Widget Recent Post No.

Διπλή θεραπεία με οξαλικό οξύ & ανεπιθύμητες επιπτώσεις στα μελίσσια μετά απο χρήση ταινιών! Απαντήσεις!

 



Ερώτηση μελισσοκόμου
Εαν κάνω ενστάλαξη με οξαλικό οξύ τον Νοέμβριο μπορώ να κάνω τον Γενάρη θεραπεία με ταινίες απο οξαλικό και γλυκερίνη?
Απάντηση απο Ορεινή Μέλισσα
Καλό είναι αν εφαρμοστεί μια θεραπεία με ενστάλλαξη οξαλικού οξέος, να μην επαναληφθεί παρόμοια μέθοδος, όπως για παράδειγμα με χρήση ταινιών και γλυκερίνης. Κατά τη γνώμη μου, τα οξέα που βάζουμε στις μέλισσες προκαλλούν ζημιά με τη κατάποση, και αυτό έχει ως συνέπεια να καταπονούνται. Πιστεύω πως αν επαναλάβεις τη μέθοδο με το οξαλικό οξύ, θα έχεις σοβαρές απώλειες στα μελίσσια. Το οξαλικό οξύ είναι μεν βιολογικό, αλλά μπορεί να παρουσιάσει τοξικότητα στις μέλισσες και να χαθούν μεγάλοι πλυθησμοί.
Έρευνα απο το ΑΠΘ αποδεικνύει ότι όταν εφαρμόσουμε δύο θεραπείες οξαλικού οξέος με ενστάλλαξη σε διάστημα 10 ημερών τα μελίσσια καθηλώνονται απο θέμα ανάπτυξης. Συνεπώς κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει και με τις ταινίες, αν πρώτα έχει προηγηθεί ενστάλλαξη.
Η συμβουλή μου είναι να μη το δοκιμάσεις γιατί θα το μετανιώσεις...

Ερώτηση μελισσοκόμου
Έκανα σε ένα μελίσσι δοκιμαστικά με πόσιμη γλυκερίνη και οξαλικό σε vetex 3χ45 εκατ. Το μελίσσι ήταν 7 άρι και έβαλα τρίς ταινίεςς σήμερα που πήγα να το δω είχε γύρο στις εκατό μέλισσες ψόφιες .Τι γίνεται είναι φυσιολογικό; Τι δοσολογία την έκανα όπως την έκανε το ΑΠΘ και  την γράψατε και εσείς. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Απάντηση απο Ορεινή Μέλισσα
Το ΑΠΘ σύμφωνα με τα πειράματα που πραγματοποίησε είδε μέχρι 30 μέλισσες νεκρές στην είσοδο και όχι παραπάνω. Κάτι το οποίο παρατηρείτε σχεδόν με όλα τα σκευάσματα που βάζουμε στα μελίσσια. Επίσης το ΑΠΘ έδωσε σε πολλούς μελισσοκόμους να δοκιμάσουν τη μέθοδο πρίν βγάλει τα αποτελέσματα. Η γνώμη μου είναι ότι ίσως έγινε κάποιο λάθος, η ο πλυθησμός που βρήκες νεκρός ήταν ήδη ταλαιπορημένος απο κάποιο άλλο λόγο. Πχ νοζεμίαση.
Πάντως έκανες πολύ καλά που δοκίμασες τη μέθοδο πρώτα σε ένα μελίσσι. Σε συμβουλεύω να μην προχωρήσεις σε άλλα μελίσσια αν παρουσιάστηκε τέτοιο πρόβλημα. Κάνε μια θεραπεία που να επηρεάζει λιγότερο την αποικία της μέλισσας. Τα οξέα επιβαρύνουν αρκετά την μέλισσα η αλήθεια είναι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια