Widget Recent Post No.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να αγοράσουμε μελίσσια και πόσο πληθυσμό πρέπει να έχουν;



Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να αγοράσουμε μελίσσια και πόσο πληθυσμό πρέπει να έχουν; Πολλοί μελισσοκόμοι ψάχνουν αυτό το ερώτημα δίχως να έχουν κάποιον να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει. Δυστυχώς οι περισσότεροι ξεκινάνε τη μελισσοκομία δίχως να έχουν κάποιο έμπειρο μελισσοκόμο να τους δώσει τις σωστές συμβουλές, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται λάθη. Τραγικά λάθη! Επίσης πολλοί νέοι τελευταία μου λένε ανήκουστα πράγματα, που αμφιβάλλω αν θα μπορούσε κάποιος παλιός να τους συμβουλεύσει. Όπως και να έχει σήμερα έχω να σας πω μερικά πράγματα για την επιλογή μελισσιών, ποια είναι η κατάλληλη εποχή και ποιός είναι ο αναγκαίος πλυθησμός για να αναπτυχθεί γρήγορα το μελίσσι.

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι παραφυάδες που αγοράζουμε φέτος δεν μπορούν να είναι παραγωγικές την ίδια χρονιά. Είναι αδύνατο μια νεαρή βασίλισσα να μπορέσει να συμπληρώσει τον απαιτούμενο πληθυσμό για τη συλλογή μελιού. Συνεπώς δεν υπάρχει κάποια ανάγκη να αγοράσουμε παραφυάδα με πολύ πλυθησμό. Πιστεύω είναι ιδανικά 3 πλαίσια πλυθησμός. Στην συνέχεια με λίγο κόπο και ταίσμα μπορεί να αυξηθεί το μελίσσι μας και να γίνει 10 πλαίσια πολύ γρήγορα. Φαντάζομαι πως ένας νέος που θέλει να ξεκινήσει τη μελισσοκομία, έχει στο μυαλό του να πάρει ένα μεγάλο μελίσσι, νομίζοντας πως έτσι κάνει τη σωστή επιλογή και θα πάρει περισσότερο μέλι την άλλη χρονιά. Ωστόσο εδώ υπάρχει μια μεγάλη παγίδα. Τα μελίσσια όπως φτιάχνονται εύκολα έτσι και χάνονται. Συνεπώς ο νέος μελισσοκόμος δεν πρέπει να αγοράσει μεγάλα μελίσσια αλλά πρώτα να μάθει λίγα πράγματα σχετικά με τη διαχείριση τους. Για να είναι σίγουρος ότι θα επιβιώσουν!

Κάποιοι μελισσοκόμοι λένε πως ο μελισσοκόμος πρέπει να αγοράσει μελίσσια το Φθινόπωρο που δεν χρειάζονται πολλές εργασίες και έχουν ανάγκη ελάχιστους χειρισμούς. Για να μην μιλάμε γενικά, το φθινόπωρο χρειάζονται τα βασικά: Ταίσμα να αυξηθεί ο πλυθησμός για το ξεχειμώνιασμα, αφαίρεση κενών πλαισίων - κηρόπανο για να διατηρείτε καλύτερα η θερμοκρασία, και θεραπεία για βαρρόα το χειμώνα. Σε γενικές γραμμές μια επίσκεψη μια φορά το μήνα είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες του μελισσιού. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που πιστεύουν κάποιοι ότι το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να αγοράσει κάποιος μελίσσια. Καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι η πιο χαλαρή περίοδος, ο μελισσοκόμος έχει όλο τον απαραίτητο χρόνο να μάθει από κοντά κάποια βασικά πράγματα και να μελετήσει τη συμπεριφορά του σμήνους.


Ωστόσο αν και το φθινόπωρο είναι μια εύκολη περίοδος για αγορά μελισσιών λίγοι μελισσοκόμοι πουλάνε τότε παραφυάδες. Οι περισσότεροι επαγγελματίες πουλάνε μελίσσια την Άνοιξη. Τότε ένας νεοεισερχόμενος μελισσοκόμος μπορεί έχει πάρα πολλές επιλογές για να αγοράσει. Μάλιστα εδώ στην Ορεινή Μέλισσα μπορείτε να διαπιστώσετε πόσες αγγελίες δημοσιεύονται την Άνοιξη και πόσες το φθινόπωρο. Μιλάμε για πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτός είναι ένας απο τους λόγους που οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αγοράζουν την άνοιξη και όχι κάποια άλλη περίοδο.

Η άνοιξη είναι η εποχή της σμηνουργίας, της γονιμότητας και της άνθησης των λουλουδιών. Για τα μελίσσια η φύση μετατρέπεται σε παράδεισο γεμάτη νέκταρ και γύρη. Για τον μελισσοκόμο η άνοιξη είναι η εποχή με τον μεγαλύτερο εργασιακό φόρτο. Τότε είναι που τα μελίσσια χρειάζονται έλεγχο κάθε εβδομάδα (εύρεση κελιών σμηνουργίας), προσθήκη κενών πλαισίων για γέννα της βασίλισσας, τροφοδοσία με σιρόπι για αύξηση της γέννας και πάρα πολλά άλλα. Γενικά αν κάποιος πάρει μελίσσια την Άνοιξη μπαίνει κατευθείαν στα βαθειά και τα μελίσσια χρειάζονται δουλίτσα!

Η Ανοιξη έχει σαν κύριο πλεονέκτημα οτι μπορούμε να βρούμε να αγοράσουμε απο πολλούς γνωστούς μελισσοκόμους και σε προσιτή τιμή. Η τιμή που κυμαίνεται ένα μελίσσια είναι 12 ευρώ το πλαίσιο και πολλοί χρεώνουν extra τη βασίλισσα. Δηλαδή μια παραφυάδα 3 πλαισίων την Άνοιξη κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Αυτή είναι μια καλή τιμή για ένα μελισσμήνος. 

Όταν αγοράζουμε μελίσσια τρία πράγματα είναι τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε για να μην μας πιάσουν κότσο. Το πρώτο είναι οι κηρήθρες να είναι καινούργιες και όχι παλιές - μαύρες. Το δεύτερο είναι όσα πλαίσια αγοράζουμε να είναι γεμάτα με πλυθησμό μέλισσες. Το τρίτο είναι να υπάρχει σφραγισμένος γόνος με ομοιόμορφη γέννα χωρίς κενά. Να ξέρετε οτι ο καθρέφτης της υγείας του μελισσιού είναι ο γόνος. Αν αυτός είναι καλός χωρίς κενά τότε το μελίσσι είναι καλό.Δείτε και μια φωτογραφία απο ένα υγιές μελίσσι με ομοιόμορφο γόνο...

Υγιής ομοιόμορφος γόνος από καλό μελίσσι. Βλέπετε πως είναι στρογγυλός χωρίς κενά; 

Γόνος διάσπαρτος και ανομοιόμορφος. Το μελίσσι δεν είναι καλό. Η βασίλισσα έχει πρόβλημα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια