Widget Recent Post No.

Εισαγωγή βασίλισσας κατευθείαν χωρίς κλουβί μέσα σε λίγα λεπτά: Επαναστατική μέθοδος με άμεση αποδοχή της μάνας!

 



Γράφει ο μελισσοκόμος - Γεωπόνος Χρήστος Μπέκας στην Ορεινή Μέλισσα
Έχω καταφέρει να περνάω βασίλισσες χωρίς κλουβί σε λίγα λεπτά και η βασίλισσα να συνεχίζει την γέννα της. Παρουσιάζω μια μέθοδο εισαγωγής γονιμοποιημένης βασίλισσας σε ορφανό μελίσσι χωρίς κλουβί χωρίς αρωματισμένα σιρόπια ή ενώσεις με εφημερίδα.

Η μέθοδος αυτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους διατηρούν νέες γονιμοποιημένες βασίλισσες, σε μικρές παραφυάδες δύο πλαισίων, ως εφεδρικές με σκοπό να αντικαταστήσουν άλλες που για κάποιο λόγο, δεν εξελίσσουν τα σμήνη ικανοποιητικά ή από κάποιους ατυχείς χειρισμούς μένουν κάποια μελίσσια ορφανά ώστε να καλύψουν άμεσα το κενό από την απώλεια βασιλισσών.
Αφαιρούμε την βασίλισσα από το μελίσσι που δεν γεννάει καλά ή σε άλλη περίπτωση αφού εντοπίσουμε ορφανό μελίσσι ενεργούμε ως εξής.



Ανοίγουμε το ορφανό μελίσσι σπρώχνοντας τα δυο τελευταία πλαίσια προς την πλευρά της κυψέλης που δεν έχει πληθυσμό, ώστε να δημιουργηθεί ένας κενός χώρος ανάμεσα στα πλαίσια. Στην συνέχεια αφού έχουμε εντοπίσει από την μικρή παραφυάδα μας την βασίλισσα, τοποθετούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό- σφραγισμένο γόνο, την βασίλισσα και της μέλισσες που έχει, στον κενό χώρο του ορφανού μελισσιού, που θέλουμε να δεχθεί την νέα βασίλισσα, φροντίζοντας να υπάρχει μία απόσταση του πλαισίου που τοποθετήσαμε από τα πλαίσια αριστερά και δεξιά περίπου στα 7 με 8 εκατοστά και από της δύο πλευρές ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή οι μέλισσες, ώστε να πάρει ο πληθυσμός με το νέο πλαίσιο κ την βασίλισσα που βάλαμε, της οσμές του ορφανού μελισσιού και το ορφανό μελίσσι να καταλάβει ότι υπάρχει νέα βασίλισσα.



Με αυτό τον τρόπο εξισώνονται κατά κάποιο τρόπο η οσμές των δύο σμηνών και δεν κινδυνεύει να θανατωθεί η βασίλισσα.
Αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι της κυψέλης για να φύγουν από το πλαίσιο με τον γόνο και την Βασίλισσα που βάλαμε οι λίγες συλλέκτριες που τυχόν ήταν πάνω στο πλαίσιο ώστε να αποφευχθεί η διαμάχη και ο θάνατος μελισσών.
Περιμένουμε 8 με 10 λεπτά της ώρας και στην συνέχεια ενώνουμε τα πλαίσια.



Ταΐζουμε μισό κιλό σιρόπι 1 προς 1 ή τοποθετούμε ζαχαρόπιτα.
Σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας έχουμε εισάγει νέα βασίλισσα στο ορφανό μελίσσι μας η οποία συνεχίζει να γεννάει διότι δεν είναι σε κλουβί (φαίνεται κατά την επιθεώρηση της επόμενης ημέρας αυγά ημέρας ) ,το έχουμε δυναμώσει με ένα πλαίσιο γόνο και με τον πληθυσμό του χωρίς τον θάνατο από διαμάχη ούτε μιας μέλισσας και χωρίς να έχουμε βάλει πάτωμα με εφημερίδες η ψεκασμό με αρωματισμένο σιρόπι τσίπουρο κλπ
Εάν επιθυμούμε εξαρχής μπορούμε να τοποθετήσουμε το δεύτερο πλαίσιο της παραφυάδας που ήταν πρωτύτερα η βασίλισσα μετά το τελευταίο του ορφανού μελισσιού που κάναμε την πραγμάτωση φροντίζοντας πάντα να τηρούνται οι αποστάσεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος θανάτωσης από μακέλεμα.
Εξίσου επιτυχία έχει να μεταφερθούν στο κενό χώρο που δημιουργήσαμε εξαρχής τα δύο πλαίσια της παραφυάδας με την βασίλισσα και η ένωση των πλαισίων των πληθυσμών να γίνει στα 10 λεπτά .


Μετά την χρονική διάρκεια των 45 λεπτών επιθεωρούμε αν θέλουμε χωρίς κανένα πρόβλημα για να δούμε την μάνα να συνεχίζει ανενόχλητη το έργο της.

Επιμέλεια Κειμένου: ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια