Οι προμήθειες του μελισσιού είναι ο βασικός παράγοντας για να έχουμε επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα. Το μέλι το φτιάχνουν οι μέλισσες με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε ανα πάσα στιγμή μέσα στο χειμώνα να μπορούν να τρώνε και να παράγουν θερμότητα. Όπως λένε και οι παλιοί μελισσοκόμοι "Δεν παίζει ρόλο πόσο κρύο, η πόσο χιόνι ρίχνει έξω, αλλά αν τα μελίσσια έχουν τροφές". Συνεπώς το μέλι είναι ότι πιο απαραίτητο για τα μελίσσια το χειμώνα. Όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αφήσουμε όσα περισσότερα μέλια γίνετε, και αυτά να είναι συγκεντρωμένα μέσα στο πυρήνα του μελισσιού, στη γονοφωλιά, και όχι διάσπαρτα δεξιά αριστερά σε ορόφους κλπ.
Οι μέλισσες για να διασπάσουν τα σάκχαρα της τροφής (ζάχαρης) που ταίζουμε χρειάζονται να παράγουν κάποια ένζυμα. Αυτό καθιστάται αδύνατο μέσα στο χειμώνα, εφόσον πολλές λειτουργείες του μελισσιού αδρανοποιούνται λόγω της ημιχειμέριας νάρκης τους. Ξέρουμε άλλωστε ότι οι μέλισσες αλλάζουν πολλά στο εσωτερικό της κυψέλης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κρύο. Και τι κάνουν για να επιβιώσουν; Μαζεύουν μέλι όλο το χρόνο, το οποίο αποθηκεύουν για το χειμώνα. Το μέλι είναι έτοιμη τροφή, οι εργάτριες βυθίζουν την προβοσκίδα τους και παίρνουν έτοιμη ενέργεια με όλα τα θρεπτικά συστατικά. Όλα τα μελίσσια πρέπει να έχουν προμήθειες όσο πιο κεντρικά γίνετε.
Για παράδειγμα αν έχουμε ένα 5άρι μελίσσι και έχει 7 πλαίσια εκ των οποίων τα 2 είναι ακρινά με μέλια, ο μελισσοκόμος κατά την διαδικασία σφιξίματος του μελισσιού πρέπει να τα αφαιρέσει. Δεν αφήνουμε πλαίσια που δεν πατάνε οι μέλισσες και αυτός είναι βασικός κανόνας, ακόμα και αν το πλαίσιο έχει τροφές. Αυτό που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να πάρουμε το μέλι που δεν πατάνε οι μέλισσες, και όσα πλαίσια πάρουμε μπορούμε να τα δώσουμε νωρίς την Άνοιξη. Άλλη τεχνική είναι η αντικατάσταση πλαισίων, δηλαδή παίρνουμε ένα μισοάδειο πλαίσιο που πατάνε οι μέλισσες, και το αντικαθιστούμε με ένα φούλ στο μέλι. Με τον ένα η άλλο τρόπο θέλουμε τα μέλια να μεταφερθούν στο κέντρο. Είναι συχνό κατα τη διάρκεια της μελισσόσφαιρας, οι μέλισσες να μη φτάνουν το μέλι, και να πεθαίνουν απο την πείνα.
Απο όλα αυτά που είπαμε καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητο είναι το μέλι για το χειμώνα. Όποιος μελισσοκόμος κάνει αφαίμαξη των μελισσιών του και τρυγάει ότι βρεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσει πρόβλημα έως το χειμώνα, θα έχει αδύναμα μελίσσια την Άνοιξη, και οι απώλειες λόγω του κρύου θα είναι υψηλότερες.
Έτσι λοιπόν τι απαντάμε στο ερώτημα "Να αφήσω τα μέλια για ξεχειμώνιασμα η να κάνω άλλο έναν τρύγο;". Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τρυγάμε ότι περισσεύει στα μελίσσια. Δηλαδή όσα πλαίσια με μέλι είναι υπεραρκετά για το μελίσσι, και υπάρχει αρκετό μέλι μέσα στον γόνο και τη γονοφωλιά τα παίρνουμε. Μην ξεχνάμε ότι για να γίνουμε αποδοτικοί μελισσοκόμοι πρέπει να έχουμε και μια χ παραγωγή, αλλά αυτή να μην επηρεάζει την ποιότητα των μελισσιών μας.
Συμπεραίνοντας λοιπόν, όσα πλαίσια βρίσκονται σε ορόφους, δεν πατιούνται καλά απο τις μέλισσες τα τρυγάμε. Τέτοια πλαίσια μπορεί να βρίσκονται στους ορόφους στην άκρη της γονοφωλιάς κλπ. Να ξέρετε ότι ο βασικός στόχος είναι να μείνουν μέλια στο μελίσσι μας, και να πατιούνται καλά απο τις μέλισσες. Εφόσον υπάρχει κάποιο περίσευμα εννοείτε πως μπορούμε να το τρυγήσουμε. Αυτές οι συμβουλές λοιπόν για σήμερα, και καλό ξεχειμώνιασμα με πολλά μέλια!
1 Σχόλια
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΤΡΟΦΟΑΠΟΘΗΚΗΣ ( ΝΤΕΜΟΥΘ ) ΤΟΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!