Widget Recent Post No.

Τρόποι και μυστικά για να μη σμηνουργήσουν τα μελίσσια



Καλησπέρα σε όλη την παρέα,
καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω την ορεινή μέλισσα και να αναφέρω πόσο χρήσιμη είναι σε εμάς τους νέους μελισσοκόμους με τα άρθρα και τα βιντεάκια που δημοσιεύει. Ευχαριστούμε πολύ!

Σαν νέος μελισσοκόμος λοιπόν έχω και εγώ κάποιες απορίες. Την περασμένη εβδομάδα ο καιρός ήταν πολύ καλός και τα μελίσσια δούλεψαν φοβερά. Δεν τα υπολόγισα όμως σωστά και δεν είχα δώσει τον απαιτούμενα χώρο στα μελίσσια μου με αποτέλεσμα στην επιθεώρηση που έκανα την Κυριακή να δω πολλές "κούπες" περιμετρικά των πλαισίων του γόνου και μια δύο σε κάθε μελίσσι ήταν και γεννημένες μάλιστα.




Τις χάλασα όλες και έδωσα αρκετό χώρο στα μελίσσια μου. όμως οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: 

  1. τώρα τα μελίσσια μου θα σταματήσουν την τάση για σμηνουργία ή είναι ήδη πολύ αργά και πρέπει να κόψω παραφυάδες; 
  2. η πτώση της θερμοκρασίας αυτών των ημερών θα κόψει την τάση για σμηνουργία; 
  3. και επίσης αν επιθεωρώ και χαλάω μια φορά την βδομάδα τα βασιλικά κελιά είναι ασφαλές μέτρο καταστολής της σμηνουργίας; εφόσον το βασιλοκύτταρο θέλει 8 ημέρες μέχρι να σφραγιστεί. αυτό το ρωτάω γιατί άκουσα ότι οι εργάτριες είναι ικανές να μεταφέρουν στις κούπες αυγά ακόμα και λάβρα!! όποτε μήπως δεν είναι αρκετή μια επιθεώρηση την εβδομάδα;

Ελπίζω να μην κούρασα, περιμένω εναγωνίως τις απαντήσεις σας
Ευχαριστήσω και πάλι!
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης

Απάντηση...
Καλησπέρα φίλε μου Παναγιώτη. Η σμηνουργία είναι μια διαδικασία που ξεκινάει το σμήνος να σχεδιάζει πολλές ημέρες πρίν. Υπολογίζεται μάλιστα ότι γίνεται δύο εβδομάδες πρίν. Δηλαδή πρίν απο 14 ημέρες το μελίσσι ήδη άρχησε να σχεδιάζει τη σμηνουργία! Εφόσον στριμώχτηκε το μελίσσι, τώρα αποφάσισε να σμηνουργήσει, και για να του κόψεις τη φόρα πρέπει οπωσδήποτε να του κόψεις μια παραφυάδα, η να του αλλάξεις θέση με ένα αδύναμο για να χάσει τις συλλέκτριες. Μπορείς επίσης να του βάλεις γυρεοπαγίδα, να μην έρχεται γύρη μέσα. Γενικά για να υποχωρήσει η σμηνουργία, πρέπει το μελίσσι να σοκαριστεί, να νομίσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν κόβουμε μια παραφυάδα, αμέσως σταματάει η τάση για σμηνουργία, και επανέρχεται πάλι μετά απο λίγες εβδομάδες.

Γενικά όσα μελίσσια ξεκινήσουν σμηνουργία, και βρούμε αυγό μέσα σε κουπάκια, σημαίνει ότι η βασίλισσα έχει πάρει και αυτή το μύνημα, και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πολλοί μελισσοκόμοι πιστευουν ότι απαξ και αποφασιστεί η σμηνουργία είναι πολύ δύσκολο να τη καλμάρουμε, και ότι αν θέλουμε να έχουμε ήρεμα μελίσσια πρέπει να τα προσέξουμε, απο νωρίς την Άνοιξη, να τους δίνουμε συνεχώς νέο χώρο!

Ας απαντήσουμε τώρα ένα ένα αναλυτικά τα ερωτήματα.
1. τώρα τα μελίσσια μου θα σταματήσουν την τάση για σμηνουργία ή είναι ήδη πολύ αργά και πρέπει να κόψω παραφυάδες; 
Δυστυχώς δεν πρόκειται να σταματήσουν. Για εμένα κόψε παραφυάδες, διότι είναι πλέον αργά. Ένας νέος μελισσοκόμος είναι πολύ δύσκολο να κουμαντάρει μελίσσι με έντονη τάση σμηνουργίας. Και ξέρεις γιατί; Ένα βασιλοκελί χαλάς, 10 ξεφυτρώνουν. Και επειδή οι μέλισσες τα φτιάχνουν στις πιο απίθανες μεριές, ένα να ξεφύγει του μελισσοκόμου, το μελίσσι θα σμηνουργήσει.

2. η πτώση της θερμοκρασίας αυτών των ημερών θα κόψει την τάση για σμηνουργία; 
Δύσκολο να διακοπεί η σμηνουργία, απο μια τόσο μικρή πτώση θερμοκρασίας. Εμάς πχ απο τους 22 βαθμούς πήγε στους 19. Ακόμα και με βροχή οι μέλισσες συνεχίζουν να χτίζουν βασιλοκελιά. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σμηνουργία είναι να χαθούν συλλέκτριες! Γιατί χωρίς συλλέκτριες σμηνουργία δε γίνετε, και το μελίσσι το γνωρίζει καλά αυτό.

3. και επίσης αν επιθεωρώ και χαλάω μια φορά την βδομάδα τα βασιλικά κελιά είναι ασφαλές μέτρο καταστολής της σμηνουργίας;
Πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι καταστέλουν τη σμηνουργία χαλώντας βασιλοκελιά κάθε 5 μέρες. Ωστόσο η δουλειά πρέπει να γίνετε προσεκτικά. Πχ σε μελίσσια με πολύ πλυθησμό, τινάζουμε ελαφρά τον γόνο για να αποκαλυφθούν τυχών κρυμμένα βασιλοκελιά. Η όλη υπόθεση αν και ακούγεται εύκολη, χρειάζεται μεγάλη λεπτομέρεια, και γνώση.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Νεος μελισσοκομος29 Μαρτίου 2021 στις 5:58 μ.μ.

    Ως νεος μελισσοκομος απαντηθηκαν και μενα οι αποριες μου σχετικα με τη σμηνουργια στο κειμενο απο πανω.
    Η ερωτηση ειναι η εξης: Σε μελισσια που εχει ξεκινησει η σμηνουργια και βρισκεις κελια που δεν εχουν σφραγιστει ακομα αν κοψεις παραφυαδα εκεινη τη στιγμη θα τα συνεχισει η παραφυαδα μεχρι να τα σφραγισει η πρεπει πρωτα να σφραγισει και μετα να κοψεις?
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!