οι μέλισσες βρίσκουν την ευκαιρία και πέφτουν κατά χιλιάδες πάνω στο θύμα τυλίγοντας το μέχρι να σκάσει απο ασφυξία και θερμοπληξία.

Οι μέλισσες παράγουν εύκολα θερμότητα και έχουν το πλεονέκτημα να αντέχουν σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από οτι οι σφήκες.  Ετσι το εκμεταλλεύονται κάνοντας σφαίρα τη <<σφήκα ανιχνευτή>> , και έτσι η μάχη τελειώνει εύκολα , γρήγορα και το κυριότερο χωρίς θύματα!!

Η επίθεση ομως δεν τελείωσε ακόμα. Οι μέλισσες ''καθαρίζουν'' την σανίδα πτήσης όπου η σφήκα άφησε τις φερομονες της  και με αυτόν τον τρόπο οι μέλισσες αποτρέπουν τις επόμενες αιματηρές μάχες.

Αυτή την μέθοδο άμυνας ίσως έκαναν χιλιάδες χρονιά να την αναπτύξουν οι μέλισσες και το μόνο σίγουρο είναι οτι εχθρός δεν έχει να κάνει με απλές μέλισσες ,  αλλά με ιδιοφυής αντιπάλους!!!!

Παρακολουθήστε με προσοχή το βίντεο που ακολουθεί.....




Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας!!!

orinimelissa.blogspot.gr