Widget Recent Post No.

Πρώτες βοήθειες για αλλεργικούς μελισσοκόμους, φάρμακα που υπάρχουν και προληπτικά μέτρα για να μην τρώμε τσιμπήματα


Πως μπορούμε να προλάβουμε την αλλεργία απο τσιμπήματα μελισσών, ποιές είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να έχουμε και ποια είναι τα φάρμακα που κυκλοφορούν και μπορούν να μας σώσουν τη ζωή;


Προληπτικά μέτρα για κεντρίσματα.
1. Αργές κινήσεις στην επιθεώρηση της κυψέλης και χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων. Ο μελισσοκόμος επιβάλλεται να φορά προστατευτική μάσκα και γάντια, διότι αν και φαινομενικά δεν έχει παρουσιάσει ποτέ αλλεργία είναι εν δυνάμη αλλεργικός. Δηλαδή με απλά λόγια όλοι μπορεί μετά απο κάποιο όριο τσιμπημάτων να παρουσιάσουμε αλλεργία. Το δηλητήριο της μέλισσας περνά στον οργανισμό και συσσορεύεται.

2. Μην χρησιμοποιείτε έντονα αρώματα όπως μαλακτικό, κολλόνιες, και οποιαδήποτε είδους χημικές ουσίες. Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν τα αρώματα με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς.
3. Χρήση καπνού απο πευκοβελόνες. Αποφύγετε την καύση έντονου βαρύ καπνού διότι μπορεί να ενοχλήσει έντονα τις μέλισσες. Οι πευκοβελόνες βγάζουν τον πιο ελαφρύ καπνό. Και βάζουμε λίγα χλωρά χόρτα επάνω για να μην καφτός και τις τραυματίζει.
4. Αντικατάσταση βασιλισσών σε επιθετικά μελίσσια. Επιλογή βασιλοτροφίας απο τα πιο ήρεμα μελίσσια. Σε γενικές γραμμές δεν διαλέγουμε να κάνουμε βασίλισσες - παραφυάδες απο τα επιθετικά μελίσσια. Διαλέγουμε πάντα τα πιο ήρεμα. Ασχέτως αν λέμε ότι τα επιθετικά βγάζουν το περισσότερο μέλι, αν δεν μπορούμε να τα δουλέψουμε οι εργασίες γίνονται πολύ δύσκολα.
5. Επιλογή κατάλληλης ώρας! Ενοχλούμε τα μελίσσια μόνο τις ώρες που δουλεύουν και οι μέλισσες είναι απασχολημένες στα λουλούδια. Αν ο ήλιος πέφτει η ο καιρός δεν είναι καλός σημαίνει ότι οι μέλισσες δεν θα δουλεύουν άρα θα είναι επιθετικές. Εμείς θέλουμε να λείπουν οι συλλέκτριες που είναι και οι πιο επιθετικές.
6. Σε περίπτωση ομαδικής επίθεσης απο μέλισσες δεν κάνουμε απότομες κινήσεις ούτε πετάμε το πλαίσιο απο τα χέρια. Προσπαθούμε να αντέξουμε τον πόνο και καπνίζουμε με το καπνηστήρι όλο μας το σώμα με αύθονο καπνό απομακρυνόμενοι ταυτόχρονα απο τη συγκεκριμένη κυψέλη. Φροντίζουμε να αφαιρέσουμε όλα τα κεντριά τα οποία είναι ζωντανά στο ρούχο μας και εισχορούν δηλητήριο. Ο καπνός πάνω στα ρούχα μας σβήνει τις φερομόνες που μας σημάδεψαν οι μέλισσες και απομακρύνει αυτές που μας επιτίθονται. Ακόμη καλύτερη δουλειά γίνετε αν τρίψουμε στα σημεία φύλα απο λεμονιά πορτοκαλιά η οποία έχει την αντίστροφη ιδιότητα και τις ηρεμεί.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ
1. Μόλις μας τσιμπήσει μια μέλισσα το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε το κεντρί. Μετά το τσίμπημα η μέλισσα αποχωρίζεται απο τη κοιλιά της το κεντρί μαζί με ένα "σακουλάκι" το οποίο συνεχίζει να εισχωρεί δηλητήριο μέσα στο δέρμα μας. Το κεντρί αφαιρείτε γρήγορα ξύνοντας με το ξέστρο η ένα μαχαίρη. Προσοχή με τα χέρια μπορεί αν πιέσουμε το σακουλάκι και να χύσουμε όλο το δηλητήριο που περιέχει.
2. Αν η μέλισσα μας τσιμπήσει στο πρόσωπο μέσα σε 24 ώρες θα κλείσουν τα μάτια μας και δεν θα μπορούμε να δούμε. Μετά το τσίμπημα πλένουμε με αύθονο ζεστό νερό, και στη συνέχεια πέρνουμε ένα βαμβάκι με ζεστό νερό και χαμομύλι και πιέζουμε στο σημείο που μας έχει τσιμπήσει η μέλισσα. Αν το μάτι μας έχει κλείσει απο το τσίμπημα κρατάμε σφιχτά το βρεγμένο βαμβάκι (που είναι αρκετά ζεστό) και πιέζουμε στο σημείο για να απορροφήσει το δηλητήριο. Αν κρατήσουμε συνεχόμενα για 20 λεπτά το πρίξιμο θα έχει φύγει σε μεγάλο βαθμό.
3. Αν ξέρετε ότι είστε αλλεργικός αφαιρείτε κατευθείαν το κεντρί διότι το κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και έχετε τα κατάλληλα φάρμακα μαζί σας για άμεση αντιμετώπιση.
4. Δέστε με πλατύ επίδεσμό η πανί η ζώνη η ακόμη λουρί ρολογιού το κεντρισμένο χέρι η πόδι 5-10 εκατοστά πάνω απο το κέντρισμα. Αν το πρήξιμο φτάσει  στον επίδεσμό δένουμε με καινούργιο 5-10 πιο πάνω και αφαιρούμε τον παλιοό.
5. Χορηγήστε αντισταμινικά φάρμακα τοπικά η απο το στόμα.
6. Χορηγήστε επινεφρίνη (Αδρεναλίνη) 0.3ml υποδορίως η ενδομυικά επαναλμβάνοντας κάθε 20 - 30 λεπτά.
7. Χρησιμοποιήστε ενδομυικά κορτιζόνη. Soly medrol ή Soly cortef

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ
1. Αντισταμινικό δίσκιο χάπι XOZAL και χορηγείται ένα δίσκιο μετά το κέτρισμα σε ελαφριά μορφή αλλεργίας.
2. Ένεση SOLY-MEDROL: Για μέτριου βάρος σώματος 250mg για ενδομυική χρήση μετά από το κέντρισμα σε μέτριας μορφής αλλεργία.
3. Ένεση SOLY-XORTEF για ενδομυική η υποδόρια χρήση (δραστική ουσία αδρεναλίνη). Χορηγείται 0.3ml μετά απο σοβαρής μορφής αλλεργία.
4. Ένεση ADRENALINE για ενδομυική η υποδόρια χρήση. (δραστική ουσία αδρεναλίνη). Χορηγείται 0.3ml μετά απο σοβαρής μορφής αλλεργία.
5. Συσκευή αυτόματης ένεσης ANAPEN που απελευθερώνει ενδομυικά 0.3ml ενέσιμο διάλυμα αδρεναλίνης. Κάθε αλλεργικός πρέπει να φέρει μαζί του τη συσκευή αυτή η οποία θα του σώσει τη ζωή. Είναι μια χρήσεως και κοστίζει περίπου 53 ευρώ.

Σημαντικό σχόλιο!!!
Vasileios Vgenopoulos γράφει...
 Πρέπει όλοι να έχουμε μαζί τα φάρμακα και να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε την ένεση επινεφρινης, ακόμα κι αν δεν είχαμε ποτε ενδείξεις αλλεργίας. Δεν ξέρουμε πότε μπορεί να μας συμβεί. Γράφουμε μια συνταγή σε αλλεργιολόγο και τα κουβαλάμε πάντα μαζί. Τσιμπήματα κοντά στο πρόσωπο είναι δυνειτικά πιο επικίνδυνα για αλλεργίες. Αν μετά από τσίμπημα αρχίζουν έντονα συμπτώματα, τραγουδώ ή μιλώ μόνος μου για να ακούμε την φωνή μας. Αν νοιώθουμε αλλοίωση της φωνής είναι απαραίτητη η επινεφρίνη και αμμεση βοήθεια από γιατρό. Για όσους έχουν εμφανισει αλλεργίες υπάρχει η ανοσοθεραπεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια