Widget Recent Post No.

Οι σημαντικότεροι χειρισμοί του Μήνα: Επιθεωρήσεις, εργασίες, τροφοδοσία, ανθοφορίες


Ανάρτηση του 2017
Του μελισσοκόμου  Κώστα Μυγδανάλευρου...
Η χρονιά που πέρασε δεν φάνηκε τόσο παραγωγική για πολλούς συναδέλφους σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ο καιρός δεν επέτρεψε την πολύ καλή παραγωγή σε μεσαίας δυναμικότητας μελισσοκομεία τόσο στον έλατο όσο και στο πεύκο. Τα δυνατά μελίσσια από την άλλη, έστω και λίγες ημέρες να το επιτρέψει ο καιρός, θα γεμίσουν μέλια.
Ο Δεκέμβριος οικονομικά μας ζέστανε, διότι, παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας καταναλωτής, το μέλι δεν του έλειψε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε αυτούσιο ή με την προσθήκη του σε διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα και φαγητά. Οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές, κατά ομολογία πολλών συναδέλφων.
Μια ακόμη δοκιμασία για τους νέους και παλαιούς μελισσοκόμους είναι το ξεχειμώνιασμα.

Ο χειμώνας και φέτος είναι πίσω, Νοέμβριος, Δεκέμβριος δεν είχαν βροχές και κρύα.

Επίκαιρο είναι το πρόβλημα της τροφοδοσίας ενώ παράλληλα υπάρχει έλλειψη χρημάτων. Τα μελίσσια όμως θέλουν τροφές για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Η αδυναμία τροφοδότησης τους και η ασιτία εγκυμονούν κινδύνους εξαφάνισης των μικρών και αδύνατων μελισσιών. Οι έμπειροι μελισσοκόμοι προέβλεψαν τη συνένωση μικρών, αδυνάτων και μεσαίων μελισσιών τους προηγούμενους μήνες.

Επιθεωρήσεις
Ο Ιανουάριος δεν μας αφήνει μεγάλα περιθώρια για συστηματικές και λεπτομερείς επιθεωρήσεις στα μελίσσια, ότι είναι να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε με προσοχή σε ηλιόλουστες ημέρες χωρίς δυνατούς ανέμους. Οι μόνες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να βλάψουμε τα μελίσσια μας είναι γρήγοροι, μικρής διάρκειας έλεγχοι για την ύπαρξη τροφών και νεκρών μελισσοσμηνών.
Η καλύτερη τροφοδοσία τον χειμώνα είναι τοποθέτηση απολεπισμένων πλαισίων με μέλι δίπλα στον γόνο
Με θερμοκρασίες πάντα μεγαλύτερες των 13 βαθμών, ανοίγουμε τα καπάκια και ελέγχουμε εάν υπάρχει ικανοποιητικής ποσότητας τροφών δίπλα από τον γόνο. Όσα μελίσσια έχουν γόνο χρειάζονται περισσότερες τροφές. Ακόμη και στα μελίσσια που αρχές Δεκεμβρίου έκοψε η βασίλισσα τη γέννα της, όσο μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας αρχίζει να αυξάνει και ο γόνος τους. Έτσι ο γόνος θα χρειασθεί τροφές και πρέπει να του τις εξασφαλίσουμε αυτούς τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες. Μελίσσια ίδιας δυναμικότητας σε πληθυσμό, χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες τροφής, φυσικό είναι να θέλουν περισσότερη τροφή αυτά που έχουν γόνο. Γι'αυτό επιβάλλονται μικρές επιθεωρήσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα έστω και σε αραιά διαστήματα.

Τροφοδοσία
Οι τροφές πρέπει να ευρίσκονται ακριβώς δίπλα στον γόνο, διότι όταν πέφτει η θερμοκρασία και οι μέλισσες δημιουργούν την μελισσόσφαιρα, αν είναι στα άκρα ή πίσω από ένα άδειο πλαίσιο η τροφή, είναι δύσκολο να την φτάσουν και μπορεί να χάσουμε μελίσσια από πείνα ακόμη και αν έχουμε τροφές μέσα στις κυψέλες. Το ζαχαροζύμαρο αυτό το διάστημα ενδείκνυται για τροφοδοσία των μελισσιών μας, αν έχουμε την δυνατότητα να το φτιάξουμε μόνοι, στους συλλόγους μας ή αγοράζοντας το. Με την προσθήκη χυμού σκόρδου μπορούμε προληπτικά να γλυτώσουμε μια μορφή νοζεμίασης.



Συλλέκτριες γύρης σε άνθη δενδρολίβανου (Rosmarinus officinalis).

Η καλύτερη τροφοδοσία τον χειμώνα είναι τοποθέτηση απολεπισμένων πλαισίων με μέλι δίπλα στον γόνο. Με μέλι ανθέων θα είχαμε πολλαπλό όφελος, εν συγκρίσει πάντα με μέλι μελιτωμάτων. Τα ανθόμελα περιέχουν τις ποσότητες γύρης που επιτρέπουν οι μέλισσες να έχουν, για να το εκμεταλλεύονται κατά την χειμερινή διατροφή τους. Μικρές μεν οι ποσότητες γύρης, ικανοποιητικές δε για την διατροφή τους.

Η τοποθέτηση του ζαχαροζύμαρου γίνεται αφού πρώτα αφαιρέσουμε τμήμα της πλαστικής συσκευασίας του και με το ανοικτό πλέον μέρος πάνω στους κηρηθροφορείς και πάνω από το κέντρο του γόνου, με το άνοιγμα προς τα κάτω, για να μπορούν οι μέλισσες να το παίρνουν χωρίς να χαλάνε την μελισσόσφαιρα τους.

Καιρικές συνθήκες

Άλλαξαν πλέον οι καιρικές συνθήκες και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ξαφνικές δυνατές και συνεχείς νεροποντές, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, παγετοί μέχρι τα μέσα Απριλίου, όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και σοβαρές μάλιστα στα μελίσσια μας. Το να προλαμβάνει ο μελισσοκόμος είναι σαφώς καλύτερο από το να θεραπεύει. Προνοεί από το φθινόπωρο και προετοιμάζει τα μελίσσια, ώστε να βγουν δυνατά από τον χειμώνα στην άνοιξη, χωρίς σοβαρές απώλειες.

Επιβάλλεται η επίσκεψη και ο έλεγχος μετά από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, στην περιοχή που διαχειμάζουν τα μελίσσια μας. Στα μελισσοκομεία που διαχειμάζουν σε μεγάλο υψόμετρο αλλά και στις βόρειες περιοχές της χώρας μας επιβάλλονται τα βαμβακερά κηρόπανα. Επίσης δεν πρέπει να κλείνουμε τα παράθυρα εξαερισμού στα καπάκια τύπου Αυστραλίας για κανένα λόγο. Πρέπει να παραμένουν ανοικτά για να φεύγει η εσωτερική υγρασία. Όταν έχουν τροφές, τα μελίσσια δεν κινδυνεύουν από το κρύο, αλλά από την υγρασία.
Οι Αλκυονίδες ημέρες είναι ιδανικές για μικρές επιθεωρήσεις των μελισσιών
Τα μελίσσια δεν τα αφήνουμε κατάσαρκα στη γη. Για να τα προφυλάξουμε από την υγρασία, τα ανεβάζουμε σε ξύλινα επιθέματα, τούβλα, τσιμεντότουβλα ή παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων.
Επιλέγουμε απάνεμη και προσήλια τοποθεσία, σε κατηφορικό μέρος, για να μην λιμνάζουν νερά της βροχής ή από χιόνια που λιώνουν. Αυτονόητο είναι πως έχουμε τις χειμερινές πόρτες από τέλος Οκτωβρίου.

Εκείνο που προβληματίζει είναι πάντα ο πολυήμερος εγκλεισμός των μελισσών λόγω συνεχούς βροχόπτωσης κατά την διάρκεια της ημέρας, ο οποίος αναστέλλει το πέταγμα των μελισσών προς αφόδευση εκτός κυψέλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονης διάρροιας που στην συνέχεια μετατρέπεται στην άκρως επικίνδυνη ασθένεια Νοζεμίαση.

Δεν αφαιρούμε το χιόνι από τα καπάκια των κυψελών ούτε κινδυνεύουν τα μελίσσια αν το χιόνι κλείσει τις πόρτες. Ο αέρας διαπερνά το χιόνι. Λίγες ώρες μετά το τέλος της χιονόπτωσης, η ζέστη που παράγουν οι μέλισσες στο εσωτερικό θα ανοίξει διόδους και σιγά σιγά το χιόνι που είναι πάνω στα καπάκια θα λιώσει απο μόνο του.



Μικρά μελισσοκομεία κοντά σε πόλεις και χωριά ξεχειμωνιάζουν καλύτερα.

Υγεία μελισσοσμηνών
Στην καρδιά του χειμώνα δεν επιτρέπονται επεμβάσεις που μπορεί να κάνουν ζημιά στα μελίσσια μας, αλλά καιρού επιτρέποντος όλα γίνονται. Οι Αλκυονίδες ημέρες είναι ιδανικές για μικρές επιθεωρήσεις των μελισσιών. Μόνον άνοιγμα των καπακιών. Είναι επίσης η ευκαιρία για τους αργοπορημένους στην καταπολέμηση της Βαρρόα. Μόνον με θερμοκρασίες πάνω από 13 βαθμούς κάνουμε την επέμβαση. Επιτρεπτό είναι η επέμβαση να γίνει αυτό τον καιρό, όχι με την έκχυση υγρών και οξέων, αλλά με την προσθήκη ταινιών κατάλληλων για την Βαρροϊκή ακαρίαση.

Αποφεύγουμε να ρίχνουμε υγρά πάνω στις μέλισσες γιατί αν δεν προλάβουν να στεγνώσουν μπορεί να τις χάσουμε. Τα υγρά αυτά (Περιζίν, κλπ.) εμπεριέχουν και μικρή ποσότητα λαδιού για την σίγουρη διάδοση τους σε όλο τον πληθυσμό. Οι βρεγμένες μέλισσες θα βγουν έξω από την κυψέλη σαν τσαμπί, θα παραμείνουν έτσι προσπαθώντας να στεγνώσουν. Όμως η ημέρα είναι μικρή, δεν θα προλάβουν να στεγνώσουν και θα τις βρει η νύκτα, με χαμηλές θερμοκρασίες θα τις θανατώσει.

Εργασίες
Ιανουάριος ο μήνας που οδηγεί τα βήματα των μελισσοκόμων στις αποθήκες τους. Μετά την ξεκούραση των εορτών των Χριστουγέννων, το μυαλό των μελισσοκόμων, παλαιών και νέων, είναι πάλι στα μελισσάκια τους. Οι εργασίες, αλλά και επί μέρους προγραμματισμός των χειρισμών, μας κάνει να σηκωθούμε από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες. Ο προγραμματισμός των εργασιών μας βοηθά να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο. Αποστολή μας είναι για δύο περίπου μήνες η συντήρηση του όποιου υλικού δεν προλάβαμε να τελειώσουμε τους φθινοπωρινούς μήνες.



Βροχή μελιού σε σχήμα καρδιάς

Επισκευές σε καπάκια, πατώματα, γονοφωλιές και κινητούς πάτους αλλά και η συντήρηση των πλαισίων σε όλα τα επίπεδα. Κάρφωμα, στοκάρισμα, τρίψιμο, βάψιμο. Για το βάψιμο πρώτα τα σόκορα 2-3 χέρια και μετά ολόκληρη η κυψέλη. Τις παλαιές κυψέλες τις καίμε εσωτερικά με φλόγιστρο πρώτα και αφού τις ξύσουμε τις βάφουμε. Φροντίζουμε και τα παλαιά πλαίσια αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα κεριά και τα σύρματα.

Ακόμη και η φύτευση μελισσοκομικών φυτών, θάμνων και δένδρων γύρω και μέσα στο σταθερό μας μελισσοκομείο, συγκαταλέγονται στις εργασίες του μελισσοκόμου.

Ανθοφορίες

Κάποια είδη άγριας αμυγδαλιάς ανθίζουν μέσα στον Ιανουάριο. Η φρέσκια γύρη θα δώσει ώθηση στην γέννα της βασίλισσας. Ένα επίσης υπέροχο μελισσοκομικό φυτό είναι η φουντουκιά, οι μέλισσες συλλέγουν μεγάλες ποσότητες γύρης.

Ένα ακόμη μελισσοκομικό φυτό θα μας βοηθήσει με την γυρεοδοσία του, τοδενδρολίβανο, που από τον Οκτώβριο είναι ανθισμένο αφού δεν καταλαβαίνει από βαρύ χειμώνα και παγωνιές.

Στις νότιες περιοχές τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού οι οξαλίθρες, οι βρούβες αλλά και τα ταραξάκο ανθίζουν μέσα στον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια