Widget Recent Post No.

Κόψτε μελίσσια επι τόπου χωρίς μετακίνησεις: Νέα απλή μέθοδος!



Σήμερα θα σας πούμε μια πολύ απλή μέθοδο για παραγωγή παραφυάδων. Απευθύνεται κυρίως σε νέους μελισσοκόμους που έχουν μικρά μελίσσια και θέλουν να τα πολλαπλασιάσουν. Η μέθοδος αυτή δεν χρειάζεται ούτε μετακινήσεις αλλά ούτε και κάποιο ειδικό χειρισμό. Μπορούν να την εφαρμόσουν όλοι οι μελισσοκόμοι αρκεί να προσέξουν αυτά που θα πούμε παρακάτω. Το πρόβλημα των μετακινήσεων άλλωστε είναι γνωστό για πολλούς "στατικούς" μικιρούς μελισσοκόμους.

Έχουμε ένα δεκάρι μελίσσι. Και θέλουμε να κόψουμε δύο πεντάρια μελίσσια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε 5 πλαίσια με πλυθησμό ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ και να τα βάλουμε σε μια κυψέλη κάπου κοντά στα μελίσσια μας (οπου θέλουμε τη τοποθετούμε, αρκεί να έχει μπόλικο ήλιο).




Τα πλαίσια που θα μετακινήσουμε θα πρέπει να έχουν ψημένο (σφραγισμένο) γόνο και λιγότερο ανοιχτό, γύρη αλλά και μέλι. Πχ αν η κυψέλη έχει δυο πλαίσια με γύρη πέρνουμε το ένα, αν έχει οκτώ γόνους πέρνουμε τους τέσσερις. Η κυψέλη που θα αφήσουμε χωρίς βασίλισσα θα φτιάξει δικά της βασιλικά κελιά. Προσέχουμε να της αφήσουμε φρέσκο γόνο ημέρας για να τα κάνει σωστά. Θα ήταν ιδανικά αν αφήναμε στην κυψέλη τυχών κελιά σμηνουργίας που υπήρχαν μέσα στη κυψέλη.

Το ορφανό μελίσσι μπορούμε να το τροφοδοτήσουμε για να κάνει ποιοτικά βασιλικά κελιά. Στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε και λίγο μέλι για να γίνουν ακόμη πιο ποιοτικές οι βασίλισσες. Αφού περάσουν 7 μέρες χαλάμε τα περισσότερα κελιά και κρατάμε τα 2-3 μεγαλύτερα!




Αυτομάτως μόλις κάνουμε τη μεταφορά η αρχική κυψέλη θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος απο τις συλλέκτριες ενώ πολύ λίγες θα ακολουθήσουν την βασίλισσα στη νέα κυψέλη. Αντιθέτως οι νέες εσωτερικές μέλισσες παραμάνες θα μείνουν μαζί με την βασίλισσα.

Αρκετοί μελισσοκόμοι για να μην χάσουν όλες τις συλλέκτριες πέρνουν μια χούφτα χόρτα και βουλώνουν την είσοδο (αφου είναι τοποθετημένο το ξύλινο πορτάκι). Οι μέλισσες θα μπορέσουν να απελευθεροθούν μετά απο 24 ώρες. Επίσης πριν πολλά χρόνια οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ουσίες όπως το νητρικό αμμώνιο για να προκαλέσουν απώλεια μνήμης στις συλλέκτριες. Οι ουσίες αυτές πλέον όμως "απαγορεύτηκαν" μιας και προκαλλούν άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα.




Οι μέλισσες θεωρείτο οτι θυμούνται την παλιά τους θέση έως τρείς μέρες. Συχνά όμως βλέπουμε συλλέκτριες να ψάχνουν για την παλιά τους θέση ακόμα και εβδομάδες μετά!

Αυτή τη μέθοδο καλό είναι να μην την εφαρμόζουμε το καλοκαίρι η αργά την Άνοιξη παρα μόνο σε μικρά μελίσσια για να μην προκαλέσουμε λεηλασία. Οι συλλέκτριες που θα γυρήσουν απο τα πλαίσια που πήραμε, θα μετατραπούν σε πληροφοροιοδότες που θα δώσουν συντεταγμένες μόλις φτάσουν πίσω, και θα γεμήσει ο τόπος λεηλάτριες!

Επίσης δεν κλείνουμε ποτέ την είσοδο των μελισσών πάνω απο 24 ώρες. Στρεσσάρονται και ψωφάνε στον αγώνα τους να απελευθερωθούν. Οι στρεσσαρισμένες μέλισσες κάνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο "τσικ τσικ τσικ", και αυτό μας υποδουλώνει οτι έχουν ήδη "αγχωθεί".

Η μέθοδος αυτή δεν είναι 100% αποτελεσματική, αλλά αν κάποιος εφαρμόσει τα παραπάνω νομίζω οτι θα τα πάει πολύ καλά! Καλή επιτυχία εύχομαι, και να γεμήσετε όλες τις κυψέλες σας!



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Χάρη πάρεμε στο τηλ 6945466425 να σου πο πος να κόψεις επί τόπου παραφιαδα η δόσε μου το δικό σου να σε παρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα δημοσιεύσω αύριο εναν αποτελεσματικό τρόπο για να κόψουμε παραφυάδες επι τόπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!