Widget Recent Post No.

Ο Μυστηριώδης σχεδιασμός ''εξάγωνων'' κελιών αποκαλύπτεται






Οι επιστήμονες θάυμαζαν για πολλα χρονια τον κοσμο τις μελισσας και ενα απο τα μεγαλα ερωτηματα που ειχαν δημιουργηθει ηταν ο τροπος με τον οποιο οι μελισσες δημιουργουσαν και κατασκευαζαν τις κηρηθρες με τα χιλλιαδες τελεια εξαγωνα επανω τους.


Σε πολλους ειχε δημιουργηθει το ερωτημα γιατι οι μελισσες επιλεγουν το εξαγωνο στο χτισιμο των κηρηθρων και δεν επιλεγουν καποιο αλλο σχημα? Αυτο το ερωτημα ειναι πολυ ευκολο στην απαντηση. Μπορει κανεις να φανταστει μια μελισσα να εκκολαπτεται απο τριγωνο η τετραγωνο κελι? Το σχημα που η απλη λογικη προσεγγιζει  γεωμετρικα ειναι αυτο που εχει πολλες ''γωνιες'' περιμετρικα ετσι ωστε να ''τυλιγει'' κατα καποιο τροπο το σωμα της μελισσας.

Ωστοσο στο ερωτημα <<πως οι μελισσες κατασκευαζουν τα τελεια εξαγωνα>> δεν εχει καιρο που τελικα ''αποκωδικοποιηθηκε'' και η απαντηση ηταν πολυ πιο απλη απο οσο θα νομιζε κανεις.

Η μελισσα δεν χτιζει εξαγωνα κατευθειαν αλλα ακολουθει καποια βηματα και το πρωτο βημα ειναι η ''τοποθετηση'' των δικων τους σωματων για.... Καλουπι!!!!!!

Δηλαδη αρχικα τα κελια αρχικα φερουν το σχημα κυκλου και οχι εξαγωνου. Επειτα απο την χρηση των μικρων ''καλουπιων'' με την χρηση της θερμοτητας μπορουν να ''κολλησουν'' τα κελια μεταξυ τους , και το αποτελεσμα που εχουμε ειναι μια κηρηθρα με κελια ΕΞΑΓΩΝΑ. Αξιζει να σημειωθει οτι το κερι λιωνει εξαιρετικα ευκολα , και αυτο οι μελισσες το εκμεταλλευονται.





Ας εξηγησουμε λιγο πως δημιουργουν την κηρηθρα.

Λειτουργοντας συνεργατικα ολες μαζι ανεβαζουν την θερμοκρασια του κεριου μεχρι αυτο να φτασει τους 45οC και να αποκτησει ρευστη ικανοτητα. Οι μελισσες χρησιμοποιουν τα σωματα τους για να αυξησουν την θερμοκρασια του και μετατρεπουν το κερι σε υγρη μορφη εχοντας επειτα την δυνατοτητα να το μορφοποιησουν κατ οπως θελουν αυτες.

Ερευνητες εκαναν πειραματα πανω σε καποια μελισσια τα οποια επιθεωρουσαν κατα την διαδικασια κατασκευης της κηρηθρας. Παρατηρησαν οτι τα νεοκτιστα κελια ηταν στρογγυλα ενω τα παλαιοτερα ηταν εξαγωνα. Οι μελισσες εχουν την ικανοτητα μεσα σε δευτερολεπτα να μορφοποιουν τα κελια απο στρογγυλα σε εξαγωνα , και η θερμοκρασια που αναπτυσσουν ειναι ο μεγαλυτερος συμμαχος τους.

Επειτα ενα αλλο βασικο μερος της κατασκευης ειναι η μικρη κλιση που πρεπει να εχει η κηρηθρα ετσι ωστε να στεκεται το μελι μεσα στο κελι και να μην ρεει κατω. Εδω τα πραγματα περιπλεκονται και οφειλουμε να παραδεχτουμε τις ιδιαιτερες κατασκευαστικες ικανοτητες που εχουν οι μελισσες. Χρησιμοποιοντας το κεφαλι τους ως ''μετρητη'' της οριζοντιας πλευρας , σχηματιζουν τα κελια με μια μικρη κλιση προς τα επανω παντα με εξαιρετικη ακριβεια.

Παρολες τις τοποθετησεις πολλων επιστημονων και τις αξιοπιστες ερευνες που πραγματοποιηθηκαν υπαρχουν πραγματα τα οποια δεν εχουν αποσαφηνηστει πληρως ακομα.

Ενα ερωτημα που ισως εχει ηδη δημιουργηθει στους αναγνωστες ειναι : << Τα εργατικα κελια τα δημιουργουν στρογγυλα αρχικα με καλουπι τα σωματα τους. Τα κηφηνοκελια πως τα φτιαχνουν? Χρησιμοποιουν κηφηνες για καλουπι?

Αυτα για σημερα!!!!!!!!

orinimelissa.blogspot.com

www.huffingtonpost.com