Αδερφέ έχω μελίσσια με 10 πλαίσια πληθυσμό και 7-8 γόνο. Δε ξέρω τη να κάνω να τα πατώσω η όχι; επειδή ακούω πως ο καιρός χαλάει και πολύ άσχημα. και θα τα κλείσει μέσα.
Απάντηση...
Αυτή τη περίοδο προτιμούμε αντί για πατώματα να εφαρμόζουμε ισοδυναμία δίνοντας ψημένους γόνους. Το πάτωμα δεν το βάζουμε ακόμα διότι ναι μεν ο καιρός μπορεί να κάνει αλλαγή, αλλά το κυριότερο πρέπει να δώσουμε βοήθεια σε όσα μελίσσια μας έχουν μείνει πίσω σε θέμα ανάπτυξης. Η ισοδυναμία γίνεται με πολλούς τρόπους αλλά ο πιο σίγουρος και εύκολος είναι να πάρουμε ένα σφραγησμένο γόνο - να είναι σχεδόν εκκολαπτόμενος - να τινάξουμε τον πλυθησμό του μέσα στη κυψέλη και να τον δώσουμε σε ένα αδύναμο μελισσάκι.
Στην περίπτωση που θέλεις εκτός από γόνο να ενισχύσεις και με πλυθησμό υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να πάρεις ένα πλαίσιο με ανοικτό γόνο και να το τινάξεις μπροστά στην είσοδο της κυψέλης που θέλεις να δυναμώσεις. Διαλέγουμε ανοικτό γόνο διότι εκεί είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες παραμάνες, δηλαδή οι μέλισσες που ταίζουν τον γόνο και δέχονται πανεύκολα τη νέα βασίλισσα. Τινάζοντας μπροστά απο την είσοδο οι συλλέκτριες θα φύγουν και οι παραμάνες θα μπούν μέσα απο την είσοδο. Μόνο προσοχή μην υπάρχει και η βασίλισσα στο πλαίσιο.
Ο δεύτερος τρόπος είναι ανταλλαγή θέσης κυψέλης. Δηλαδή παίρνουμε μια αδύνατη κυψέλη και τη βάζουμε στη θέση της δυνατής, ενώ στη θέση της αδύνατης βάζουμε τη δυνατή. Με αυτή την αλλαγή θέσης πετυχαίνουμε το εξής. Η κυψέλη που έχει χιλιάδες συλλέκτριες - δυνατή - θα τροφοδοτήσει το αδύναμο μελίσσι με μπόλικο πλυθησμό. Αντιθέτως το δυνατό μελίσσι θα χάσει πλυθησμό. Αυτόν τον χειρισμό δεν τον εφαρμόζουμε ποτέ σε μελίσσια που έχουν τεράστια διαφορά σε θέμα πλυθησμού. Πχ αν έχουμε ένα μελίσσι 5 πλαίσια και ένα μελίσσι 20 πλαίσια. Με μια τέτοια αλλαγή το μόνο που θα πετύχουμε είναι να σκοτώσουμε τη βασίλισσα. Η αλλαγή θέσης μελισσιών προτείνετε σε μελίσσια με της εξής διαφορές: μελίσσι 6 πλαίσια - μελίσσι 10 πλαίσια, μελίσσι 5 πλαίσια μελίσσι 8 πλαίσια άντε το πολύ μελίσσι 5 πλαίσια μελίσσι 10 πλαίσια.
Αφού εξισώσουμε τα μελίσσια μας μπορούμε στην συνέχεις να αρχίσουμε να βάζουμε πατώματα άφοβα.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!