Widget Recent Post No.

Ο καλύτερος χειρισμός πρόληψης της σμηνουργίας με άκτιστα πλαίσια



Για πρόληψη της σμηνουργίας, υπάρχει ένα "κόλπο" που εφαρμόζουν πάρα πολλοί μελισσοκόμοι, και κυρίως επαγγελματίες. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ένα μελίσσι "ξυπνάει" και θέλει να σμηνουργήσει. Το πρώτο είναι έλλειψη χώρου μέσα στο μελίσσι, και το δεύτερο ότι οι μέλισσες δεν έχουν που να εκτονωθούν για να χτίσουν καινούργιο κερί. Όταν Όλα μέσα στη κυψέλη είναι χτισμένα, και δεν υπάρχει άλλος χώρος οι μέλισσες που έχουν όρεξη να φτιάξουν κερί, καταπνίγουν το ένστικτο τους. Όταν ένα μελίσσι δεν έχει άλλο να αναπτυχθεί ξυπνάει η τάση για σμηνουργία. Δηλαδή για να σας το πω όσο πιο απλά γίνετε, όταν οι μέλισσες έχουν ανθοφορία, και δε μπορούν να εκτονόσουν το ένστικτο τους χτίζοντας κερί, κάνοντας νέο γόνο, αυξάνεται κατακόρυφα η τάση για σμηνουργία.
Συνεπώς ένας κατασταλτικός παράγοντας να προλάβουμε τη σμηνουργία, είναι να εξαναγκάζουμε το μελίσσι να χτίζει νέες κηρήθρες! Βάζοντας άχτιστα πλαίσια δίπλα απο τον γόνο πετυχαίνουμε αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτή τη περίοδο που διανύουμε οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι προτιμούν τα δυνατά μελίσσια να δίνουν μια μικρή βοήθεια σε όσα είναι πιο πίσω, και αυτό ονομάζεται εξίσωση μελισσιών. Άλλοι μελισσοκόμοι για να "φρενάρουν" τη σμηνουργία, δίνουν άκτιστα πλαίσια, και η αφορμή για την σημερινή ανάρτηση είναι το πολύ ωραίο βιντεάκι με τους χειρισμούς, που δημοσίευσε ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης.

Η μέθοδος είναι ίδια με αυτή που κάνουμε εμείς. Τοποθετούμε ένα άκτιστο πλαίσιο ανάμεσα απο τον γόνο και τις γύρες. Επίσης όσα πλαίσια είναι στην άκρη, μπορούμε να τα κάνουμε αναστροφή, δηλαδή να δώσουμε τη πλευρά που έχει περισσότερο χώρο προς τη μέσα μεριά έτσι ώστε να τη βρεί η βασίλισσα και να τη γεννήσει.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν την μέθοδο που έκανε ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης. Σε ένα 9άρι μελίσσι, αφού έχει 7 γόνους, παίρνει ένα άκτιστο πλαίσιο και το βάζει δίπλα απο τον γόνο. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος έχει συνήθως αρκετά χτισμένα πλαίσια στην αποθήκη του. Ο λόγος που ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος έδωσε άχτιστο αντί για χτισμένο, είναι για να "απασχοληθούν" οι μέλισσες και να μην έχουν τάση για σμηνουργία. Έχουμε ακούσει Βόρειους Μελισσοκόμους να λένε "σμηνουργία δεν έχουμε εμείς" ή "όποιος μελισσοκόμος έχει σμηνουργίες δεν είναι καλός μελισσοκόμος". Η αλήθεια όμως είναι ότι περιοχή με περιοχή δε συγκρίνετε. Σε μια τρελή ανοιξιάτικη ανθοφορία στη Νότια Ελλάδα, πχ στις πορτοκαλιές, τα μελίσσια τρελαίνονται και μερικές χρονιές δεν κρατιούνται. Οπότε τα δεδομένα αλλάζουν ανάλογα με το μέρος που βρισκόμαστε. Και φυσικά με τους χειρισμούς που εφαρμόζουμε.

Η μέθοδος έχει ως εξής...


Παίρνουμε ένα άκτιστο πλαίσιο....



Και το τοποθετούμε δίπλα απο τον γόνο...


Δείτε το βίντεο με κάθε λεπτομέρεια....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια