Widget Recent Post No.

Το διώροφο μελίσσι έχει το μέλι: Μερικές κουβέντες παλιών μελισσοκόμων



Στο δρόμο μου για τα μελίσσια, συνάντησα προχθές ένα πολύ παλιό μελισσοκόμο με βαθιά γνώση και εμπειρία. Είναι ενεργός μελισσοκόμος πάνω από 40 χρόνια και γέρασε δουλεύοντας πάνω στα μελίσσια. Εκεί που πιάσαμε συζήτηση, του λέω φέτος δεν είναι καλή χρονιά. Άλλες χρονιές είχαμε κάνει πολλά τριόροφα μελίσσια, φέτος είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Και μου απαντά επί λέξη: "Το μέλι δεν είναι στα τριόροφα. Τα διόροφα έχουν το μέλι, άκουσε με".

Αλλά δεν είναι ο μόνος μελισσοκόμος που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αρκεί να παρατηρήσετε τους παλιούς μελισσοκόμους που επισκέπτονται τις νομές. Έχουν όλα σχεδόν τα μελίσσια τους διόροφα. Και μερικοί ίσως αναρωτιούνται ότι δεν είναι τυχαίο; Γιατί αυτοί οι μελισσοκόμοι δεν προσθέτουν πάτωμα στα μελίσσια που χρειάζονται χώρο;

Η εμπειρία λέει ότι όσο πιο σφιχτό είναι το μελίσσι, τόσο περισσότερο μέλι συλλέγει, τόσο καλύτερα δουλεύει. Η βασίλισσα μπορεί άνετα να υποστηρήξει τον πλυθησμό της κυψέλης, και τα πλαίσια να είναι γεμάτα μέλισσες και όχι σκόρπιες όπως συμβαίνει πολλές φορές στα τριόροφα μελίσσια. Το μελίσσι έχει μεγάλη συνοχή στο πλυθησμό εργάζεται πιο εντατικικά, και όταν έρχεται το μέλι η βασίλισσα μπορεί να μπλοκαριστεί εύκολα απο τα μέλια. Και όταν συμβει αυτό η εισροή μελιού μεγαλώνει κατακόρυφα εφόσον δεν το τρώει ο γόνος πλέον!

Και αν αφήσουμε ένα μελίσσι μόνο με δεύτερο πάτωμα δεν είναι πιθανό να σμηνουργήσει; Ειδικά αν είναι νωρίς την Άνοιξη; Αν κάνουμε επιλεγμένη βασιλοτροφία και η βασίλισσα είναι νέα οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Πολλοί μελισσοκόμοι προσθέτουν πατώματα όταν δεν πρέπει. Υπάρχει μια περίοδος που τα μελίσσια παρουσιάζουν στατική πορεία, και δεν αναπτύσσονται άλλο. Αυτή τη περίοδο τη συναντάμε στα μέσα Μαίου περίπου. Δηλαδή τα μελίσσια που έχουμε 20άρια, αν τους βάλουμε πάτωμα θα είναι σπατάλη χρόνου και εργασίας. Εφόσον δεν πρόκειται να αναπτυχθούν άλλο με μαθηματική ακρίβεια! Οπότε αυτά τα μελίσσια θα τα αφήσουμε ως έχει...

Τώρα λέγοντας όλα αυτά ακυρώνουμε όλες τις προηγούμενες θεωρίες ότι τα μεγάλα μελίσσια μας φέρνουν και το περισσότερο μέλι. Τι γίνεται λοιπόν με τους μελισσοκόμους που προσπαθούν να φτιάχνουν τριόροφα τετραόροφα μελίσσια, και υποστηρίζουν με όλη τους την ψυχή οτι αυτό είναι το μυστικό για υψηλή παραγωγή; Προσωπικά πιστεύω οτι και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Αλλά εγώ κλίνω προς τη πλευρά των δυνατών μελισσιών, που προκύπτουν ακόμα και απο συνέννωση.

Όπως έχω δει στον τρύγο τα πιο δυνατά και σφιχτά μελίσσια είναι αυτά που φέρνουν το περισσότερο μέλι. Και όταν λέω σφιχτά εννοώ τα πλαίσια να είναι σκεπασμένα με μέλισσες και όχι λίγες χούφτες! Αυτά τα μελίσσια που έχουν πάρα πολλές συλλέκτριες είναι τα πιο παραγωγικά!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πού να πάρετε ένα αξιόπιστο δάνειο;

    Η απόκτηση νόμιμης πιστωτικής εταιρείας ήταν πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε πελάτες που έχουν οικονομικά προβλήματα και χρειάζονται λύση για αυτό. Το ζήτημα της πίστωσης και των προπληρωμών είναι κάτι που οι πελάτες ανησυχούν πάντα όταν αναζητούν δάνειο από νόμιμο δανειστή. Ωστόσο, κάναμε αυτήν τη διαφορά στον κλάδο δανεισμού με την εταιρεία HILLTOP FINANCE. (hilltopfinancefirm@gmail.com)

    Γιατί πρέπει να λάβω δάνειο από τη HILLTOP;

    Εδώ στο HILLTOP προσπαθούμε να είμαστε η καλύτερη διαδικτυακή εταιρεία δανείων όσον αφορά τις υπηρεσίες και την ικανοποίηση των πελατών μας. Προσφέρουμε ακάλυπά δάνεια στο 90% των αιτούντων μας
    - με επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο 3%
    - χωρίς απαίτηση πιστοληπτικής ικανότητας
    - απαιτούνται πολύ λίγα χαρτιά
    - η προγραμματισμένη ημερομηνία αποπληρωμής είναι ελαστική
    - εκταμίευση δανείου μεταξύ 24 ωρών εφαρμογής
    - ένα πολύ φιλικό περιβάλλον.

    Πώς μπορώ να λάβω δάνειο από το HILLTOP;

    Προσφέρουμε ακάλυπά δάνεια που κυμαίνονται από 3000 έως 500000 σε USD / EUR / POUND, εξακολουθούν να ισχύουν άλλα ισοδύναμα νομίσματα. Τώρα βιαστείτε και διαλέξτε τη φόρμα αίτησης για να λάβετε αυτό το επιθυμητό δάνειο για την ενοποίηση του τμήματος, τις επιχειρήσεις, τις επισκευές σπιτιών και οποιαδήποτε άλλα σχετικά ζητήματα.

    email: hilltopfinance@protonmail.com

    email: hilltopfinancefirm@gmail.com

    whatsapp: +1 954 417 1149

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!