Widget Recent Post No.

Μία νέα τσαχπίνα βασίλισσα : Η συγκλονιστική της περιπέτεια



Πριν λίγες ημέρες καθώς επιθεωρούσα τα μελισσάκια μου, αντίκρισα ένα πολύ ξεχωριστό γεγονός. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω για μια ακόμα  φορά το πόσο αυστηρά είναι ιεραρχημένη η κοινωνία των μελισσών μας , αλλά και το σεβασμό που δείχνουν όλα τα μέλη του σμήνους προς τη βασίλισσα – μάνα τους!!! 

Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη και νομίζω πως αξίζει να σας το διηγηθώ. Επιθεωρούσα λοιπόν το μικρό μελισσοκομείο με τις νέες παραφυάδες μου που γονιμοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες. Όλες νεαρές και τσαχπίνες , άρχισαν να γεννούν τα πρώτα τους αυγά!! Για κακή μου τύχη όμως κάποια μελισσάκια δεν κατάφεραν να αποκτήσουν και αυτά γονιμοποιημένη μανά και έμειναν ορφανά!!

 Έντονο λοιπόν το βούισμα σε αυτές τις ορφανές παραφυαδούλες, όπου αποφάσισα, για να προλάβω την αρρενοτοκία, να τους βάλω λίγο γόνο μέχρι να προμηθευτώ έτοιμες μάνες και να του τις βάλω. 
Όλες οι νέες παραφυάδες είχαν από ένα πλαίσιο γόνο , και το χειρότερο σε όλα αυτά τα πλαίσια βρισκόταν και η μάνα επάνω η οποία γεννούσε.




 Επιθεωρώντας λοιπον τις κυψέλες αποφάσισα να τινάξω ένα από αυτά τα πλαίσια (με γόνο) και να το δώσω στο ορφανό μελισσάκι μου. Εντόπισα λοιπόν την βασίλισσα και όσο προσεκτικά μπορούσα τιναξα το πλαίσιο μέσα στην κυψέλη του, ετσι ωστε να μην πέσει εξω η νέα μανα. 

Εφόσον τίναξα όλο τον πληθυσμό απο αυτό το πλαίσιο στην συνεχεία ήταν έτοιμο για να το προσθέσω στην ορφανή παραφυάδα μου. Έπειτα από λίγα λεπτά, μόλις γύρισα για να κλείσω την κυψέλη, είδα τις εργάτριες μέλισσες αναστατωμένες. Εδειχνάν σαν κατί κακο να είχε συμβεί, σαν να ηθελαν να μεταδώσουν ενα μυνημα . 

Μόλις παρατήρησα από κοντά το σμήνος  διαπίστωσα το υπέροχο γεγονός. Όλες οι εργάτριες κινούνταν προς το μέρος της βασίλισσας, η οποία βρισκόταν στον πάτο της κυψέλης, και προσπαθουσαν με καθε τροπο να την προστατέψουν. 



Είχαν παραταχθεί πολλές γύρω της και είχαν απλώσει τις προβοσκίδες τους προσπαθώντας να την ταΐσουν και να την περιποιηθούν. Αλλά και  οι υπόλοιπες εργάτριες έδειχναν έτοιμες να συμβάλλουν στην προσπάθεια. Η βασίλισσα στην συνέχεια ανέβηκε επάνω στο πλαίσιο , και οι μέλισσες συνέχισαν να την βοηθούν μέχρι που αυτή ξεκίνησε και πάλι να γεννά!!! 

Για μια ακόμα λοιπόν φορά βλέπουμε πως οι μέλισσες δεν ενεργούν μονο με βάση τις φερομόνες , αλλα εχουν επί πλέον και ενα πολύπλοκο επικοινωνιακό σύστημα το οποίο μας υποδουλώνει την εξαιρετικά αυξημένη ενστικτώδη νοημοσύνη τους. Μόλις αισθάνθηκαν οτι η βασίλισσα τους ''χτυπήθηκε'' έτρεξαν ολές να την προστατέψουν και να της δείξουν την αφοσίωση τους!!! 

Ότι και να γράφω όμως, τελικά πιστεύω πως τα λογία δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που είδαν τα μάτια μου.....


Eξερευνώντας τον εκπληκτικό και θαυμάσιο κόσμο της μέλισσας!!!!

orinimelissa.blogspot.gr
  

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!