Widget Recent Post No.

Σίτα πρόπολης η κηρόπανο για το χειμώνα;



Καλησπέρα παιδιά. Ακούω και διαβάζω ότι μερικοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν αντί για κηρόπανο σίτα πρόπολης, και μάλιστα ταυτόχρονα μαζεύουν και πρόπολη. Το κηρόπανο πολλές φορές με το νερό και την υγρασία μουχλιάζει, και δημιουργεί προβλήματα. Τα θετικά με το κηρόπανο είναι ότι βολεύει πολύ με τα ταίσματα και την επιθεώρηση, ενώ με τη σίτα πρόπολης πρέπει να τη σηκώσουμε και το ζυμάρι δεν χωράει απο κάτω. Συνεπώς για να κλείσουμε τη κυψέλη πρέπει να πιέσουμε και δημιουργούνται προβλήματα. Επίσης άλλοι μελισσοκόμοι βάζουν την σίτα πρόπολης και ακριβώς επάνω εφημερίδες η ακόμα και κηρόπανο. Τι γνώμη έχετε; Θα ηθελα πολύ να μου πείτε τις δικές σας εμπειρίες...

Γράφει έμπειρος μελισσοκόμος...
Δοκίμασα να βάλω σήτα πρόπολης, και να αντικαταστήσω το κηρόπανο, όμως αυτό ήταν αδύνατό φίλε μου μελισσοκόμε. Η σίτα πρόπολης καταρχήν, από όσο διαπίστωσα στα δικά μου μελίσσια δεν έκανε καθόλου δουλειά. Και τι εννοώ όταν λέω δεν έκανε δουλειά. Τα μελίσσια ηταν σαν να μην είχαν καθόλου γόνου. Ήταν λες και ήταν "ξεσκέπαστα" επάνω. Αυτό με προβλημάτησε, και κατέληξα ότι η σίτα είναι ακατάλληλη να μπεί στα μελίσσια τέτοιες κρύες περιόδους. Απο απρίλιο και μετά μπορεί να μπεί κανονικά. Επίσης αξίζει να σου αναφέρω ότι το χειμώνα οι μέλισσες δεν βάζουν πρόπολη. Δεν θα δείς να βουλώνουν τις τρύπες της σίτας τέτοιες ακατάλληλες εποχές.

Η σίτα πρόπολης γεμίζει όταν το μελίσσι έχει πολύ πληθησμό και υπάρχουν ανθοφορίες. Συνήθως όταν μπαίνει μέλι και γύρη, υπάρχει μπόλικος γόνος, τότε έρχεται και μπόλικη γύρη. Οπότε σου συνιστώ να μην δοκιμάσεις καν να βάλεις σίτες τέτοια περίοδο, δεν βολεύουν πάνω σε αυτή το κομμάτι. Αν θέλεις μπορείς να το κάνεις δοκιμαστικά σε 2 μελίσσια, αλλά πιστεύω ότι είναι τζάμπα κόπος.

Κατα τη δική μου γνώμη, πάρε και φτιάξε κηρόπανα μόνος σου, κόψε τέντα, η τζίν ή παλιά ρούχα με σκληρό ύφασμα, και βάλε επάνω απο τα μελίσσια αφήνοντας ένα κενό 2 εκατοστά γύρω γύρω. Το κενό πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε για να αναπνέει το σμήνος και να φεύγει η υγρασία. Επίσης μπορείς να βάλεις κομμάτι φελιζόλ, η κομμάτι ξύλο και με όποιο τρόπο μπορείς να κλείσεις την δίοδο αέρα στο επάνω μέρος, αφήνοντας πάντα χαραμάδες γύρω γύρω. Να ξέρεις ότι όσο καλύτερο χειρισμό κάνεις και μείνουν ζεστά τα μελίσσια, τόσο μεγαλύτερη η επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα, και τόσο πιο δυνατά μελίσσια θα έχεις την άνοιξη σε συνδιασμό με εξοικονόμηση τροφών όλο το χειμώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια