Τώρα το φθινόπωρο ακολουθώ την εξής μέθοδο. Όσα μελίσσια μένουν ορφανά, και όσα μελίσσια έχουν πολύ πλυθησμό, χρησιμοποιούνται για ενδυνάμωση μικρών μελισσιών! Πρίν λίγες ημέρες είδα πάλι ένα πολύ περίεργο φαινόμενο. Ένα μελίσσι μόλις 3 πλαισίων πλυθησμό, με φετινή βασίλισσα, έκανε κάτι πολύ περίεργο. Η βασίλισσα το έσκασε για άλλη κυψέλη! Την είδα που έφυγε, και μεχρι να πάω να τη βρω είχε εξαφανιστεί. Το μελίσσι έμεινε ορφανό με τον πιο περίεργο τρόπο. Το άφησα 2 μέρες μήπως και η βασίλισσα γυρίσει, η εγώ δεν την έβλεπα, αλλά τίποτα. Πήρα και εγω το πλυθησμό του μελισσιού και τον συνέννωσα με ένα άλλο αδύναμο μελίσσι.
Υπάρχει ένας βασικός κανόνας. Ένα αδύναμο μελίσσι το χειμώνα είναι καταδικασμένο. Δύο αδύναμα μελίσσια όμως σε ΕΝΑ έχουν ελπίδες! Η ισχύς εν τη ενώση που λέμε. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι δεν αξίζει να έχουμε πολλά και μικρά - αδύναμα μελισσάκια, αλλά λίγα και όσο πιο δυνατά γίνετε. Πρέπει με οποίο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ενδυνάμωση τους!
Εγώ τώρα το φθινόπωρο μόλις επιθεωρώ τα μελίσσια, σημειώνω όλα τα αδύναμα μελίσσια με μια πέτρα στο καπάκι. Και προσπαθώ να τους δώσω δύναμη με όποιο τρόπο "κάτσει" κάθε φορά. Απλώς χρειάζεται προσοχή. Μια χρονιά είχα διόροφα καλά μελίσσια, και απο τα "κοψίματα" για τα αδύναμα μελίσσια, κατέληξα να τα αποδυναμώσω τελείως, και να χαθούν πολλά μέσα στο χειμώνα. Για ενδυνάμωση μικρών μελισσιών, παίρνουμε γόνο η πλυθησμό μόνο απο τα πιο δυνατά μας μελίσσια. Και τα δυνατά μελίσσια φαίνονται απο την πολύ εκτεταμένη εκτροφή γόνου, ακόμα και το φθινόπωρο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε τα μικρά μελίσσια. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, και πολύ γρήγορος είναι η αλλαγή θέσεων. Δηλαδή: Παίρνουμε το αδύναμο μελίσσι μας, και το βάζουμε στη θέση που βρίσκεται ένα δυνατό, και το αντίστροφο. Αυτή η μέθοδος δε λειτουργεί αν τα μελίσσια έχουν μεγάλη διαφορά δυναμικότητας. Πχ αν το δυνατό μελίσσι είναι 15 πλαίσια και το αδύναμο 2-3 πλαίσια, τότε θα γίνει πόλεμος... Αντίθετα αν το δυνατό μελίσσι είναι 8 πλαισια, και το αδυνατο 3-4 πλαίσια τότε είμαστε μια χαρα. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται εξίσωση μελισσιών και εφαρμόζεται πάρα πολύ απο ερασιτέχνες αλλά και απο επαγγελματίες μελισσοκόμους.
Άλλη μέθοδος εξίσου αποτελεσματική τώρα την Άνοιξη είναι με σφραγισμένους γόνους. Έχει ως εξής: Πηγαίνουμε σε ένα δυνατο μελίσσι και αφού δούμε να έχει μπόλικους γόνους, διαλέγουμε ένα σφραγισμένο, και κατα προτίμηση οι μέλισσες να είναι έτοιμες για εκκόλαψη. Τινάζουμε το πλαίσιο προσεκτικά μη τραυματίσουμε τη βασίλισσα. Εγώ προσωπικά πρώτα τσεκάρω αν εχει βασίλισσα και μετά τινάζω. Αν υπάρχει βασίλισσα, με το ξέστρο μου τη βοηθάω να ανέβει και την μετακινώ πολύ προσεκτικά σε άλλο πλαίσιο. Στη συνέχεια αφού τινάξω ολο το πλυθησμό, δίνω τον γόνο σε ένα αδύνατο μελίσσι. Και αυτό το μελίσσι που θα πάρει τον γόνο θα βοηθηθεί σημαντικά...
Και ένας τελευταίος τρόπος.... Πηγαίνουμε σε ένα δυνατό μελίσσι μας, διαλέγουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο, και κοιτάζουμε διεξοδικά μην είναι πάνω η βασίλισσα. Αφού σιγουρευτούμε 100% οτι δεν υπάρχει βασίλισσα, παίρνουμε το πλαίσιο και τινάζουμε το πλυθησμό, ΜΠΡΟΣΤΑ απο την είσοδο του αδύνατου μελισσιού. Στη συνέχεια επιστρέφουμε τον γόνο στο δυνατό μελίσσι. Ο λόγος που διαλέγουμε ανοιχτό γόνο αντί κλειστού, είναι επειδή ο ανοιχτός έχει πολλές νεαρές παραμάνες μέλισσες. Αν όμως δε βρούμε ανοιχτό γόνο, τότε βολεύει και ο κλειστός γόνος.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!