Widget Recent Post No.

Μου προτείνετε μια ποιοτική τροφή για τα μελίσσια; Πόσα κιλά χρειάζονται για όλο το χειμώνα;



Πλησιάζει ο χειμώνας και οι μελισσοκόμοι ρωτάνε ποια είναι μια ποιοτική τροφή για τα μελίσσια αυτή τη περίοδο. Η απάντηση είναι απλή! Η καλύτερη τροφή είναι το μέλι, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δωθεί μόνο σαν συμπλήρωμα, και όχι σαν βασική τροφή. Δυστυχώς πολλοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν ληστρικούς τρύγους, εφαρμόζουν μια πραγματική "αφαίμαξη" των μελισσιών τους, και στη συνέχεια ψάνουν ένα τρόπο να λύσουν το πρόβλημα. Και τι κάνουν; Πετάνε 2-4 κιλά τροφή ανα μελίσσι και νομίζουν ότι θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι τροφές είναι καλές, και πρέπει να δίνονται το χειμώνα, απλώς το μέλι είναι απολύτως απαραίτητο αν θέλουμε να έχουμε σωστά μελίσσια.

Το φθινόπωρο είναι μια περίοδος που αφήνουμε τα μελίσσια να συλλέξουν μέλια για δικές τους ανάγκες. Οι βασικές ανθοφορίες για τέτοια δουλειά είναι η κουμαριά το ρείκι, όπως επίσης και το πεύκο. Καλό βέβαια είναι να μην αφήνουμε μελιτώματα, τα ανθόμελα είναι καλύτερα. Αλλά απο το να μην αφήσουμε καθόλου φυσικά είναι καλύτερο. Η μέλισσες πρέπει αυτή τη περίοδο να έχουν σίγουρα μερικά πλαίσια με πολύ μέλι. Ένα καλό παράδειγμα είναι ένα 8άρι μελίσσι να έχει 3 πλαίσια γεμάτα μέλι, και αυτά να βρίσκονται όσο πιο κοντά στον γόνο γίνετε.

Οι μελισσοκόμοι εκτός το μελιού, το οποίο δεν επαρκεί για τις ανάγκες του σμήνους, ταίζουν και μελισσοτροφές φτιαγμένες απο ζάχαρη. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές, και θα σας προτείνω μερικές τροφές που κρίνω πολύ καλές για το ξεχειμώνιασμα. Οι μελισσοκόμοι ταίζουν συνήθως μια δίκιλη ανα μήνα, το χειμώνα, και ένα μελίσσι μπορεί να καταναλώσει συνολικά απο 4 έως 6 κιλά. Αυτό εξαρτάται και απο τις προμήθειες μελιού που είχε την Άνοιξη, πόσο κρύο χειμώμα κάνει κλπ.

Η τροφή που χρειαζόμαστε για το ξεχειμώνιασμα, δεν μπορεί να είναι οποιαδήποτε μας έρθει στο κεφάλι. Αν σε ένα μελισσοκομικό κατάστημα ρωτήσουμε ποιά είναι καλή τροφή, σίγουρα θα μας πούν μερικές προτάσεις. Γιατί κατά την άποψη μου, υπάρχουν μερικές τροφές που είναι περισσότερο για ανάπτυξη παρά για ξεχειμώνιασμα.

ΒΑΝΙΛΙΑ ΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ένα παράδειγμα καλής μελισσοτροφής είναι η Βανίλια της Μελισσοκομικής Αθηνών, η οποία δίνετε σε δίκιλη συσκευασία και είναι ότι πρέπει για το ξεχειμώνιασμα. Την θεωρώ τόσο ιδανική τροφή για το ξεχειμώνιασμα, μιας και δεν πετρώνει, και καταναλώνεται πλήρως από το σμήνος.


Ο Βασικός έλεγχος καθώς πλησιάζουμε προς το χειμώνα, είναι σε κάθε μελίσσι τα φρύδια στο κέντρο να έχουν μελάκια. Τυχών στέγνωμα από μέλι σε αυτά τα "Στρατηγικά" σημεία της κυψέλης μπορεί να σημαίνουν λιμοκτονία. Γι αυτό η επιθεώρηση το χειμώνα είναι απαραίτητη τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν ένα άλλο κόλπο. Το φθινόπωρο πριν χειμωνιάσει και τα μελίσσια είναι πολύ δραστήρια, κάθε δύο εβδομάδες προσθέτουν μια δίκιλη βανίλια και τα μελίσσια φτιάχνουν προμήθειες. Στη συνέχεια ο μελισσοκόμος δεν τα πολυενοχλεί, και αυτά φυσικά έχουν αποθέματα για να τη βγάλουν καθαρή για ένα μεγάλο διάστημα.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρίν εφαρμόσουμε τη θεραπεία για τη βαρρόα, η οποία γίνετε απο τέλη Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου, δεν ταίζουμε τα μελίσσια, για να μην προκαλέσουμε κάποιο ερεθισμό στο μελίσσι και αρχίσει γόνους νωρίτερα από το κανονικό. Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερη αποτελεσματικότητα. Μετά αφού εφαρμόσουμε τη θεραπεία για τη βαρρόα και περάσουν κάποιες ημέρες και καθαρίσουν τα μελίσσια, μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τις τροφές, οι οποίες είναι ακόμα πιο κρίσιμες εφόσον εκείνη τη περίοδο ο γόνος τρώει ακατάπαυστα μέλι!

Αυτές οι συμβουλές για σήμερα, καλό ξεχειμώνιασμα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια